FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 14. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES - Vodstvo Europskog parlamenta odlučilo je u utorak pozvati hrvatske promatrače da se pridruže europskim parlamentarcima početkom travnja. Nakon što je Konferencija predsjednika, tijelo koje čine šefovi političkih skupina zastupljenih u europskom parlamentu, u utorak donijela tu odluku sada se očekuje službeno pismo predsjednika europskog parlamenta Martina Schulza predsjedniku Hrvatskog sabora Borisu Špremu da uputi 12 promatrača. Hrvatska će u Europskom parlamentu do ulaska u članstvo imati 12 promatrača. Nakon ulaska u EU 1. srpnja 2013. Hrvatska će trebati organizirati izbore za 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Predsjednik skupine Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul izjavio je u utorak da se raduje dolasku hrvatskih parlamentaraca u Europski parlament.

ZAGREB - Žalbeno vijeće Haaškoga suda odbilo je u utorak zahtjev 12 zapadnih vojnih i pravnih stručnjaka za statusom prijatelja suda u predmetu "Gotovina-Markač" smatrajući da se oni bave interpretacijom dokaza a ne pravnim pitanjima, objavio je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY). Dvanaestorica vojnih i pravnih stručnjaka u zahtjevu podnesenom 13. siječnja ponudila su žalbenome vijeću svoje viđenje zaključaka prvostupanjske presude Gotovina-Čermak-Markač o nezakonitom korištenju topništva tijekom Oluje. Generali Ante Gotovina i Mladen Markač 15. travnja prošle godine proglašeni su u prvostupanjskom postupku krivima za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu cilj kojega je bilo tijekom i nakon Oluje prognati srpsko stanovništvo s do tada okupiranih područja Hrvatske. Prema zaključcima prvostupanjske presude progon je prvih dana Oluje počinjen neselektivnim granatiranjem.

ZAGREB - Odvjetnik Goran Mikuličić, branitelj generala Mladena Markača na Haškom sudu (ICTY), u utorak je, nakon što je Žalbeno vijeće odbilo zahtjev 12 zapadnih vojnih i pravnih stručnjaka za statusom prijatelja suda u predmetu "Gotovina-Markač", ocijenio da je važno što je u tom podnesku pročitano te da argumenti iz podneska "daju Vijeću za misliti". "Smatramo, bez obzira na činjenicu da je zahtjev za statusom prijatelja suda odbijen, da je ono što je u podnesku pročitano važno. U njemu se nalaze brojni argumenti koji daju Vijeću za misliti", izjavio je Mikuličić za Hinu. Izricanje pravomoćne presude, prema kalendaru rada suda kojeg je koncem prošle godine objavio predsjednik suda, planirano je za kolovoz 2013. godine.

BRUXELLES - Predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker odgodio je sastanak ministara financija eurozone, koji se trebao održati u srijedu i na kojem se očekivala odluka o odobrenju drugog paketa pomoći Grčkoj, i umjesto toga sazvao telefonsku konferenciju. "Izgleda je da je ostalo još tehničkog posla u više područja koje trebaju obaviti Grčka i Trojka (Europska središnja banka, Komisija i MMF). Stoga sam odlučio sazvati telefonsku konferenciju za sutra kako bi raspravili o otvorenim pitanjima i pripremili se za redoviti sastanak euroskupine u ponedjeljak, 20. veljače", kaže se u izjavi koju je u utorak navečer objavio luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, koji predsjedava sastancima ministara financija zemelja članica eurozone. Juncker navodi da Grčka još nije ispunila sve uvjete koje je EU postavila za odobravanje paketa pomoći od 130 milijardi eura.

STRASBOURG - Europska komisija je u utorak objavila da je potrebno provesti temeljitu analizu makroekonomske situacije u 12 zemalja članica kako bi se na vrijeme otkrilo moguće makroekonomske neravnoteže koje mogu ugroziti financijsku stabilnost i gospodarski rast. Povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn predstavio je na konferenciji za novinare u Strasbourgu prvo izviješće o makroekonomskim neravnotežama, novom instrumentu kojim raspolaže Europske komisija. Komisija je u prosincu prošle godine stupanjem na snagu novih pravila o jačem proračunskom i makroekonomskom nadzoru zemalja članica, dobila ovlasti da od zemalja članica zatraži preventivne ili korektivne mjere u slučajevima neuravnoteženosti makroekonomski pokazatelja.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Boris Tadić poručio je u utorak kako je referendum, koji provode Srbi sa sjevera Kosova, štetan za državne interese Srbije. Tadić je kazao kako ima razumijevanja za potrebu Srba sa sjevera Kosova da iskažu svoju političku volju, ali da ne postoji mogućnost da lokalne samouprave učine više od države u rješavanju problema srpskog stanovništva na Kosovu, priopćeno je u utorak iz Tadićeva ureda. U tri od četiri općine na sjeveru Kosova, naseljene pretežito Srbima, u utorak je započeo dvodnevni referendum s pitanjem "Prihvaćate li institucije takozvane Republike Kosovo?", dok će u četvrtoj općini referendum trajati samo jedan dan i to u srijedu.

TEHERAN - Iran će u srijedu u nazočnosti predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada objaviti više novih postignuća svog nuklearnog programa, najavljeno je u utorak na službenim interentskim stranicama iranske vlade. Objavu novih postignuća u nuklearnom programu predsjednik Mahmud Ahamdinedžad najavio je prošle subote na proslavi 33. godišnjice islamske revolucije u Iranu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙