FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klijenati Abacus brokera već tri mjeseca ne mogu do 9 milijuna kuna

Autor: scvi
ZAGREB, 13. veljače 2012. (Hina) - Gotovo 2000 klijenata Abacus brokera i nadalje ne mogu doći do vlastitog novca koji je bio položen na računu u Credo banci, iako ga je Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) uplatila na račun te brokerske kuće prije gotovo dva tjedna, upozorava se u današnjem priopćenju Građanske inicijative 'Oštećeni klijenti Abacus brokera'.

Radi se o ukupno devet milijuna kuna, koji su klijentima Abacus brokera nedostupni jer Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) i nadalje ne želi deblokirati račun te brokerske tvrtke, čime onemogućava građanima da dođu do svojeg novca, mahom se radi o ušteđevinama, navodi se u priopćenju.

Agonija klijenata Abacus brokera tako ulazi u četvrti mjesec, a sve zbog neadekvatnih reakcija odgovornih institucija, dodaje se u priopćenju. Naime, klijenti te brokerske kuće upali su u probleme krajem studenog prošle godine, kada je odlučeno da će se pokrenuti stečaj Credo banke.

"Tada je zbog dubiozne odluke HNB-a i proizvoljnog tumačenja pravila dopušteno 'čišćenje' zakonom zaštićenog računa Abacus brokera u Credo banci. Klijenti su dva i pol mjeseca čekali da ih DAB obešteti, a kada se to napokon dogodilo novu rampu podigla je Hanfa", navodi se u pripćenju.

Klijenti Abacus brokera traže od Hanfe da odmah deblokira račun te tvrtke. Alternativno rješenje vide u isplati svog novca preko SKDD-a, budući da Abacus brokeri već tri mjeseca nisu u stanju izvršiti svoje novčane obveze.

Kako se navodi u priopćenju, zbog nemogućnosti podizanja ušteđevina i trgovanja dionicama, klijenti Abacus brokera smatraju da se narušavaju njihova građanska prava. Neki od njih upali su i u ozbiljne financijske probleme jer više ne mogu otplaćivati rate kredita. Velika većina klijenata Abacus brokera su obični građani koji su smatrali da investiranjem u Zagrebačku burzu mogu osigurati bolju budućnost svojim obiteljima.

Klijenti Abacus brokera tražili su sastanak s Hanfom, a za pomoć će se obratiti i Vladi RH. Također, sa svojim slučajem planiraju upoznati i Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj, zaključuje se u današnjem priopćenju te građanske inicijative.

Iz investicijskog društva Abacus brokeri Hina doznaje da njihovim klijentima nije isplaćeno ni 100.000 eura i 13.000 dolara s inozemnog računa Credo banke.

"Stečajna upraviteljica i likvidatori Credo banke i dalje drže taj novac u inozemnoj valuti kao dio stečajne mase, iako su ta sredstva, po mišljenju Hanfe i HNB-a, izdvojena iz likvidacijske i stečajne mase banke, i davno su trebala biti isplaćena", navodi Petar Brkić, član Uprave Abacus brokera.

(Hina) xpp ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙