FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije protiv prosvjeda

Autor: tper
OSIJEK/ZAGREB, 17. veljače 2012. (Hina) - Udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije priopćila je danas da ne podržava prosvjede prije završenih pregovora o cijeni mlijeka, smatra da se iz tih pregovora ne smije isključiti Ministarstvo poljoprivrede te podržava isključivo europsku tržišnu cijenu mlijeka.

Ta je udruga već niz godina član Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka, te su, kako navode, na prethodno održanim pregovorima bili na dobrom putu da se dogovori europska tržišna cijena mlijeka.

"Sve je palo u vodu kada je Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka organizirao prosvjed, odnosno blokadu Dukata za vrijeme trajanja pregovora. Dukatovim proizvođačima mlijeka su napravili nenadoknadivu štetu jer im se zbog blokada prerađivačke tvornice četiri dana nije odvozilo mlijeko", ističu iz Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije.

Osvrćući se na traženje da predstavnici udruga proizvođača mlijeka pregovaraju s prerađivačima o cijeni mlijeka za svoje članove bez prisustva i suglasnosti Ministarstva poljoprivrede, iz Udruge ističu da takav način pregovaranja neće podržati jer stvara prostor za razne manipulacije i izigravanje proizvođača mlijeka.

"Na pregovorima za cijenu mlijeka obavezno mora biti prisutno Ministarstvo poljoprivrede koje je u zadnjih nekoliko godina uložilo ogromna financijska sredstva u mliječni sektor i koje svojom suglasnosti treba zaštiti proizvođače ali i prerađivače kao što je to bio slučaj i prijašnjih godina. Ulica nije mjesto pregovaranja i ne odobravamo prosvjede prije završenih pregovora", naglašavaju iz Udruge.

Ističu kako je nakon jučerašnjeg sastanka sa članovima Udruge, jednoglasno odlučeno da se iz pregovora ne smije isključiti Ministarstvo te da se podržava isključivo europska tržišna cijena mlijeka.

Poslan je, dodaju, i hitan dopis za sastanak s Ministarstvom poljoprivrede i prerađivačima kako bi što prije postigli dogovor oko cijene mlijeka i spriječili daljnju štetu proizvođačima mlijeka zbog održanih prosvjeda.

Udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije u priopćenju navodi i kako je održala sastanak s Upravom za veterinarstvo radi zaraženih farmi enzootskom leukozom goveda.

Ističu pritom kako je proizvođačima mlijeka koji su imali do 3 zaražena grla već isplaćena odšteta, a pregovaralo se da se spasi i nadokadi šteta proizvođačima koji imaju od 30-100 posto zaraženo stado.

Dogovoreno je da će za dva tjedna povjerenstvo Uprave za veterinarstvo posjetiti oštećene proizvođača mlijeka, da će se napraviti procjena zaraženih grla, a nakon procjene vrijednosti zaraženih grla koja će se morati odvesti na klanje, Uprava za veterinarstvo će pregovarati s uvoznicima o nabavci određenog broja junica koje će zamijeniti postojeća zaražena grla. Dok junice ne dođu u proizvodnju, Ministarstvo poljoprivrede će biti jamac uvoznicima i nastojat će se da u nadoknadi štete, osim Ministarstva, sudjeluje i otkupljivač mlijeka oštećenog posjednika, navodi se u priopćenju Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije.

Ta je Udruga osnovana 2001. sa sjedištem u Donjem Miholjcu, a po podacima s njene internet stranice, trenutno sa članovima i poslovnim suradnicima broji oko 1300 članova.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙