FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Janšini izgledi ovise o DESUS-u

Autor: lfia
LJUBLJANA, 23. siječnja 2012.(Hina) - Izgledi Janeza Janše da dobije parlamentarnu većinu i postane mandatar za sastav nove slovenske vlade presudno ovise o stajalištima Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) koja će o tome odlučivati u utorak, a ta stranka zahtijeva da se koalicijskim ugovorom spriječi daljnji pad mirovina, prenose u ponedjeljak slovenski mediji.

Janša je u nedjelju kasno navečer potvrdio da je koalicijski ugovor četiriju stranaka desnice i centra s DESUS-om načelno usklađen, uključujući i odredbu po kojoj mirovine ne bi smjele pasti ispod 60 posto prosječne plaće.

"Takvo je stanje zapravo već sada, a koalicija koja nastaje trudila bi se odnos mirovina i plaća ne pogoršati nego popraviti", rekao je Janša novinarima nakon sastanka petoro predsjednika stranaka buduće koalicije.

Predsjednik stranke umirovljenika Karl Erjavec naveo je da će o jamstvima iz nacrta koalicijskog ugovora koja se daju umirovljenicima u utorak na svom sastanku odlučivati izvršni odbor stranke.

Ako se odredba o mirovinama prihvati, to će biti "zeleno svjetlo" za ulazak u Janšinu koaliciju, potvrdio je Erjavec.

Poslovni list "Finance" tvrdi međutim u ponedjeljak da bi "mirovinsko sidro" u koalicijskom ugovoru buduće vlade bilo jedna vrsta mlinskog kamena u njenu djelovanju, osobito jer Janša u isto vrijeme obećava da bi ove godine proračunskim rebalansom smanjio javne rashode za 800 milijuna eura i smanjio proračunski deficit na 2,5 posto, te da je upitna realnost takvog plana.

List navodi da prosječna slovenska mirovina iznosi 629 eura, ali je je riječ o mirovinama za puni radni staž, dok je nacionalni prosjek manji, a više od 40 posto umirovljenika prima manje od 500 eura mjesečno.

Zato bi, ocjenjuje slovenski poslovni dnevnik, davanje takvih obećanja stranci umirovljenika povećalo masu isplata za mirovine za 15 do 20 posto i dovelo do "sloma javnih financija", te onemogućilo bilo kakvu mirovinsku reformu unaprijed, ocjenjuje list.

Ukoliko bi Janši u subotu, kad parlament nakon prve neuspješne kandidature Zorana Jankovića ponovo glasuje o mandataru za sastav nove vlade, uspjelo osigurati parlamentarnu većinu i dobiti potrebne glasove, Janša računa da bi svi ministri u njegovoj vladi mogli biti imenovani u drugoj polovici veljače, kad bi vlada počela raditi u punom sastavu, navode slovenski mediji.

Zato će za Janšu biti presudna odluka stranke umirovljenika u utorak jer bez njenih šest glasova ne može dobiti potrebnu natpolovičnu većinu, ali svi sa zanimanjem čekaju i na reakciju predsjednika Danila Tuerka, navode slovenski mediji.

Špekulira se da Tuerk ne vidi Janšu kao kredibilnog kandidata za vođenje vlade, te da bi mogao ponovno predložiti Jankovića ili nekog trećeg kandidata, što bi stvari zakompliciralo.

Ljubljansko "Delo" u ponedjeljak je objavilo rezultate ispitivanja javnog mnijenja iz kojih proizlazi da bi i u slučaju novih parlamentarnih izbora Jankovićeva Pozitivna Slovenija osvojila nešto više glasova od Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS), te da je u očima birača Janković poželjniji premijer od Janše iako je propustio svoju prvu priliku.

(Hina) xfl ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙