FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Finance: U Sloveniju stižu predstavnici EK, ECB-a i IMF-a

Autor: lfia
LJBLJANA, 17. veljače 2012.(Hina) - Predstavnici Europske komisije i Europske središnje banke (ECB) početkom ožujka dolaze u Sloveniju kako bi ispitali stabilnost njenih javnih financija, objavio je u petak poslovni list "Finance".

Oni bi se tom prilikom trebali sastati s novim premijerom Janezom Janšom, ministrom financija Janezom Šušteršičem, guvernerom središnje banke Markom Kranjcem te upravom Nove Ljubljanske banke (NLB).

U Ljubljani službeno navode da je posjet tehničke prirode i provodi se u okviru novih pravila financijskog nadzora pojedinih država članica EU-a. Pozivajući se na svoje izvore, poslovni list tvrdi da Bruxelles posebno brine deficit slovenskog državnog proračuna, rastući troškovi rada u zadnje tri godine, visok dug slovenskih privatnih korporacija, anomalije na području cijena nekretnina te stanje u bankarskom sustavu. Iako se posjet predstavnika europskih institucija te misije MMF-a, koja će uslijediti sredinom godine, u Ljubljani ne tumače kao nešto posebno, poslovni list navodi da se radi o signalu da će nova slovenska vlada na raspolaganju imati samo nekoliko mjeseci da "uvede red u javne financije", te bi joj ono što se sada događa u Grčkoj trebalo biti svojevrsna pouka u pogledu potrebe smanjivanja javnih troškova.

Iako je stanje slovenskih javnih financija neusporedivo bolje od stanja u Grčkoj, to nas ne može tješiti - ne uvede li brzo red u svoje javne financije, Slovenija bi se mogla ubrzo suočiti i sa sankcijama, izjavio je s tim u vezi za "Finance" Andraž Grahek, ugledni financijski stručnjak i direktor investicijskog sektora u tvrtki "KD skladi".

Financijska tržišta su vrlo krhka i ako Slovenija vrlo brzo ne primijeni politiku štednje i neophodnih strukturnih reformi mogla bi se, u slučaju novog zaoštravanja dužničke krize povezane s problemom Grčke, naći i njenom središtu, citiraju "Finance" ovog financijskog stručnjaka.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙