FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: vlada mora hitno zaustaviti pad kreditnog rejtinga

Autor: lfia
LJUBLJANA, 15. veljače 2012.(Hina) - Kako bi zaustavila daljnje snižavanje kreditnog rejtinga države i banaka nova slovenska vlada mora donijeti uvjerljive mjere za financijsku konsolidaciju najkasnije za tri do četiri mjeseca, a potrebne strukturne reforme predstaviti već u prvoj godini svog mandata, ocjena je nekih slovenskih ekonomista koje u srijedu podupiru i novinski komentari u osvrtu na najnovije sniženje kreditnog rejtinga od agencije Moody's za Sloveniju i pet drugih država EU.

Prema navodima ekonomista Igora Mastena, s ljubljanskog Ekonomskog fakulteta, to što je Moody's dodatno snizio slovenski kreditni rejting s A1 na A2, s mogućnošću daljnjeg pada, nije iznenađenje, a nova vlada za promjenu tog trenda nema mnogo vremena.

Ljubljansko "Delo" u srijedu u svom glavnom komentaru navodi da nova slovenska vlada, koja je kao svoj glavni cilj postavila upravo financijsku konsolidaciju, taj trend mora promijeniti, ali da za to nema mnogo vremena.

"Javnost očekuje da će vlada dati sve od sebe da se preokrene negativan trend u gospodarstvu i javnim financijama, a samo je pitanje vremena kad će Moody's sniziti i kreditni rejting naših banaka", navodi vodeći slovenski list uz ocjenu da su prijašnje vlade onemogućavale jači ulazak strateških partnera u slovenske banke u državnom vlasništvu pa su one sada podkapitalizirane, što je dovelo do spirale zaduživanja i rasta kamata na državne obveznice.

Tek nakon što nova vlada donese učinkovite mjere financijske konsolidacije, što treba napraviti čim prije, te ako ne bude odgađala strukturne reforme nego ih započela izvoditi već u prvoj godini svog mandata, mogao bi se zaustaviti trend pada povjerenja u Sloveniju na kreditnom tržištu, no za to će biti potrebno najmanje godinu dana, ocjenjuje vodeći slovenski dnevnik.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" također ističe da dodatno padanje boniteta države na financijskim tržištima može spriječiti samo jako brza reakcija nove vlade.

List podsjeća da je kreditni rejting A2, koji je Sloveniji u najnovijoj ocjeni dao Moody's, još nekoliko razina iznad ocjene kad se državne obveznice država koje ne kontroliraju svoje javne financije ocjenjuju kao "junk", odnosno smeće.

"Dnevnik" uz to podsjeća da je u utorak Europska komisija Sloveniju, zajedno s još 11 drugih država EU-a, uvrstila među zemlje kod kojih treba ispitati njihove makroekonomske debalanse, vezane uz rast troškova rada i zaduživanje privatnog sektora. Ako ti debalansi budu potvrđeni, država bi mogla biti sankcionirana kaznom od visini 0,1 posto svog BDP-a, što iznosi 36 milijuna eura, navodi "Dnevnik".

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙