FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 12. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

DAMASK

Vođa Al Kaide Ajman al-Zavahiri pružio je potporu pobunjenicima u Siriji u videoporuci koju su objavili islamistički forumi, javio je u nedjelju američki centar za praćenje islamističkih mrežnih stranica SITE a prenijele su svjetske agencije. U videosnimci pod nazivom "Naprijed, sirijski lavovi", Ajman al-Zavahiri optužuje sirijski režim za zločine nad njegovim građanima i hvali one koji su se pobunili protiv vlade. Na snimci koja traje više od osam minuta Zavahiri, stojeći pred zelenim zastorom, poziva Sirijce da ne vjeruju zapadnim i arapskim vladama koje, tvrdi, žele uvesti režim ponikao na zapadu. Od muslimana u Turskoj, Jordanu i Libanonu zatražio je da podupru pobunu i sruše ondašnje režime koje naziva protuislamskim. Sirijske pobunjenike pozvao je da uspostave "državu koja će braniti muslimanske zemlje, osloboditi Golan i nastaviti džihad sve dok se pobjednička zastava ne zavijori ponad uzurpiranih jeruzalemskih brežuljaka".

Novine u sastavu američkog medijskog koncerna McClatchy pišu, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, da je irački ogranak Al Kaide najvjerojatnije odgovoran za napade autobombom u kojima je u petak u Alepu, u Siriji, ubijeno 28 ljudi a više od 200 je ranjeno. Ti dnevnici ističu da bi napadi mogli potkrijepiti optužbe predsjednika Asada o umiješanosti Al Kaide u pobunu protiv njegova režima. Sirijske sigurnosne snage pojačale su u subotu ofenzivu na središte pobune Homs a jedan je general ubijen u Damasku, dok sukobi ne pokazuju znakove popuštanja, već se naprotiv šire na Libanon. U subotu je diljem Sirije poginula 31 osoba, većinom civili, rekao je Rami Abdel Rahman iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Izaslanici zemalja Arapske lige sastaju se u nedjelju u Kairu kako bi razgovarali o sirijskoj krizi.

AŠHABAD

Birači u Turkmenistanu počeli su glasovati u nedjelju na predsjedničkim izborima na kojima najviše izgleda za pobjedu ima autoritarni predsjednik na odlasku Gurbanguli Berdimuhamedov, u toj srednjoazijskoj zemlji, jednoj od najzatvorenijih u svijetu u kojoj i nema prave oporbe. Gotovo tri milijuna birača pozvana su da glasuju u toj bivšoj sovjetskoj republici s oko pet milijuna stanovnika, bogatoj energetskim resursima. Sedam kandidata se natječe s predsjednikom na odlasku, među kojima dvojica njegovih ministara, Jarmuhamet Orazgulijev (energetika) i Anageldi Jazmiradov (vodno gospodarstvo). Uz njih, kandidati su još dvojica direktora državnih energetskih poduzeća, Kakageldi Abdiljajev i Gurbanmamet Molanijazov, direktor tvornice pamuka Saparmirat Batirov, zamjenik pokrajinskog guvernera Redžep Bazarov i direktor građevinske tvrtke Esenduri Gajipov. Ti takozvani neovisni kandidati, s veoma sličnim izbornim programima, smatraju se tek statistima, budući da predsjednik, koji je ujedno i predsjednik vlade, nadzire sve poluge vlasti. Zbog nepostojanja političke konkurencije, OESS je odbio poslati promatračko izaslanstvo na te izbore čiji će rezultati biti poznati 15. veljače.

PRIŠTINA

Sedam osoba je poginulo, dok se za još troje traga u lavini koja je u subotu zatrpala 12 kuća u selu Restelica u općini Dragaš na jugu Kosova, potvrdio je večeras predsjednik općine Sami Jonuzi. Lavina visoka 10 metara a široka 500 metara, prekrila je 12 kuća od kojih je 10 prazno jer su vlasnici na radu u Italiji i Švicarskoj. Iz jedne od zatrpanih kuća spašena je sedmogodišnja djevojčica kojoj je pomoć pružena u zdravstvenoj ustanovi i stanje joj je stabilno. Snage sigurnosti Kosova, policijski specijalci i lokalni dragovoljci poduzimaju sve kako bi došli do zatrpanih ljudi, a napore im otežava strmi teren i nanosi koji su taj dio sela učinili neprohodnim. Put prema Restelici nije prohodan zbog velikog snijega, a otežane su i telefonske veze.

LOS ANGELES - Pjevačica i glumica Whitney Houston umrla je u subotu u 48-oj godini života, izjavio je u subotu obiteljski glasnogovornik. Whitney Houston, jedna od najpoznatijih soul pjevačica na svijetu višestruka je dobitnica nagrada Emmy, Grammy i Billboard Music Awards. Njezina popularnost narasla je tijekom 1980-ih i 1990-ih uz uzastopne hitove, uključujući hit "I will always love you" s albuma snimljenog za film "Tjelohranitelj" u kojem je i glumila. Taj je album 1994. osvojio Grammy za album godine.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙