FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen projekt medičarstva i licitarstva između Krškog i Zagreba

Autor: tmis
ZAGREB, 28. veljače 2012. (Hina) - Predstavnici Zagrebačke županije i slovenske regije Posavje predstavili su danas u Zagrebu rezultate zajedničkog prekograničnog projekta "Put medičarstva i licitarstva između Krškog i Zagreba", kojeg je sufinancirao EU iz fonda IPA i u koji se s ciljem promocije tradicijskih zanata uključilo šezdesetak rukotvoraca, posebno medičara i licitara s obje strane.

Ukupna vrijednost projekta, koji se provodio od jeseni 2009. do kraja prošle godine, je nešto više od 440 tisuća eura, od čega je 85 posto osigurano iz pretpristupnog EU fonda IPA.

Nositelji projekta su bili Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije, Zagrebačka županija te slovenska Regionalna razvojna agencija Posavje i općina Krško.

Direktor Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije Zlatko Herček izrazio je zadovoljstvo suradnjom te najavio da će već ove godine sa slovenskim partnerom aplicirati za novi projekt u fond IPA.

Rezultati projekta "Put medičarstva i licitarstva između Krškog i Zagreba" su i baza podataka rukotvoraca Zagrebačke županije i slovenske regije Posavje, izrađeno je pet zajedničkih paketa medičarsko-licitarskih suvenira, tiskan je trojezični (hrvatski, slovenski i engleski) katalog o bogatstvu kulturnog prostora u zajedničkoj turističkoj ponudi te posebna brošura projekta.

Snimljen je i poseban film o baštini licitarstva i medičarstva na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku koji će se koristiti za dalju promociju tradicijskih zanata i kulturne baštine.

Herček je kazao i kako trenutno na području Zagrebačke županije djeluje oko 150 registriranih rukotvoraca, ali je njihov broj u padu, jer se vrlo teško održavaju s obzirom na krizu i potrebe tržišta.

Stoga je i ovaj projekt osmišljen kako bi se potaknu plasman njihovih proizvoda, kao i kako bi se na obje strane potaknuo agro turizam i time pridonijelo razvoju tog kraja.

V.d. župana Krškog Ana Somrak ističe kako je najveća važnost projekta što je povezao ljude i njihove tradicijske proizvode. U Krškom i njegovoj regiji sve se veća pažnja poklanja tradiciji, povijesti i turizmu, što se, uz postojeću industriju i poljoprivredu, planira i dalje razvijati, naglasila je.

(Hina) xtmis ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙