FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zabrinuta je aktualnim gospodarskim stanjem te opsegom i učinkovitošću aktivnosti koje Vlada provodi i namjerava provoditi radi pokretanja gospodarskog oporavka, priopćeno je iz HUP-a. Poslodavci pozdravljaju i podržavaju smjer prvih Vladinih mjera za oporavak gospodarstva kroz podizanje konkurentnosti i privlačenje investicija te bolju kontrolu i smanjivanje troškova, ali upozoravaju na nedostatak stvarnih i temeljnih reformi koje jedine mogu stvoriti uvjete za izlazak iz krize i dugoročno održivi rast. Drže kako ono što je do sada učinjeno nije i neće biti dovoljno za poticanje gospodarskog rasta, te poboljšanje investicijske i poduzetničke klime. Upravo suprotno, neke donesene mjere djeluju protiv investicijske klime i rasta gospodarstva, poput mjera kojima se dodatno oporezuje i povećava cijena kapitala te se njihovim retroaktivnim djelovanjem stvara dodatni rizik i pravna nesigurnost, smatraju u HUP-u. Posebno ih zabrinjava neusklađenost Vladinih mjera s mjerama lokalnih vlasti i potezima javnih poduzeća. Iz HUP-a ističu i kako su rad i kapital u Hrvatskoj preopterećeni, radno zakonodavstvo loše i ograničavajuće, obrazovni sustav neusklađen s potrebama tržišta rada, pravosudni sustav spor i neučinkovit, a državna, lokalna i regionalna administracija teško prohodne i neučinkovite. Svoju dosadašnju suradnju s novom Vladom smatraju nedovoljnom i nedostatnom te ističu da dijalog i suradnja socijalnih partnera mogu dovesti do boljih i učinkovitijih mjera i aktivnosti.

ZAGREB - Od danas je pravomoćno rješenje Trgovačkog suda u Bjelovaru o potvrdi stečajnog plana za tvrtke Pevec u Zagrebu i Bjelovaru te da će se u roku od 60 dana osnovati Pevec dioničko društvo sa 750 dioničara i 900 zaposlenih radnika, čime će stečaj Peveca d.o.o. i Peveca Zagreb d.o.o. biti završen, izvijestili su danas iz Peveca. Za manje od dvije godine po prijedlogu stečajnog upravitelja da se izrade stečajni planovi, a nakon utvrđivanja tražbina, na Skupštinama vjerovnika za Pevec d.o.o u stečaju 15. srpnja 2010., a za Pevec Zagreb d.o.o. u stečaju 19. svibnja 2010., donesena je odluka o izradi stečajnog plana za oba društva. Stečajna sutkinja Trgovačkog suda u Bjelovaru donijela je rješenje o potvrdi stečajnog plana koje je pravomoćno od danas, 12. ožujka, izvijestili su iz Peveca. "U roku od 60 dana od pravomoćnosti rješenja osnovat će se Pevec dioničko društvo sa 750 dioničara i 900 zaposlenih radnika čime je stečaj Pevec d.o.o. u stečaju i Pevec Zagreb d.o.o. u stečaju završen", ističu iz Peveca.

ZAGREB - Članica uprave i direktorica Diokija Vidonija Miletić Plukavec podnijela je ostavku, izvijestio je danas Dioki putem Zagrebačke burze. Kao razlog ostavke u obavijesti Diokija navodi se ubrzanje procesa cjelovitog restrukturiranja društva Dioki d.d. kao matičnog društva Dioki Grupe te stvaranje pretpostavki za organizaciju upravljačke strukture društva koja će biti u skladu s ciljevima vjerovnika kao ekonomskih vlasnika društva. Sadašnju dužnost članice Uprave – direktorice Miletić Plukavec obnašat će do imenovanja nove Uprave, a najkasnije do 23. ožujka ove godine, kaže se u obavijesti Diokija. Uprava i najveći vjerovnici Diokija trebali bi se sastati danas u 14 sati i razmotriti mogućnost vlasničkog restrukturiranja te tvrtke.

OSIJEK - Hrvatskim se poljoprivrednicima ulaskom Hrvatske u EU otvaraju veliki financijski potencijali, koji se moraju učinkovito iskoristiti, a domaći će proizvođači, uz zdravu konkurenciju, dobiti sustav koji jamči stabilnost cijena, istaknula je danas u Osijeku zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol. Sudjelujući na konferenciji "Europska budućnost hrvatskog poljoprivrednika" Španjol je kazala da financijski aspekt pridruženja EU donosi mogućnost korištenja znatnih sredstava u sektoru poljoprivrede, uz ostalo, oko 373 milijuna eura godišnje za izravna plaćanja, 40 milijuna eura za uređenje tržišta te za ruralni razvoj 330 milijuna eura godišnje. U sklopu kampanje čiji je cilj informiranje hrvatskih poljoprivrednika konferenciju organiziraju Delegacija Europske unije u Hrvatskoj, Ministarstvo poljoprivrede te Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a idućih dana održat će se u Zagrebu, Opatiji i Splitu.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u siječnju prikupljeno 55.517 tona kravljeg mlijeka, što je u odnosu na siječanj 2011. povećanje za 9,7 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Podaci DZS-a pokazuju da je u siječnju u odnosu na isti mjesec prošle godine povećana i proizvodnja vrhnja, maslaca i kravljeg sira, dok je smanjena proizvodnja mlijeka za piće i fermentiranih proizvoda. Mlijeka za piće proizvedeno je 4,5 posto manje nego u siječnju lani, odnosno 28.086 tona, a smanjena je i proizvodnja fermentiranih proizvoda, za 1,3 posto, na 5.589 tona. Vrhnja je proizvedeno 2,8 posto više nego u siječnju lani, odnosno 1.920 tona, a proizvodnja kravljeg sira povećana je za 6,5 posto, na 2.154 tone. Maslaca je u siječnju ove godine proizvedeno 559 tona, što je u odnosu na lanjski siječan porast za 29,4 posto. Statistički podaci o proizvodnji kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda pokazuju da je u odnosu na prosjek u 2011. godini, u siječnju ove godine ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila veća za 6,3 posto.

ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla i BH Telecom potpisali su danas ugovor vrijedan 65 milijuna kuna, koji je vezan uz podršku i održavanje fiksne i mobilne mreže BH Telecoma u idućem razdoblju, priopćeno je iz Ericsson Nikole Tesle. Ugovor su potpisali generalni direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović i predsjednica Uprave Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević.

ZAGREB - U nedostatku poticajnih vijesti, na Zagrebačkoj burzi trgovanje danas protječe mirno, pri čemu su Crobexi u blagom plusu, a najviše se trguje dionicama Ericssona Nikole Tesle i HT-a. Crobex indeks oko podneva je bio u plusu 0,07 posto, na 1.790 bodova, a Crobex10 0,35 posto, na 996 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 6,8 milijuna kuna, što je otprilike milijun više nego u petak u ovo doba. Najveći promet ostvaren je dionicom Ericssona Nikole Tesle, od 1,36 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,5 posto, na 1.190 kuna. Milijunski promet ostvaren je do podneva još i dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena oslabila 0,2 posto, na 223 kune. U nešto većem fokusu investitora je i dionica Ingre, s ostvarenih 822.000 kuna prometa. Cijena joj je pala 2,25 posto, na 7,4 kune. I ostale dionice u građevinskom sektoru bilježe gubitke. Tako je dionica IGH pojeftinila 5,38 posto, Viadukta 3,64 posto, a Dalekovoda 0,38 posto. Među likvidnijim izdanjima po dobicima se izdvajaju dionice Đuro Đaković Holdinga, koje su poskupjele 3 posto, te Vupika, 2,7 posto. Ojačala je i dionica Dukata kojoj je, uz promet od 810.000 kuna, cijena porasla 1,47 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za 0,10 posto u odnosu na tečajnicu od petka. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,548749 kuna. Na vrijednosti je prema kuni izgubio i švicarski franak i to za 0,14 posto, a oslabila je i britanska funta za 0,13 posto, dok je istodobno američki dolar ojačao prema kuni za 0,78 posto. Srednji tečaj franka na tečajnici HNB-a iznosi 6,260885 kuna, funte 8,999462 kune, a dolara 5,758887 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙