FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 21. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

BEOGRAD - Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević u petak je najavio kako će narednog tjedna boraviti u Danskoj gdje će skupa s predstavnicima Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) saslušavati svjedoke u slučaju ratnog zločina nad civilima u Dvoru u kolovozu 1995. "Ovo je prvi slučaj da se vodi istraga protiv nepoznatog, mi ne znamo točno tko su, Hrvati tvrde da su jedni, mi da su drugi. Prvi slučaj gdje će predstavnici hrvatskog državnog odvjetništva i mi zajedno saslušavati te svjedoke da utvrdimo što se tamo zaista dogodilo", kazao je Vukčević za srbijansku državnu televiziju RTS. Dodao je kako prije svega očekuje da budu idenficirani izvršitelji, te objasnio kako će ta identifikacija, koju bi trebali osigurati iskazi saslušanih vojnika i novinara biti dokazi. "Na temelju tih dokaza mi donosimo odluku hoćemo li podići optužnicu ili ne, i mi i Hrvati. Ja očekujem da ćemo nakon toga podići optužnicu, a ovo su procesno validni dokazi", istaknuo je srbijanski tužitelj. Zločine su, prema hrvatskim saznanjima, počinili pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, koji su prilikom povlačenja iz Dvora 8. kolovoza 1995. ubili bračni par i deset mentalno bolesnih osoba, smještenih u prostorijama Osnovne škole u Dvoru, a koji su ranije dovezeni iz Petrinje. Danska televizija BT je prošlog proljeća objavila prilog u kojemu je danski vojnik posvjedočio da danski vojnici u sastavu UN-a 1995. nisu reagirali kada je veći broj ljudi "u maskirnim uniformama", pred njihovim očima ubio mentalno bolesne osobe koje su se skrile od rata u školi u Dvoru. Ni u tekstu ni u video prilogu danske televizije ne govori se o tome tko su počinitelji zločina.

ZAGREB/GIGLIO - Golema olupina kruzera Costa Concordia pomaknula se u petak na stjenovitom grebenu u moru zbog čega je ponovo obustavljena akcija spašavanja, a planovi za ispumpavanje nafte, kako bi se spriječila ekološka katastrofa, su ugroženi, javile su agencije. Glasnogovornik vatrogasaca Luca Cari je izrazio nadu da će spasilački timovi nastaviti akciju nakon što se 300 metara dugi brod stabilizira. Tjedan dana nakon što se 114.500 tona težak brod nasukao i prevrnuo kod otočića Giglio u Tirenskom moru, more se opasno uskomešalo, a za vikend se očekuje još lošija prognoza. Iako se brod pomiče tek nekoliko milimetara na sat, to uvelike komplicira posao ronioca koji se već bore s lošom vidljivošću, plutajućim predmetima i podvodnim krhotinama. Vlada je proglasila stanje prirodne nepogode za to područje, što je tehnički potez kako bi se oslobodila sredstva za sanaciju područja. S malo nade za preživjelima, sada se pažnja usmjerila na 2.400 tona goriva. Posebne ekipe čekaju da se potraga za preživjelima i tijelima prekine kako bi mogle početi s ispumpavanjem nafte. Očekuje se da bi taj posao mogao potrajati najmanje dva tjedna.

PARIZ - Europska agencija za sigurnost zrakoplovnog prometa (EASA) u petak je naložila žurne inspekcije trećine flote zrakoplova Airubus A380 nakon otkrića napuklina na krilima tog najvećeg putničkog zrakoplova na svijetu. Letenje nije zabranjeno niti jednom zrakoplovu no inspekcije moraju biti provedene u roku od šest tjedan na većini od 22 zrakoplova s popisa za provjeru, što se očekuje da će pogoditi kompanije Singapore Airlines, Emirates i Air France. Nekoliko najkorištenijih zrakoplova mora biti provjereno u roku od četiri dana. Zbog procesa provjere svaki će zrakoplov biti van prometa 24 sata. Europska agencija je reagirala nakon što je Airbus prijavio dvije napukline na njegovim A380 zrakoplovima u razmaku od samo dva tjedna.

KANO - Najmanje je šest osoba ubijeno u više bombaških napada u petak u drugom po veličini nigerijskom gradu Kanu pogođenom pobunom koju vodi islamistička sekta Boko Haram. Iz sjedišta policije na sjeveru grada diže se dim nakon eksplozije koja je srušila krov zgrade i izazvala požar koji vatrogasci nastoje nastoje staviti pod nadzor. Na mjestu eksplozije je izvjestitelj agencije Reuters izbrojao je tri tijela a još tri u lokalnom uredu za izdavanje putovnica. U gradu je došlo do još najmanje četiri eksplozije koje su slijedile jedna za drugom u kratkim razmacima. Za očito koordinirane napade još nitko nije preuzeo odgovornost a vlasti su u gradu uvele policijski sat od sumraka do zore.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙