FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan otvorenih vrata u centru CESI

Autor: Lidija Baković
ZAGREB, 9. ožujka 2012. (Hina) - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) povodom 15 godina svoga rada organizirao je danas Dan otvorenih vrata kada će se posjetitelji Centra od 10 do 17 sati moći upoznati s njegovim radom o unapređenju društvenog položaja žena i ostvarenju spolne i rodne ravnopravnosti.

CESI je feministička neprofitna organizacija osnovana 8. ožujka 1997. godine, na Međunarodni dan žena, a bavi se unaprjeđenjem društvenog položaja žena i ostvarenjem rodne ravnopravnosti te punim provođenjem svih zakona i međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava i razvoj civilnog društva. Danas broji pedesetak članica, volonterki i suradnica.

Izvršna direktorica CESI-ja Gordana Obradović Dragišić prisjetila se početaka rada Centra u poslijeratnim okolnostima i na ratom pogođenim prostorima gdje su članice radile na osnaživanju ženskih inicijativa i ekonomskim programima osnaživanja žena. Posebno je istaknula program edukacije liderica "Žene i vođenje" o poticanju žena na rukovodeće položaje u društvu kao što su menadžerske i političke pozicije gdje žene, rekla je, i dalje nisu dovoljno prisutne. Dodala je da je kroz program prošlo sedam generacija liderica, a 2011. godine program je prilagođen ženama s oštećenjima vida.

Obradović Dragišić je istaknula da se Centar sustavno bavi prevencijom nasilja u adolescentskim vezama kroz provođenje edukativnih programa u školskim ustanovama te eksperimentalnim programom rodne seksualne orijentacije za učenike srednjih škola.

"Inicirale smo osnivanje građanske koalicije "Stop rizičnom spolnom odgoju" koji je okupio preko 170 udruga i pojedinaca", napomenula je dodavši da je CESI pokrenuo i besplatno pravno savjetovalište za žene u ostvarenju radnih i socijalnih prava koji se danas sastoji od dvije grupe.

Proveli su prvo istraživanje u Hrvatskoj na temu "Muškarci i rodna ravnopravnost" te izdali niz publikacija i brošura kao što su "Obje strane demokracije", "Feminizam i država", "Sex na ex", "Nasilje ne prolazi samo od sebe" i druge.

(Hina) xlbak yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙