FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mvra
ZAGREB, 3. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednica udruge „Žene u Domovinskom ratu“ Marija Slišković izjavila je večeras na tribini Hrvatsko slovo uživo u Hrvatskoj kulturnoj zakladi kako je nezamislivo što su sve proživjele žene u Vukovaru nad kojima je počinjen ratni zločin iz mržnje. Slišković je govoreći o prešućenim i nekažnjenim ratnim zločinima nad ženama Vukovara ocijenila kako se pitanje ovih zločina ne smije prešućivati zbog žrtava, ali i zločinaca. „Oni koji su te zločine počinili moraju se suočiti sa svojim zlodjelima“, rekla je dodavši kako će u protivnom zločinci misliti da su počinili nešto što nije kažnjivo. Podsjetivši kako ih ni jedna državna institucija nije pozvala da sasluša njihove probleme, Slišković je pozvala da se javnom potporom i pismima DORH-u podupre njihova inicijativa za kažnjavanjem ratnoga zločina nad ženama. Najavila je kako će o pitanjima silovanih i mučenih žena iz Vukovara upoznati i ministricu vanjskih poslova (Vesnu Pusić), koja bi, kako je rekla, trebala znati da se ovi zločini u Hrvatskoj prešućuju.

ZAGREB - Knjiga "Postjugoslavenski film: Stil i ideologija" filmskoga kritičara i kolumnista Jurice Pavičića predstavljena je večeras u Knjižnici Bogdana Ogrizovića gdje je održan i mali okrugli stol o postjugoslavenskoj kinematografiji. Objavljena krajem prošle godine u izdanju Hrvatskoga filmskog saveza knjiga istražuje što se s postjugoslavenskim kinematografijama događalo u protekla dva desetljeća, odnosno kroz koje su stilske promjene prošle. O knjizi su govorili i u raspravi sudjelovali novinari Dragan Jurak i Katarina Luketić, srpski novinar i politički komentator radija "Slobodna Europa" Teofil Pančić te filmski kritičar i esejist Hrvoje Turković, sve je moderirala filmska kritičarka Diana Nenadić uz aktivno sudjelovanje autora. Pavičić u knjizi navodi tri dominantna stilska modela prostora 'post-Jugoslavije' - modele samoviktimizacije koja prevladava u hrvatskoj kinematografiji (primjerice filmovi "Vrijeme za" i "Vukovar se vraća kući"), samobalkanizacije kao prevladavajuće u srpskoj kinematografiji ("Lepa sela lepo gore" i "Undeground"). Treći je model normalizacije koji je, piše Pavičić, prevladavajući u bosanskoj kinematografiji (film "Grbavica").

ZAGREB - Tradicionalna kulturno-turistička i duhovna svečanost „Uskočka večer u Splitu“ održana je večeras mimohodom povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ ulicama u staroj gradskoj jezgri i Rivom, premijernom projekcijom dokumentarno-igranog filma „Uskočki boj za Klis“ i misom u svetištu Uskočke Gospe na Voćnom trgu. Ova šesta po redu Uskočka večer u Splitu, koja je trajala više sati, organizirana je pod nazivom „Baštinski eho Klisa - tragovima slavne prošlosti“. „Ovom svečanošću, a posebice projekcijom dokumentarno-igranog filma 'Uskočki boj za Klis' nastojimo pridonijeti razvoju kulturnog turizma što je važno u okolnostima uključivanja Hrvatske u Europsku uniju jer želimo sačuvati naš kulturni i nacionalni identitet“, izjavio je dopredsjednik povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ Sreten Mihovilović. Premijerna projekcija filma „Uskočki boj za Klis“, koja je održana u punom splitskom Etnografskom muzeju, zapravo je snimljena prezentacija scenskog-dramskog spektakla rekonstrukcije povijesne bitke protiv tursko-osmanlijskih osvajača iz 1532. uprizorene pred više tisuća posjetitelja 30. srpnja 2011. na otvorenoj sceni Tvrđave Klis u sklopu istoimene kulturno-turističke manifestacije na Kliškoj tvrđavi.

ZAGREB - Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) izvijestio je kako je danas primio uznemirujuću informaciju da su ronioci u rijeci Korani zabilježili jednu jedinku signalnog raka, a riječ je o stranoj, iznimno invazivnoj vrsti koja ugrožava domaće rakove. Ta vrsta (Pacifastacus leniusculnus) je zavičajna u Sjevernoj Americi (jugozapad Kanade, sjeverozapad SAD-a), a u Hrvatskoj je prvi put zabilježena 2008. u rijeci Muri. Borbom za životni prostor i hranu te kao prijenosnik račje kuge, ugrožava populacije domaćih slatkovodnih rakova. Također, ukopavajući se u riječnu obalu mijenja njezinu morfologiju. Mole se svi koji uoče tu vrstu u karlovačkim rijekama da odmah obavijeste Državni zavod za zaštitu prirode ili Javnu ustanovu za upravljanje prirodnim vrijednostima Karlovačke županije "Natura Viva".

(Hina) xmvr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙