FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: stranke suglasne s ograničenjem visina zaduživanja

Autor: lfia
LJUBLJANA, 17. siječnja 2012.(Hina) - Kako bi ograničila daljnji rast svog državnog duga, Slovenija će u svoj ustav unijeti tzv. "zlatno fiskalno pravilo" prema kojemu ukupna zaduženost države ne može prelaziti određen postotak BDP-a, dogovor je koji su u utorak postigli predsjednici slovenskih parlamentarnih stranaka na sastanku koji je vodio premijer vlade u odlasku Borut Pahor.

Pahor je na konferenciji za novinare nakon sastanka izjavio da su se sve stranke složile s početkom promjene ustava, kako bi se u njega unijelo pravilo da zaduženost ne smije prijeći određeni postotak bruto domaćeg proizvoda. Vlada je proteklog tjedna predlagala da se zaduženost ograniči na 48 posto BDP-a, no suglasnost o visini maksimalnog dopuštenog zaduženja još nije usuglašena među strankama.

"Želimo učiniti sve da naš javni dug ne ugrozi našu suverenost", kazao je Pahor.

Slovenija predloženim uvođenjem zlatnog fiskalnog pravila u ustav želi zadovoljiti kriterije za javne financije za države članice fiskalnog pakta u nastanku, kakav su inicirali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Sa sadašnjih nešto više od 45 posto duga u BDP-u Slovenija ne spada među najzaduženije države Europske unije, ali je njen dug u zadnjih nekoliko godina udvostručen.

Pahor je nakon sastanka s predsjednicima svih parlamentarnih stranaka izjavio da je postignut i dogovor o tome kada održati sjednicu parlamenta na kojoj će se ponovo glasovati o mandataru za sastav nove vlade.

Ključna sjednica parlamenta bit će 28. ovog mjeseca, dogovoreno je na sastanku čelnika političkih stranaka.

Službeni kandidat za novog mandatara nije poznat nakon što iz prvog pokušaja relativni pobjednik parlamentarnih izbora održanih prije mjesec i pol dana, predsjednik stranke Pozitivna Slovenija Zoran Janković, nije dobio potreban broj glasova, odnosno natpolovičnu većinu.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙