FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 21. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SARAJEVO - Četiri hrvatska državljana spašena su u noći između petka i subote na planini Jahorini kod Sarajeva gdje su bili zameteni u snijegu, potvrdilo je u subotu Ministarstvo sigurnosti BiH. U priopćenju objavljenom u jutarnjim satima Ministarstvo sigurnosti navodi kako je vozilo u kojemu su bila četvorica hrvatskih državljana zbog nevremena i jakog snijega skliznulo s ceste koja vodi prema Jahorini. Pomoć su pozvali preko centra 112 za hitne situacije u Hrvatskoj a iz njega su o nesreći izvjestili vlasti BiH koje su odmah poduzele akciju spašavanja. Akciju spašavanja vodila je civilna zaštita zaštita Republike Srpske koja je teritorijalno nadležna i za područje Jahorine. U pomoć su pritekli i građani koji su se zatekli u blizini te su hrvatski državljani i njihovo vozilo izvučeni na sigurno.

LONDON - Britanski ministar vanjskih poslova William Hague pozvao je u subotu Buenos Aires da prekine s pokušajima zastrašivanja stanovnika Falklandskih otoka, dok traje verbalni rat uoči tridesete obljetnice englesko-argentinskog sukoba zbog suvereniteta otoka. "Ako (argentinska vlada) stvarno želi napredak, mora prekinuti s pokušajima zastrašivanja civila" i počne razgovarati o mogućnosti "suradnje u zajedničkom interesu u južnom Atlantiku", piše ministar vanjskih poslova u kolumni The Timesa. Buenos Aires je početkom siječnja opetovao kako ima "neotuđivo pravo" na Malvinima. Ti su otoci od 1833. pod vlasti Velike Britanije koja ondje ima važnu bazu Kraljevske mornarice. U ratu koji je 1982. povela argentinska diktatura radi povrata suvereniteta nad otocima poginulo je 255 britanskih i 648 argentinskih vojnika.

NEW YORK - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je "veoma zabrinut zbog stalnih napetosti" duž granice Sudana i Južnog Sudana te zbog "pogoršanja odnosa" između tih dviju zemalja, istaknuo je njegov glasnogovornik Martin Nesirki. Glavni tajnik "odlučno traži od obiju strana da učine sve što je u njihovoj moći kako bi postigle dogovor na pregovorima koji traju u Addis Abebi pod pokroviteljstvom" Afričke unije i kako bi "razriješile krizu zbog nafte". Raspodjela prihoda od nafte između Južnog Sudana koji posjeduje veći dio zaliha i Sudana koji kontrolira infrastrukturu nužnu za izvoz sirove nafte opterećuje veze između dviju zemalja otkako je Južni Sudan u srpnju proglasio neovisnost.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙