FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ispod 125 dolara nakon jučerašnjeg skoka

Autor: mkuz
LONDON, 2. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na londonskom tržištu ispod razine od 125 dolara po barelu nakon snažnog skoka od prethodnog dana, budući da se stišao strah od poremećaja u opskrbi iz Saudijske Arabije.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 1,41 dolar, na 124,79 dolara, nakon što je jučer zaključila trgovinu na najvišoj razini od prošlogodišnjeg travnja. Na američkom je tržištu bila u minusu 87 centa i iznosila 107,97 dolara, nakon što je dan ranije zaključila trgovinu u plusu 1,77 dolara.

U četvrtak su cijene nafte poskočile nakon što su iranski mediji izvijestili o požaru na plinovodu u najvećoj izvoznici nafte Saudijskoj Arabiji. Potom su se stabilizirale nakon što je jedan saudijski naftni čelnik u razgovoru za američku tv-postaju CNBC opovrgnuo tu informaciju.

U petak je demantirana informacija o napadu ali trgovci su osjetljivi na mogućnost poremećaja u proizvodnji Saudijske Arabije odnosno u njezinoj infrastrukturi u uvjetima smanjene proizvodnje.

"Opće je uvjerenje da će tržište ostati relativno tijesno opskrbljeno i relativno dobro podržano. Dugoročni temelji i dalje su potražnja iz Kine i Indije. Ubacite malo geopolitičke napetosti i, naravno, Irana i to je dovoljno da se krene u kupovine prije vikenda", tumači Machacek.

"Čini se da se tržište sada polako normalizira, vrlo polako u najboljem slučaju," rekao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka. "Ne očekujem da će jučerašnji rast cijena biti u potpunosti neutraliziran jer se još strahuje od prekida opskrbe i taj će strah sada ojačati", dodao je.

Tržišta su ove godine napeta zbog prijetnji poremećaja u opskrbi vezano za sukob Zapada i Irana oko iranskog nuklearnog programa i smanjenu porizvodnju iz Južnog Sudana, Jemena, Sirije i iz Sjevernog mora.

"Tržišna je reakcija na informacije trenutno asimetrična: reagira se snažno na vijesti koje podupiru cijene a manje snažno na one koje ih pritišću", tumači Fritsch.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 122,08 dolara, što znači da je porasla 1,29 dolara u odnosu na srijedu.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙