FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 123 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 24. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Cijena nafte stabilizirala se u petak na londonskom tržištu iznad razine od 123 dolara za barel, budući da je zabrinutost zbog smanjene opskrbe iz Irana nadjačala bojazan da bi visoke cijene mogle obuzdati potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 13 centi, na 123,49 dolara, nakon što je kratko dosegnula i 124,28 dolara. Na američkom je tržištu porasla za 37 centi, na 108,2 dolara.

Iran je u četvrtak objavio da usprkos sankcijama nije mijenjao razinu proizvodnje, ali analitičari sumnjaju da je Teheran skladišti naftu na moru, tragajući za novim kupcima kako bi zaobišao kaznene mjere Zapada.

Europski kupci iranske nafte smanjili su uvoz iz te države zbog embarga Europske unije koji u potpunosti stupa na snagu 1. srpnja. Neki od najvećih azijskih kupaca, uključujući Kinu, također su smanjili uvoz iz Irana.

Zabrinutost zbog opskrbe iz Irana, kao i smanjena proizvodnja u Siriji i Južnom Sudanu prevagnuli su nad strahom od gospodarskih problema u Europi i prognoza o slabijoj globalnoj potražnji.

"Podržavajući su čimbenici cijena na strani ponude Iran, Iran i opet Iran, te nešto malo Sirija i Sudan", konstatirao je Christopher Bellew iz londonskog Jefferies Bachea. "Cijene nafte ne bi bile tako visoke da nema teškoća s opskrbom", dodao je.

Potražnja za naftom u Europi pada, a potrošnja najvećeg svjetskog potrošača SAD-u spustila se na najnižu razinu u gotovo 15 godina, pokazalo je ovotjedno izvješće američke vlade.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 121,7 dolara, što znači da je porasla 82 centa u odnosu na srijedu.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙