FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski tisak: Dogovor Zagreb i Ljubljane pozitivan znak

Autor: lfia
LJUBLJANA, 18. siječnja 2012.(Hina) - Brz dogovor hrvatske i slovenske strane o arbitrima s popisa Europske komisije pozitivan je znak da će arbitražni sud uskoro biti i formalno konstituiran i početi raditi te da ni Slovenija neće imati zadrški prilikom ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, glavni su naglasci iz slovenskog tiska u srijedu.

Dogovor dviju vlada po kojemu će petočlanom arbitražnom sudu predsjedati Francuz Gilbert Guillaume te da će u njemu, uz nacionalne arbitre iz Hrvatske i Slovenije, biti još Britanac Vaughan Lowe i Nijemac Bruno Simma postignut je suprotno "očekivanjima strukovne javnosti" jer nije bilo "nikakvih indicija" da će do toga doći, navodi ljubljansko "Delo" koje podsjeća da je u slučaju izostanka dogovora bilo predviđeno da arbitre odredi predsjednik Međunarodnog suda pravde (ICJ). Zbog toga je Europska komisija oduševljena dogovorom koji je kao velik uspjeh i s optimizmom pozdravljen i u Ljubljani i u Zagrebu, navodi vodeći slovenski list.

Nakon što je dogovor o sastavu Arbitražnog suda postignut, sada započinje "pravna bitka" u kojoj će svaka strana u prijeporu iznositi argumente koji joj idu u prilog, no "ključni dogovor" o trojici arbitara u svakom je slučaju bio "hrabar, brz i dobar" korak, navodi vodeći slovenski list.

"Delo" posebno ističe da uz to što omogućuje što brže konstituiranje arbitražnog suda i početak predviđenih postupaka, dogovor između Slovenije i Hrvatske stvara situaciju u kojoj "više nije moguće očekivati teškoće" prilikom ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om u slovenskom parlamentu.

Sa službenim imenovanjem trojice "europskih" arbitara počinje teći 15-dnevni rok u kojemu Hrvatska i Slovenija trebaju i formalno imenovati svoje nacionalne arbitre u arbitražni sud, podsjeća ljubljanski dnevni list "Dnevnik". Unatoč nekim mišljenjima koja se mogu čuti u Sloveniji oko toga da bi Ljubljana trebala osporavati imenovanje Budislava Vukasa kao hrvatskog nacionalnog arbitra zbog toga što je navodno nekim svojim javnim izjavama o slovensko-hrvatskom graničnom prijeporu pokazao da kao arbitar "ne bi bio neutralan", u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova navode da bi takav korak izazvao "više štete nego koristi", navodi "Dnevnik".

Slovenski povjesničar Jože Pirjevec izjavio je za "Dnevnik" da su Hrvatska i Slovenija dužne što prije premostiti pitanje granične problematike, da je to i u interesu Slovenije jer će tako nakon "stoljetnog procesa" imati definirane sve granice sa susjednim državama. Pirjevec dodaje da pitanje granice s Hrvatskom on osobno ni u kojem slučaju ne bi "dramatizirao" jer je definiranje slovenskog etničkog i državnog prostora s ostale tri susjedne drževe bilo mnogo teže i od presudnijeg značenja.

Brzim dogovorom o trojici arbitara Slovenija i Hrvatska su na određeni način "dali lekciju" Bruxellesu koji je sa sastavljanjem liste potencijalnih arbitara kasnio i tako izazvao slabo raspoloženje, navodi mariborski dnevni list "Večer". List podsjeća da je u Sloveniji dugo vremena vladala velika suzdržanost oko toga da se granični prijepor riješi na sudskoj instanci i po odredbama međunarodnog prava, a ne na izvoran ili nekonvencionalan način, uvažavajući "povijesne okolnosti", "načelo pravičnosti" i druge argumente koje je u sporu isticala Slovenija. "Slovenija će se morati jako potruditi da u memorandumu koji treba sudu podnijeti u roku od godine dana na odgovarajući način predstavi svoj koncept i argumentaciju, tako da se njeni argumenti nikako ne bi mogli odbaciti", navodi "Večer", dodajući da nakon toga više ništa neće biti na strankama u sporu nego na arbitrima.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙