FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska vlada neće odobriti dodatna sredstva za zimsku Univerzijadu

Autor: lfia
LJUBLJANA, 16. veljače 2012.(Hina) - Nova slovenska vlada ne preuzima odgovornost za moguće otkazivanje studentske zimske Univerzijade 2013 u Mariboru i za tu sportsku priredbu neće osigurati dodatna sredstva, izjavio je u četvrtak ministar za školstvo, kulturu i sport Žiga Turk.

Mariborski gradonačelnik Franc Kangler i predsjednik organizacijskog odbora zimske Univerzijade u Mariboru Tone Vogrinc ovih su se dana obratili Janšinoj vladi s molbom da za tu priredbu osigura najmanje 15 milijuna eura jer bi u suprotnom mogla biti otkazana.

Održavanje zimske Univerzijade u Sloveniji 2008. godine podupro je i slovenski parlament, obećavši da će država u troškovima sudjelovati sa 70 posto, a sam Maribor s okolicom i sportski savezi s 30 posto sredstava.

"Bilo bi neodgovorno investirati sredstva u tako slabo vođen i pripremljen projekt", rekao je Turk na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon redovne sjednice vlade koja je raspravljala o zahtjevu za osiguranje dodatnih sredstava.

Turk je rekao da dodatnih sredstava za Univerzijadu u Mariboru nema u ovogodišnjem proračunu te da se sami organizatori moraju odlučiti mogu li tu sportsku priredbu u skromnijem opsegu od predviđenog financirati osiguravanjem sponzora ili putem prodaje televizijskih prava.

Slovenija kao država nije organizator Univerzijade 2013. u Mariboru, već su to grad Maribor i slovenski sportski savezi, pa država neće preuzeti ni odgovornost za eventualnu kaznu od strane međunarodne studentske sportske organizacije ako bi došlo do njena otkazivanja, rekao je Turk.

"U postojećoj financijskoj situaciji u Sloveniji i Europi, kad i Italija odustaje od kandidature za Olimpijadu 2010. godine odlučili smo da ne produžujemo nade organizatora Univerzijade. Sredstava u proračunu za te namjene nema", rekao je. Dodao je da će i predstojeće Europsko prvenstvo u košarci, koje će se održati u Sloveniji, trebati održati u skromnijem opsegu i na racionalniji način, jer je očito da neki gradovi koji su konkurirali za kvalifikacijske turnire neće moći sagraditi potrebne dvorane.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙