FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 27. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je sinoć kako ne vidi razloga za pokretanje novih pregovora o otkupnoj cijeni mlijeka, čime je ujedno odgovorio na zahtjeve dijela proizvođača mlijeka, koji nezadovoljni dogovorenom cijenom blokiraju ceste i traže nove pregovore u koje bi se uključilo ministarstvo i premijer Zoran Milanović. "Mi smo pregovarali desetak dana i ne vidim razloga za posebnim zahtjevom za nove razgovore. Što se tiče premijera Milanovića, on ima jako puno obveza i mislim da njegove dogovorene obveze u BiH neće biti pomaknute, ali stav Vlade i Ministarstva u ovom dijelu je vrlo jasan", rekao je ministar poljoprivrede gostujući u Vijestima RTL-a. Pozvao je prosvjednike da deblokiraju ceste, vrate se na svoje farme i počnu raditi, a Ministarstvu omoguće da pronađe rješenja za hrvatski agrar do ulaska u EU. Pritom je najavio kako bi sredstava za poticaje, koja se isplaćuju u lipnju, mogla biti isplaćena već krajem ožujka kako bi se seljaci mogli što kvalitetnije pripremiti za sjetvu. Jakovina je podsjetio kako su se udruge proizvođača mlijeka, posredstvom Ministarstva poljoprivrede, s mljekarima sastajale pet puta da bi došli do rješenja po kojemu se otkupna cijene mlijeka bazira na prosjeku cijene u pet zemalja EU-a (Njemačka, Francuska, Mađarska, Slovenija i Rumunjska), i u ovom trenutku iznosi 2,43 kune. U tu je cijenu, kazao je ministar, uključeno 50 lipa poticaja koji se isplaćuje mljekarima do ulaska u EU ali se više može isplaćivati i dodatni poticaj od 42 lipe iz interventnih mjera.

ZAGREB

Društvo Potrošač usprotivilo se najavljenim povećanjima cijena vode i javnog gradskog prijevoza u Zagrebu te ocijenilo da nitko nema pravo novcem građana pokrivati svoje poslovne promašaje i netransparentno upravljanje Holdingom i gradom. "Poskupljenje je neprihvatljivo i za potrošače nepodnošljivo. Holding i njegove podružnice morale su pronaći rješenje izlaska iz gubitaka kroz racionalizaciju, višu razinu društvene odgovornosti i transparentno upravljanje Holdingom", ističu u otvorenom pismu gradonačelniku, zagrebačkoj Gradskoj skupštini te Upravi Zagrebačkog holdinga predsjednica Društva Potrošač Jadranka Kolarević i predsjednik Saveza Potrošač Ilija Rkman. "Džepovi potrošača nisu ničija kasica-prasica za pokrivanje tuđih poslovnih promašaja, nesposobnosti, za neracionalno i netransparentno poslovanje i vođenje tvrtke te zlouporabe povjerenih javnih dužnosti", ističe se u pismu. Podsjetili su i da je Vijeće za zaštitu potrošača Grada Zagreba prošloga tjedna odbilo prijedloge za veće cijena vode i gradskog prijevoza.

ZAGREB

Osmi međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, u okviru kojega će se do 4. ožujka prikazati više od 150 filmova iz cijeloga svijeta, otvoren je sinoć u zagrebačkom Movieplexu filmom "Dječak dupin" u režiji izraelskih autora Yonatana Nira i Dania Menkina. Film o "teškim posljedicama ljudskog nasilja i velikim iscjeliteljskim potencijalima prirode" prati dječaka koji se nakon što je bio žrtva nasilja psihički nikada nije oporavio, a ozdravljenje je, uz pomoć oca, potražio u terapiji s dupinima. Zagrebačkoj publici na otvorenju su se predstavili autor Yonatan Nir te protagonisti filma, mladić Morad i dr. Ilan Kutz, dok je ostali dio ekipe danas na promociji istog filma u Coloradu. Od prvog izdanja prije osam godina i šest tisuća gledatelja, pa sve do danas, kada našu 'svečanost dokumentaraca' posjeti njih dvadesetak tisuća, željeli smo približiti dokumentarce svima, a u tome smo i uspjeli, rekao je direktor festivala Nenad Puhovski. Ne mislimo spavati na lovorikama nego uvijek napraviti malo više i bolje, ZagrebDox nije samo festival, nego i druženje oko dokumentaraca, a za nas je najdragocjenije kada vidimo da ljudi nakon filma razgovaraju o onome što su gledali, istaknuo je. Uz mnoge osobe iz hrvatskog filmskog i javnog života, na otvorenju su bili ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je otvorio Festival, poželjevši dobrodošlicu festivalskim gostima.

ZAGREB

Japanski bubnjarski ansambl Yamato održao je jednoipolsatni glazbeno-scenski spektakl kojim je oduševio tri tisuće posjetitelja u dvorani Dražena Petrovića. Na moćnim "wadaiko" bubnjevima desetero vrhunskih bubnjara, šestorica muškaraca i četiri žene, zagrebačkoj je publici još jednom donijelo dašak japanske tradicije na posebno za tu priliku postavljenoj pozornici na četiri razine. Izmjenjujući se na posebnim ručno izrađenim bubnjevima od drveta starog 400 godina, od kojih je najveći težak pola tone i dugačak dva metra "odaiko" bubanj koji je dominirao pozornicom, u nastupu su osim bubnjeva koristili tradicionalne japanske žičane instrumente, te činele i flautu, stvorivši savršeno uigran igrokaz plesa, glazbe, pjesme i glume. Atmosferi i ambijentu pridonijela je i atraktivna scenografija te kostimi koji sadrže elemente narodnih kostima pokrajine Nare.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙