FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: "crkveni" mariborski holding u stečaju

Autor: lfia
LJUBLJANA, 28. veljače 2012.(Hina) - Na zahtjev Nove Ljubljanske banke (NLB) pokrenut je stečajni postupak nad financijskim Holdingom Zvon 1, u posrednom vlasništvu mariborske nadbiskupije, prenose u utorak slovenski mediji.

Tvrtka Gospodarstvo rast, koju je osnovao ekonomat mariborske nadbiskupije, te Holding Zvon 2 završili su u stečaju već krajem prošle godine zbog nemogućnosti otplate visokih bankarskih kredita koji se procjenjuju na nekoliko stotina milijuna eura. Sud u Mariboru koji je u ponedjeljak objavio početak stečajnog postupka Zvona 1 pozvao je vjerovnike da svoja potraživanja prijave u roku od tri mjeseca.

Ljubljanski "Dnevnik" navodi da slovenske banke imaju prema "crkvenom" holdingu više stotina milijuna eura potraživanja, od čega najviše NLB, a tek će kasnija prodaja dionica koje holding ima u nizu slovenskih poduzeća pokazati kolika je stvarna vrijednost stečajne mase i koliki će biti gubitak banaka. U prijašnjem neuspjelom pokušaju prisilne nagodbe prema Zvonu 1 bilo je prijavljeno 708 milijuna eura potraživanja. Oko 30.000 malih dioničara u holdingu koji su mu prije skoro 20 godina povjerili svoje certifikate, dobivene prilikom pretvorbe nekadašnje društvene imovine, ostat će po svoj prilici bez ičega, navode slovenski mediji.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙