FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 20. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

GIGLIO

Talijanske spasilačke ekipe obustavile su u petak potragu za nestalima na brodu Costi Concordiji pošto je nasukana olupina ponovo počela kliziti, rekao je glasnogovornik spasilaca Luca Cari, a prenijela je agencija Reuters. Cari je rekao da će spasioci održati kratak sastanak kako bi procijenili stanje i razgovarali o idućim koracima. Kazao je da ne može reći koliko se brod pomaknuo. More oko otoka Giglia, gdje se brod nasukao prije tjedan dana, bilo je u petak uzburkano a vremenske prognoze najavljuju pogoršanje tijekom dana. Kompanija Carnival Corp. u čijem je vlasništvu i "Costa Cruisers" najavila je izmjenu sigurnosnih propisa na svojim kruzerima kako se ovakve nesreće više ne bi dogodile.

KANDAHAR

Šestorica stranih vojnika koji su u četvrtak poginuli u padu helikoptera na jugu Afganistana su američki državljani, javlja France Presse pozivajući se na američke izvore. Točan uzrok pada letjelice još nije bio poznat u petak ujutro. Afganistanska vojska je kao uzrok navodila "tehnički kvar", njezini saveznici u NATO-u rekli su kako "u trenutku nesreće nije bilo neprijateljskog djelovanja u tom području", a talibanski pobunjenici tvrdili su pak da su srušili helikopter. "Šestorica pripadnika NATO-ovih međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF) poginuli su u padu helikoptera na jugu Afganistana", rekao je NATO u priopćenju. Žrtve su "američki vojnici", izjavio je za francusku novinsku agenciju američki dužnosnik koji nije htio otkriti identitet. Američki dužnosnici ne navode je li bilo drugih putnika u helikopteru koji se srušio u Musa Kali, okrugu u pokrajini Helmandu, talibanskom uporištu. Uzrok pada helikoptera CH-53 Sea Stallion zasad nije poznat, ali "prve informacije navode na mišljenje da nije srušen", rekao je drugi američki dužnosnik.

MOSKVA

Ruski premijer Vladimir Putin protiv kojega su se nedavno održali veliki prosvjedi u više gradova u zemlji, nastavlja svoj uspon u anketama o glasovanju na predsjedničkim izborima 4. ožujka na kojima dobiva 52 posto glasova, po rezultatima najnovijeg ispitivanja objavljenim u petak. Po ranijoj anketi koju je proveo institut Vtsiom, objavljenoj prije tjedan dana, za premijera je trebalo glasovati 48 posto birača. Po najnovijoj anketi tog instituta provedenoj 14. siječnja na reprezentativnom uzorku od 1.600 ljudi, Putin bi vodio ispred Komunističke partije Genadija Zjuganova (11 posto) i ultranacionalista Vladimira Žirinovskog (9 posto) da se izbori održe u nedjelju. Milijarder Mihail Prohorov dobio bi pak 2 posto glasova, što je pad od jednog postotnog boda u odnosu na zadnju anketu.

Putin je 2000. izabran za predsjednika u prvom krugu s 52,94 posto glasova a 2004. je ponovo izabran sa 71,20 posto.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙