FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada planira pokrenuti investicijski ciklus koji bi u ovoj recesijskoj godini trebao osigurati rast realnih investicija za čak 9,4 posto, što bi pak omogućilo maksimalna ulaganja od ukupno 2,4 milijarde eura, najavio je danas prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Vlada želi potaknuti "novi optimizam" kroz pokretanje svih mogućih projekata, koji će biti financirani od javnog sektora, preko javno-privatnog partnerstva do privatnog kapitala. U roku 90 dana, najduže do 1. lipnja, moraju biti objavljene stotine javnih natječaja za projekte i investicije, stotine hrvatskih tvrtki i desetine tisuća ljudi moraju dobiti mogućnost da počnu raditi, istaknuo je Čačić. Pokretanje investicijskog ciklusa temelji se na ulaganjima prvenstveno u energetiku i promet. Ukupne investicije u ovoj godini imaju potencijal od 2,4 milijarde eura. Taj ciklus financirao bi se kapitalom javnog sektora, kapitalom međunarodnih i domaćih strateških investitora (kroz model javno-privatnog partnerstva), nepovratnim sredstvima iz strukturnih fondova EU, sredstvima razvojnih banaka (Svjetska banka, EBRD i EIB) koja za ovu godinu dosižu gotovo milijardu eura, te novcem komercijalnih banaka. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić ocijenio je da država može uz maksimalne napore ostvariti do 50 posto investicija, a drugih 50 posto očekuje od privatnog sektora.

ZAGREB - Vlada je danas donijela odluku kojom se Hrvatska pridružuje i u svoj pravni sustav implementira sankcije EU prema Siriji, a provedba tih sankcija u energetskom sektoru pogađa Inu koja se, kako je rečeno, mora povući iz Sirije. Vladinom odlukom o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja utvrđenih Odlukom Vijeća Europske unije u odnosu na Sirijsku Arapsku Republiku, uz ostalo, se zabranjuje nabava, uvoz ili prijenos sirove nafte ili naftnih derivata iz Sirije u Hrvatsku, zabranjuje izvoz opreme i tehnologije za naftnu i plinsku industriju u Siriji, kao i osnivanje bilo kakvih zajedničkih poduzeća u Siriji koja sudjeluju u sektorima istraživanja, proizvodnje ili rafiniranja nafte u Siriji. Odluka je pravni temelj da se ne može dogoditi da Ina izgubi pravo na koncesije i donesena je u konzultaciji s Inom, rečeno je. INA je pak priopćila da će u potpunosti poštovati današnju odluku Vlade kojom se Hrvatska pridružuje sankcijama EU prema Siriji, te će nakon analize te odluke poduzeti sve potrebne korake u cilju usklađivanja svojih poslovnih aktivnosti u toj zemlji.

MUENCHEN - Investicije u hrvatskom turizmu ove će godine iznositi više od milijardu kuna, od čega više od 900 milijuna kuna ulažu velike hotelsko-turističke kompanije, izjavio je danas u Muenchenu ministar turizma Veljko Ostojić na hrvatskom štandu u sklopu međunarodnog turističkog sajma f.re.e na kojem se od 22. do 26. veljače među više od tisuću izlagača iz 60-ak zemalja svijeta predstavlja i Hrvatska. Procjena o investicijama temelji se na anketi koju je Ministarstvo turizma provelo među hotelskim kućama, a Ostojić ih je iznio nakon sastanka s bavarskim ministrom gospodarstva Martinom Zielom. Investicije u hrvatski turizam bile su jedna od tema sastanka u vezi čega je Ziel istaknuo da u Bavarskoj postoji zanimanje investitora za Hrvatskom koja će ulaskom u EU zasigurno ići naprijed. Dvojica ministara dogovorila su i da će se u idućim mjesecima u Hrvatskoj putem mreže gospodarskih komora organizirati investicijska konferencija na kojoj će se bavarskim investitorima predstaviti određeni projekti iz sektora turizma.

ZAGREB - Vlada je prihvatila ponudu francuskog konzorcija Zagreb Airport International Company (ZAIC) za koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala u Zračnoj luci Zagreb (ZLZ), potvrdio je danas prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. ZAIC, iza kojega stoje pariški aerodrom - Aéroports de Paris Management - i građevinska kompanija Bouygues Batiment International, ponudio je u fiksnom dijelu 87,2 milijuna eura u 30-godišnjem razdoblju, a kada se tome doda varijabilni dio, Hrvatska bi od koncesijske naknade trebala dobiti nekoliko stotina milijuna eura. Radovi bi trebali početi do kraja godine, a Francuzi jamče da će većinu građevinskih radova obavljati hrvatske tvrtke, dodao je. Predmet koncesije je izgradnja novog putničkog terminala ZLZ-a te upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom ZLZ-a i pripadajućom infrastrukturom, a koncesiju daje Vlada na rok od 30 godina.

ZAGREB - Prijedlog zakona o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca mogao bi uskoro biti upućen u saborsku proceduru, rekao je nakon današnjeg radnog sastanka s čelnicima sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Mrsić ja kazao kako je današnja diskusija bila dobra te da očekuje još sastanaka sljedećih dana, koji će se održavati dok se ne postigne suglasnost oko konačne verzije prijedloga tog zakona. Dodao je kako se nada da će prijedlog uskoro biti poslan u Sabor. Na današnjem sastanku nije bilo riječi o izmjenama Zakonu o radu, kazao je ministar. To je rekao i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, navodeći da se razgovaralo o pitanju reprezentativnosti udruga sindikata i poslodavaca više razine u GSV-u, upravnim vijećima, saborskim odborima i u kolektivnom pregovaranju.

SPLIT - Svih 214 radnika Adriachema u stečaju danas je u službeno dobilo otkaze tako što su im vraćene radne knjižice nakon isteka jednomjesečnog otkaznog roka, izvijestio je sindikalni povjerenik u tom kaštelanskom poduzeću Željko Stojak. Ispitno ročište zakazano je za 27. ožujka na splitskom Trgovačkom sudu, a mi radnici koji smo danas i formalno dobili otkaz, do tada ćemo napraviti obračun svojih potraživanja u stečajnom postupku, kazao je. Po njegovim riječima radnici će potraživati isplatu 10 zaostalih plaća, otpremnine i božićnicu odnosno svih obveza tvrtke prema zaposlenicima koje su bile regulirane kolektivnim ugovorom, a nisu izmirene.

ZAGREB - Tvornica šećera Viro ostvarila je prošle godine neto dobit na razini grupe od 130,17 milijuna kuna, čak 5 puta više nego u 2010. godini, izvijestila je ta tvrtka. Usporedbe radi, u 2010. godini njezina je neto dobit bila 25,25 milijuna kuna. Ukupni konsolidirani prihodi te tvrtke dosegnuli su lani 1,34 milijarde kuna, što je za 18,68 posto više nego u 2010. godini, stoji u konsolidiranom nerevidiranom financijskom izvješću te tvrtke. Istodobno, ukupni konsolidirani rashodi bili su 1,21 milijardu kuna, odnosno 9,6 posto viši nego preklani. Dobit Vira prije oporezivanja u 2011. godini dosegnula je 133,3 milijuna kuna, dok je u 2010. bila 27,82 milijuna kuna. Neto dobit pripisana imateljima kapitala matice prošle je godine iznosila 128,26 milijuna kuna, što je za 103,39 milijuna više nego u 2010. godini.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobex danas je porasla za 0,63 posto, na 1.763,13 bodova, a Crobex10 povećan je za 1 posto, na 988,43 boda. Redovni promet iznosio je 15,1 milijun kuna, pri čemu je najveći promet od 3,6 milijuna kuna ostvaren dionicom HT-a kojoj je cijena pala za 0,35 posto, na 225,80 kuna. Pala je i cijena dionica Ericssona Nikole Tesle i to za 1,09 posto, na 1.185,88 kuna, uz promet od 1,5 milijuna kuna. Izrazitiji rast cijena danas bilježe dionice građevinskog sektora, a predvodi ih Ingra kojima je, uz promet od 2,9 milijuna kuna, cijena porasla za 14,09 posto, na 6,64 kune. Među milijunaše uvrstila se i dionica Dalekovoda s 1,04 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla za 10,22 posto, na 127,85 kuna. I ostale tvrtke iz građevinskog sektora trgovanje su završile s rastom cijene, Tehnike za 11,19 posto, Vijadukta 8,83 posto, Hidroelektre niskogradnje za 5,26 posto, a Instituta IGH za 3,73 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙