FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: indeksi oslabili, HT u fokusu

Autor: scvi
ZAGREB, 15. veljače 2012. (Hina) - I danas je na Zagrebačkoj burzi u najvećem fokusu investitora dionica HT-a radi sudjelovanja u isplati predujma dividende, a prate se i nova financijska izvješća kompanija za prošlu godinu.

Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,25 posto na 1.742 boda, a Crobex10 0,04 posto, na 975 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 6,42 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Uz HT, najviše se trguje dionicama onih kompanija koje su jutros ili sinoć nakon zatvaranja burze objavile financijska izvješća za prošlu godinu. Neke kompanije poput Dalekovoda zabilježile su znatne gubitke. No, općenito govoreći, zasad možemo biti zadovoljno onime što smo vidjeli u izvješćima. Brojne kompanije pokazale su da se nose dobro s krizom, ostvarujući rast prihoda i dobiti“, ističe Stipe Laća, glavni analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Investa.

Dionicom HT-a do podneva je ostvareno 2,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,42 posto, na 240 kuna.

Pažnju ulagača ta dionica privlači jer je HT u financijskom izvješću najavio dividendu od 22,14 kuna po dionici, pri čemu će predujam dividende od 11,07 kuna biti isplaćen 27. veljače. Od sutra, 16. veljače, tom dionicom trgovat će se bez prava na sudjelovanje u isplati dividende.

Slijedi dionica AD Plastika, sa 514.000 kuna prometa. Cijena joj oslabila 0,04 posto, na 114 kuna.

Među većim gubitnicama nalazi se dionica Dalekovoda, s padom cijene za 6,25 posto, na 110,99 kuna. Gubitak grupe Dalekovod u 2011. godini iznosio je 276 milijuna kuna, dok je godinu ranije grupa imala neto dobit od 917 tisuća kuna, pokazuje preliminarno i nerevidirano financijsko izvješće.

Dionica Ingre, pak, na dobitku je 3,78 posto, na 4,94 kune. Ta kompanija izvijestila je o neto gubitku u prošloj godini od 90 milijuna kuna, što je za milijun kuna manje nego u prethodnoj godini. No, objavila je i da je sklopila četiri nova ugovora o izgradnji cesta, vrijednih 70,8 milijuna kuna.

Tehnička slika tržitša pokazuje da se Crobex nalazi blizu 50-dnevnog pomičnog prosjeka, koji se nalazi na 1.743,93 boda bodova, te 20-dnevnog pomičnog prosjeka, koji se nalazi na 1.742,93 boda, navodi Laća.

„Presiječe li 20-dnevni pomični prosjek onaj 50-dnevni, bio bi to pozitivan signal tržištu. Međutim, sutra se očekuje pad cijene dionice HT-a zbog ex-dividend daya, odnosno od sutra kupnjom te dionice imatelj više ne stječe pravo na isplatu predujma dividende od 11,07 kuna za dionicu. To bi moglo pogoršati tehničku sliku tržišta. Važno bi bilo da Crobex ne zabilježi novu najnižu razinu od početka godine, odnosno da se spusti ispod 1.706 bodova“, kaže Laća.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙