FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: dobre vijesti iz svijeta, Crobex prekida negativni niz

Autor: scvi
ZAGREB, 17. siječnja 2012. (Hina) - Nakon tri dana klizanja, danas bi, potaknut dobrim raspoloženjem na svjetskim burzama, Crobex indeks Zagrebačke burze mogao porasti i odmaknuti se od najnižih razina u dvije i pol godine.

Od 11 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 porast.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,55 posto, na 1.717 bodova, najnižu razinu od 6. srpnja 2009 godine. Crobex10 pao je jučer 1,11 posto, na 958 bodova i na najnižoj je razini od kraja studenoga lani.

Redovni promet dosegnuo je 31,14 milijun kuna, no otprilike 25 milijuna odnosio se na trgovanje obveznica, a preostali dio na dionice.

„Očekujemo nastavak pozitivnog trenda na europskim tržištima dionicama i nadamo se da će se dio tog optimizma preliti i na domaće tržište“, ističe Nada Harambašić Nereau, glavna financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

„No, kako dodaje, ni jučer domaće tržište nije imalo snage za rast, najvećim dijelom zbog zabrinutosti oko kreditnog rejtinga Hrvatske nakon smanjenja rejtinga 9 članica eurozone, te ne čudi oprezno trgovanje na domaćoj burzi.

Na azijskim i europskim burzama cijene dionica jutros su porasle, zahvaljujući snažnijem rastu kineskog bruto domaćeg proizvoda nego što se očekivalo, što je ublažilo strahovanja od slabljenja gospodarske aktivnosti zbog europske dužničke krize.

„Rast kineskog BDP-a za 8,9 posto zasjenio je vijest o smanjenju kreditnog rejtinga europskom fondu za financijsku stabilnost. Kasnije tijekom dana sentiment na svjetskim burzama bit će pod utjecajem objave poslovnih rezultata američkih kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje“, zaključuje Harambašić Nereau.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙