FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 16. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

LJUBLJANA

Nova slovenska vlada donijet će u roku od mjesec dana konkretne mjere financijske stabilizacije kako bi vratila povjerenje financijskih tržišta i zaustavila daljnji pad kreditnog rejtinga zemlje, najavio je u četvrtak ministar gospodarstva Radovan Žerjav. Te će mjere biti predstavljene i konkretizirane u roku od mjesec dana, zajedno s rebalansom proračuna za ovu godinu kojim nova vlada želi smanjiti javne troškove u ovoj godini za 800 milijuna eura u odnosu na prošlu, te smanjiti troškove u svim ministarstvima za oko deset posto, pa će tako biti smanjena sredstva u svim resorima uključujući ministarstvo za gospodarstvo.

LJUBLJANA

Nova slovenska vlada ne preuzima odgovornost za moguće otkazivanje studentske zimske Univerzijade 2013 u Mariboru i za tu sportsku priredbu neće osigurati dodatna sredstva, izjavio je u četvrtak ministar za školstvo, kulturu i sport Žiga Turk. Mariborski gradonačelnik Franc Kangler i predsjednik organizacijskog odbora zimske Univerzijade u Mariboru Tone Vogrinc ovih su se dana obratili Janšinoj vladi s molbom da za tu priredbu osigura najmanje 15 milijuna eura jer bi u suprotnom mogla biti otkazana.

DEN HAAG

Nizozemski ministar financija Jan Kees de Jager izjavio je u četvrtak da bi dogovor o novom programu pomoći Grčkoj mogao biti postignut tek nakon grčkih parlamentarnih izbora u travnju, prenosi nizozemski tisak. Po De Jageru, Grčka nije još poduzela sve mjere koje se od nje traže da bi dobila pomoć. "Naši uvjeti jednostavno nisu ispunjeni." Drugi program pomoći Grčkoj uključuje 130 milijardi eura koje bi trebala dobiti od EU-a i MMF-a te otpis 100 milijardi eura potraživanja privatnih vjerovnika. Da bi izbjegla bankrot, Grčka treba dobiti dio obećanih sredstava najkasnije do 20. ožujka, kada na naplatu stiže 14,5 milijardi eura dužničkih obveza.

ZAGREB

Obraćajući se Europskom parlamentu u Strasbourgu, talijanski premijer Mario Monti upozorio je u srijedu protiv opasnih podjela u Europskoj uniji izazvanih krizom, ocijenivši da uz južne države članice i Francuska i Njemačka snose velik dio odgovornosti za dužničku krizu jer su razvodnile zajednička fiskalna pravila, prenose europski mediji. Monti je ocijenio da je pogrešno dijeliti države članice na "dobrice i zlice". Kriza u eurozoni, istaknuo je, stvorila je previše nezadovoljstva i oživila previše stereotipa, podijelivši Europu na centralne i periferne države. Monti je odbacio uvriježenu podjelu eurozone na kreposne sjeverne države i razmetne južne poput Grčke, koja je na rubu bankrota.

BEČ

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon i austrijski savezni predsjednik Heinz Fischer su nakon bilateralnog razgovora u četvrtak u bečkom Hofburgu zatražili hitan prestanak nasilja i krvoprolića u Siriji. Ban Ki-moon je kazao da je važno da se usvoji rezoluciju UN o Siriji te da se razmotre sve opcije kako bi se zaustavilo nasilje. O najavljenom održavanju referenduma u Siriji kazao je da je to važno, ali da sirijske vlasti moraju hitno zaustaviti nasilje i početi pregovore o budućnosti. O stanju u Siriji također je rekao da je potrebna hitna promjena politike dok ne bude prekasno. Naglasio je da Međunarodna zajednica prema Siriji mora nastupiti jednoglasno.

BEJRUT

Najmanje 22 osobe su ubijene u četvrtak u Siriji gdje vladine snage bombardiraju pobunjeničke gradove Homs i Hamu i napadaju Deru, još jedno uporište pobunjenika, izjavile su oporbene snage. Napad na Deru uslijedio je nakon bombradiranja pobunjenika u Hami i Homsu, koji su gotovo tri tjedna suočeni s napadima snaga odanih predsjedniku Bašaru al-Asadu koji je očito odlučan u tome da uguši 11-mjesečnu pobunu protiv svog režima. Asad je pojačao napade na prosvjednike i pobunjenike, a također je odredio datum održavanja referenduma o nacrtu ustava kojim bi se okončao monopol na vlast njegove stranke Baath. Referendum će se održati 26. veljače, a nakon njega bi trebali uslijediti višestranački parlamentarni izbori.

JERUZALEM

Izraelski ministar obrane Ehud Barak rekao je u četvrtak da Iran preuveličava svoje uspjehe u nuklearnom programu dan pošto je Iran predstavio javnosti svoje centrifuge poboljšanih karakteristika. "Iranci i dalje napreduju no jučer su samo priredili spektakl. Mnogo su toga preuveličali kako bi uvjerili svijet da ih se treba čuvati", rekao je Barak izraelskom radiju za posjeta Tokiju. Iran je u srijedu predstavio poboljšane centrifuge i vlastitu proizvodnju 20 posto obogaćenog uranija. "Iranci se hvale uspjehom koji nisu ostvarili, još im mnogo treba da razviju drugu ili treću generaciju centrifuga. Žele ostaviti dojam da su učinili onaj presudan korak, a što nije istina", rekao je. Barak drži da je Iran nuklearna postrojenja rasporedio diljem zemlje, a neka od njih su podzemna, kako bi otežao kirurški precizne napade na te centre.

RUSTENBURG

Južnoafrička policija gumenim mecima, suzavcem i vodenim topovima napala je u četvrtak stotine rudara koji su stupili u štrajk u rudniku platine Impala u Rustenbergu, najvećem te vrste na svijetu. Reutersov reporter prenosi da je najmanje 50 policajaca, uz potporu oklopnih vozila i dva helikoptera, upalo u gradić blizu rudnika nakon što su pobunjeni rudari počeli paliti kuće i vozila.

KANO

Grupa muškaraca eksplozivom je raznijela vrata zatvora u središtu Nigerije, oslobodivši pritom gotovo 200 zatvorenika, a jedan čuvar je ubijen u pucnjavi, izvijestili su u četvrtak službeni izvori i očevici. Policija sumnja da su počinitelji pripadnici Boko Harama, grupe koja je u rujnu 2010. napala zatvor u sjevernoj državi Bauchi, pri čemu je uspjelo pobjeći 700 zatvorenika.

FRANKFURT

Kontrolori leta u zračnoj luci u Frankfurtu stupit će u četvrtak u dvodnevni štrajk zbog spora s poslodavcem oko povećanja plaća, objavili su sindikati. Sindikat GdF ranije je najavio štrajk samo za četvrtak, ali je naknadno odlučeno da se nastavi i u petak. Oko 200 kotrolora prekinut će s radom od 15 do 22 sata, a štrajk će se nastaviti u petak od 8 ujutro do 22 sata, priopćio je GdF. Sindikalci smatraju da plaće trebaju rasti zbog dodatne složenosti posla koja je posljedica otvaranja četvrte piste u frankfurtskoj zračnoj luci. Uprava Fraporta osudila je štrajk kao "neodgovornu i nerazumnu" akciju i najavila da će poduzeti sve kako bi bilo što manje kašnjenja i otkazivanja letova.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙