FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 24. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske:

ZAGREB

Hrvatski sabor donio je danas državni proračun za 2012. godinu, a prije izglasavanja vladajuća je većina odbila svih 76 amandmana koje je oporba podnijela na proračun, kao i 11 amandmana na financijske planove Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta za ovu godinu. Donesen je prateći Zakon o izvršenju državnog proračuna za 2012., te dopunjen Stečajni zakon na način da su radnici u stečajnom postupku uvršteni u prvi viši isplatni red, te im se jamči isplata do tri minimalne plaće u državi. Na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja Sabor je za predsjednicu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije imenovao Anu Lovrin (HDZ), za potpredsjednicu Vesnu Fabijančić Križanić (SDP), a za članove Peđu Grbina (SDP), Jadranku Kosor (HDZ) i Dragutina Lesara (Hrvatski laburisti). Sabor je zaključio današnje zasjedanje, a predsjednik Sabora Boris Šprem je nastavak sjednice najavio za početak ožujka, odnosno, kako je rekao, kada Ustavni sud odluči o ustavnosti i zakonitosti referenduma o pristupanju Hrvatske u EU koji je održan 22. siječnja. Šprem očekuje da bi Ustavni sud svoj pravorijek trebao dati 5. ožujka, Vlada bi potom izradila prijedlog ratifikacije pristupnog ugovora te ga uputila u Sabor koji bi se, očekuje, mogao na zasjedanju okupiti 7. ožujka.

ZAGREB

Proračun će se teško održati i mi očekujemo rebalans u kratkom roku, izjavila je danas predsjednica najveće oporbene stranke HDZ-a Jadranka Kosor novinarima nakon usvajanja proračuna u Hrvatskom saboru. "Proračun će se teško održati, podcijenjeni su rashodi, precijenjeni prihodi i mi očekujemo rebalans u kratkom vremenu", rekla je Kosor. Po njezinom mišljenju, proračun je loše strukturiran. „Posebno smo upozoravali na proračunsku pričuvu i na kamate za koje nedostaje 800 milijuna kuna, ali isto tako za mirovine, plaće, plaće prije svega u znanosti i obrazovanju itd.“, naglasila je predsjednica HDZ-a.

ZAGREB

Nezadovoljni mljekari koji su večeras prosvjedovali kod Kamenitih vrata razišli su se nakon što su ih njihovi čelnici izvijestili da su "poslali poruku". Proizvođači mlijeka, koji u organizaciji Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) prosvjeduju već jedanaesti dan, danas oko 17,30 sati došli su nadomak Markova trga i tražili da ih primi premijer Zoran Milanović, ali do tog nije došlo, a nešto poslije 19,30 sati mirno su se razišli. Predsjednik HSUPM-a Igor Rešetar izjavio je da se ne isključuje mogućnost ponovnog pokušaja dolaska mljekara na Markov trg. "Premijeru primi mljekare", nekoliko su puta ponovili prosvjednici koje je na putu prema Markovu trgu policija zaustavila kod Kamenitih vrata. Prema novinarskim procjenama, nadomak Markovu trgu bilo je 300-njak prosvjednika, a prema policijskim procjenama bilo ih je stotinjak. Prosvjed je bio miran i bez narušavanja javnog reda i mira. Nismo došli raditi nered, nego da se obratimo premijeru Zoranu Milanoviću i upozoriti ga na naše probleme, kazali su predstavnici Saveza. U izjavi novinarima, još za trajanja prosvjeda, predsjednik pregovaračkog tima Stožera za obranu cijene mlijeka HSUMP-a Darko Pavičević novinarima je kazao kako traže cijenu od 3,30 kuna, uz poticaj od 50 lipa po litri. Takvu ponudu, prema najavama čelnika saveza, Dukatu namjeravaju dati u ponedjeljak, a ako Dukat to ne prihvati najavljuju daljnje prosvjede i prestanak isporuke mlijeka. Prosvjed proizvođača mlijeka, u organizaciji HSUPM-a, počeo je prošli utorak, 14. veljače, a potaknut je Dukatovom najavom da će svojim kooperantima od veljače mlijeko plaćati po cijeni od 2,30 kuna po kilogramu.

ZAGREB

Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec demantirala je danas priopćenjem optužbe iz anonimne predstavke premijeru Zoranu Milanoviću da je zbog njezina duga dvjema bankama, sud u Virovitici pokrenuo četiri ovršna postupka u ukupnom iznosu većem od 173 tisuće kuna. „Demantiram sve navode iz anonimne prijave. Naime, sudski sporovi koje sam vodila vezano za kamatu na kreditnim karticama sa spomenutim bankama (Zagrebačka banka i PBZ) su završeni i sva dugovanja su po okončanju sporova i na vrijeme podmirena“, ističe u priopćenju. Jedini sudski spor koji se trenutačno vodi jest, kako tvrdi, spor oko obrtničkog kredita u kojem je ona sudužnik, a njen suprug jamac, a koji se trenutno vodi pred Općinskim sudom u Virovitici. „Naime, glavni dužnik, tj. obrt bar Oko završio je u stečaju, a ja sam kao sudužnik podmirivala rate kredita do svibnja prošle godine. Kako ni na koji način suprug i ja nismo uspjeli mirno riješiti to pitanje, ono se rješava sudskim putem“, pojašnjava ravnateljica Porezne uprave. U anonimnoj predstavci koja je naslovljena na ministra financija Slavka Linića, a potpisano sa „zabrinuti građani i stranački kolege“, navodi se kako su protiv ravnateljice Porezne uprave izdana četiri ovršna rješenja. Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je kako očekuje hitru reakciju i ministra financija Slavka Linića i predsjednika vlade Zorana Milanovića. „Upravo on mora odgovoriti može li takva osoba ostati raditi u tako osjetljivom sustavu. To je pitanje za njega i nadam se da se neće skrivati iza leđa ministra Linića“, poručila je Kosor.

ZAGREB

Nevladine udruge osudile su danas privođenje nenasilnih mljekara prosvjednika, zauzevši se za izmjene u Zakon o policiji koje će osigurati "jasno i nedvosmisleno postupak izmještanja nenasilnih prosvjednika". "Predloženi amandmani na Zakon o policiji, budu li prihvaćeni, bit će na dobrobit svih obespravljenih građana i građanki RH koji žele koristiti svoje temeljno demokratsko pravo na javno okupljanje i nenasilni prosvjed", navode u današnjem priopćenju Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije, Tomislav Tomašević iz Zelene akcije, Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava, Dragan Zelić iz GONG-a i Teodor Celakoski iz Prava na grad. Udruge od nove vlade traže da ne ponavlja pogreške prethodnika te očekuju unošenje izmjena u Zakon o policiji, sukladno komentarima organizacija civilnoga društva, koje drže da je ključno u novi Zakon o policiji uvrsti policijsku ovlast izmještanja. Udruge navode da je policijski odgovor na prosvjed mljekara bilo privođenje, čime je "nastavljena loša praksa u postupanju policije prema nenasilnim prosvjednicima. Ovim činom prava prosvjednika još su jednom prekršena te se ponovno dogodio slučaj sličan "Varšavskoj ulici", ocjenjuju organizacije.

ZAGREB

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina otpušten je iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb - Rebra na kućno liječenje, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću. Pored ranije dijagnosticirane višežilne koronarne bolesti, utvrđena je ulkusna bolest dvanaesnika te lezija meniska desnog koljena. Ministru Komadini, koji je hospitaliziran u utorak, 21. veljače, preporučeno je mirovanje te će sljedeći tjedan nastaviti kućno liječenje, priopćeno je iz vlade.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙