FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija će izdati jamstva za termocentralu

Autor: lfia
LJUBLJAJNA, 23. veljače 2012.(Hina) - Najveća energetska investicija u Sloveniji, novi blok termocentrale Šoštanj, čija se vrijednost trenutačno procjenjuje na 1,3 milijardi, ipak će se nastaviti nakon što je nova vlada u četvrtak objavila da će je podržati izdavanjem državnog jamstva.

Za gradnju novoga bloka termocentrale Šoštanj već je zaključen ugovor s francuskim Alstomom, a Europska investicijska banka (EIB) odobrila je za ugovor 440 milijuna eura kredita.

Posljednjih su se godina vodile žestoke polemike o racionalnosti i ekološkoj prihvatljivosti toga projekta. Javljali su se i zahtjevi da se on obustavi, jer mu je u međuvremenu cijena udvostručena.

Predsjednik slovenske vlade Janez Jaša izjavio je u četvrtak da je njegova vlada odlučila podržati izdavanje državnih jamstava, ali uz određene uvjete, jer su pripreme za postavljanje novog bloka termocentrale u Šoštanju, iz koje Slovenija dobiva trećinu struje, toliko odmakle da bi suprotna odluka izazvala veliku štetu.

Ministar infrastrukture i prostornog uređenja Zvonko Černač rekao je da se konačna vrijednost termocentrale više ne smije povećati ni za jedan euro, da treba ispitati jesu li moguće racionalizacije u projektu, te ima li osnove za traženje odgovornosti onih koji su ga do sada vodili.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙