FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor pozdravio dogovor Slovenije i Hrvatske

Autor: lfia
LJUBLJANA, 17. siječnja 2012.(Hina) - Slovenski premijer Borut Pahor pozdravio je u utorak u Ljubljani dogovor Hrvatske i Slovenije o izboru predsjednika i dvaju članova arbitražnog suda, prema prijedlogu Europske komisije.

"To je velik uspjeh svih onih koji su sudjelovali u mirnom rješavanju pitanja slovensko-hrvatske granice. Na djelovanje arbitražnog suda gledam s velikim optimizmom", rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon sastanka s predsjednicima svih političkih stranaka. Glavna tema sastanka bilo je pitanje financijske stabilizacije zbog pada slovenskog kreditnog rejtinga, a Pahor je tom prilikom predstavio i aktivnosti u vezi s arbitražom o graničnom prijeporu s Hrvatskom.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u utorak da su se Hrvatska i Slovenija složile oko imenovanja predsjednika i dvojice članova arbitražnog suda.

"Slovenija se slaže s prijedlogom da se za predsjednika arbitražnog suda imenuje Gilbert Guillaume, a za članove Vaughan Lowe i Bruno Simma. Slovenija i Hrvatska svoje su slaganje s tim prijedlogom već priopćile Europskoj komisiji", navedeno je u priopćenju za javnost slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

"Time je postupak imenovanja triju arbitara zaključen. Dvije država sada i formalno moraju imenovati svaka svojega arbitra, čime će arbitražni sud biti i konačno konstituiran", navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u svom je priopćenju istaknulo zadovoljstvo da je do slaganja oko predsjednika i dva člana arbitražnog suda došlo između dviju zemalja te tako "zaključen značajan korak u arbitražnom postupku". Uz to što su prihvaćeni arbitri autoriteti i vrsni stručnjaci s iskustvom, slovensko ministarstvo u izjavi za javnost navodi da su oni u svom dosadašnjem radu pokazali i "dovoljno osjećaja za političku osjetljivost pojedinih slučajeva", te da sva trojica dolaze iz zemalja Europske unije s praksom i iskustvom prilikom određivanja granica na moru.

Hrvatski premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić objavili su u utorak u Zagrebu da su se dvije zemlje dogovorile oko izbora triju međunarodnih stručnjaka za arbitražne suce. Milanović je tom prilikom istaknuo kako "vrlo ohrabruje" činjenica da su se dvije strane uspjele vrlo brzo dogovoriti o tome te da su dogovoru prethodile vrlo intenzivne diplomatske konzultacije. Šefica diplomacije Pusić istaknula je da su "Hrvatska i Slovenija napravile prvi važan korak u uspostavi međunarodne arbitraže" te da će hrvatska vlada nastaviti razvijati bilateralan razgovor koji je doveo do brzog postizanja suglasnosti o izboru sudaca.

Povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele čestitao je u utorak u ime Europske komisije Hrvatskoj i Sloveniji na postizanju dogovora oko izbora triju arbitražnih sudaca istaknuvši da je to "vrlo dobar znak za pozitivan razvoj dobrosusjedskih odnosa između dvije zemlje kao i za regiju zapadnog Balkana koji pokazuje da se čak i teška pitanja najbolje rješavanju dijalogom i suradnjom".

Po arbitražnom sporazumu, slovensko-hrvatsku granicu trebala bi odrediti petorica arbitara od kojih svaka od zemalja imenuje po jednog suca, a preostalu trojicu zajedničkim dogovorom s popisa Europske komisije. Dvije su države već predložile po jednog svog arbitra, Hrvatska Budislava Vukasa, a Slovenija Jerneja Sekoleca.

Po odredbama Arbitražnog sporazuma potpisanog 4. studenoga 2009. u Stockholmu, Europska komisija trebala je odrediti popis kandidata o kojima su se obje strane, Hrvatska i Slovenija, trebale dogovoriti.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙