FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kratkotrajan uzlet eura nakon dogovora o pomoći Grčkoj

Autor: vmom
LONDON, 21. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Početni uzlet eura u utorak na međunarodnim tržištima zbog olakšanja koje je izazvao dogovor o drugom paketu pomoći Grčkoj pokazao se kratkotrajnim, jer je ulagače uzlet potaknuo na prodaje s obzirom na nastavljenu neizvjesnost po pitanju održivosti golemog grčkog duga.

Eurom se tako trgovalo po 1,3225 dolara, što znači da je na dnevnom gubitku od 0,1 posto. Spustio se tako s najviše razine u danu od 1,3293 dolara, na koju se popeo nakon uspješnog ishoda pregovora ministara financija u Bruxellesu u ranim jutarnjim satima u utorak.

Olakšanje zbog postignutog dogovora potaknulo je jačanje eura na novu najvišu razinu u tri mjeseca prema jenu od 106,01 jen, da bi se potom stabilizirao na 105,62 jena, u dnevnom plusu od 0,2 posto.

Dolarom se trgovalo po 79,80 jena, nedaleko najviše razine u šest i pol mjeseci od 79,89 jena, na koju se popeo u ponedjeljak.

S obzirom da je većina dobrih vijesti zasad uračunata, trgovci kažu da su mali izgledi da euro premaši ključnu razinu otpora od oko 1,3307 dolara, a ne očekuje se ni njegov oštriji pad.

"Bio je to uzlet eura zbog olakšnja nakon dogovora, no njegova provedba uključuje brojne zamke i rizike. Jedna je prepreka uklonjena, mnoge su tek pred nama", zaključio je Jeremy Stretch, čelnik valutne strategije u CIBC World Marketsu.

Nakon maratonskih pregovora ministri financija eurozone odobrili su 130 milijardi eura vrijedan paket pomoći za Grčku kako bi se njezin javni dug do 2020. smanjio na 120,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). S takvim mjerama Grci se teško mire pa bi mogle izazvati socijalne nemire uoči izbora koji će biti održani u travnju.

Nadalje, svaka vlada u eurozoni morat će odobriti taj paket. S obzirom da je Grčka u dubokoj recesiji, te će oštre mjere samo dodatno pogoršati njezine dublje gospodarske probleme i možda će joj trebati dodatna sredstva kako bi smanjila svoj dug.

Općenito, analitičare brine da Europu i dalje čeka teška borba s gospodarskim problemima za koje se očekuje da će gurnuti eurozonu u recesiju početkom ove godine. To je u suprotnosti sa stanjem američkog gospodarstva, koje je posljednjih mjeseci dobilo na snazi.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙