FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 14. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barak Obama u ponedjeljak je Kongresu uputio prijedlog proračuna od 3800 milijardi dolara za fiskalnu godinu 2013. koja kalendarski počinje 1. listopada 2012. U nacrtu proračuna Bijela kuća predviđa deficit od 901 milijarde dolara, što je 5,5 posto BDP-a. Dugoročni plan je smanjenje manjka za 4.000 milijardi dolara u sljedećih 10 godina. Da bi prijedlog stupio na snagu treba ga potvrditi Kongres. Republikanci su odmah kritizirali Obamin plan kao opasan i zabrinjavajući za gospodarstvo već opterećeno dugom.

WASHINGTON - Dužnosnici SAD-a i Sjeverne Koreje sastat će se idućeg tjedna u Pekingu na razgovorima za koje se Washington nada da će razjasniti želi li novo čelništvo u Pjongjangu ograničiti svoje nuklearne programe, rekao je State Department u ponedjeljak. Analitičari, međutim, ne očekuju veći napredak na razgovorima 23. veljače između veleposlanika SAD-a Glyna Daviesa i zamjenika sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Koye-gwana. Sastanak idućeg tjedna bit će treći između dvije strane u posljednjih osam mjeseci a prvi od smrti bivšeg sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-ila kojega je naslijedio njegov sin Kim Jong-un.

LONDON - Jordanski radikalni klerik Abu Katada, svojedobno smatran desnom rukom Osame bin Ladena u Europi, pušten je u ponedjeljak navečer na slobodu iz britanskog zatvora pošto je sud njegovo zatvaranje bez suđenja proglasio nezakonitim. Katada (51), koji će morati biti u kućnom pritvoru i nositi elektroničku narukvicu, zadnjih šest godina proveo je uglavnom u zatvoru na temelju britanskog protuterorističkog zakona iz 2002. U Jordanu je u odsutnosti osuđen za terorizam, a London ga želi izručiti iako je Europski sud za ljudska prava ocijenio da ondje neće imati pravedno suđenje. London tvrdi da su snimke Katadinih propovijedi pronađene u njemačkom stanu triju osoba koje su izvele napad 11. rujna na New York, no on niječe pripadnost Al Kaidi.

WASHINGTON - Potres magnitude 5,3 u ponedjeljak je uzdrmao sjevernu Kaliforniju, priopćio je Geološki institut SAD-a (USGS).

Potres, za koji je USGS prvotno izvijestio da je bio magnitude 5,7, imao je epicentar 10 kilometra zapadno od Weitchpeca južno od Oregona. Središte potresa je bilo prilično plitko na dubini od samo 33 kilometra. Za sada nema izvješća o štetama.

(Hina) xsb yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙