FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se stagnacija Crobexa i skromna likvidnost

Autor: neba
ZAGREB, 24. siječnja 2012. (Hina) - Budući da pozitivan ishod referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju nije uspio probuditi Zagrebačku burzu iz letargije, analitičari i danas očekuju stagnaciju indeksa i skromnu likvidnost.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,01 posto, na 1.724 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,59 posto, na 969 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 7,75 milijuna kuna, što je otprilike milijun više nego u petak.

Crobexi trenutno poprilično zaostaju za vodećim svjetskim burzovnim indeksa. Dok su od početka godine indeksi na Wall Streetu u plusu gotovo 5, a na europskim burzama između 8 i 10 posto, Crobex je u minusu 0,9 posto, a Crobex10 0,6 posto.

„Očekujem nastavak stagnacije na domaćem tržištu, budući da ni pozitivan ishod referenduma za ulazak u Europsku uniju nije uspio potaknuti veću aktivnost investitora. U nešto većem fokusu tržišnih sudionika nego inače mogla bi se naći dionica HT-a zbog današnjeg prosvjeda radnika, ali i najava o mogućem ukidanju nameta na prihode od mobilne telefonije prije ljeta“, ističe Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffesienbank Austria.

Sindikati koji djeluju u HT-u organiziraju danas prosvjed zbog najavljenog otpuštanja 450 radnika iz HT-a.

A s jučerašnjeg sastanka o ulaganjima u elektroničke komunikacije, na kojemu su bili predstavnici Vlade i mobilnih operatora, najavljeno je da bi pred ljeto mogao biti ukinut porez od 6 posto na usluge mobilne telefonije zadovolje li operateri traženja Vlade da pojačano investiraju u razvoj.

Sa svjetskih burzi, pak, ne stižu danas pozitivni impulsi. Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni. Dow Jones oslabio je 0,09 posto, a za toliko je skliznuo i Nasdaq indeks. S&P 500 ojačao je, pak, 0,05 posto.

Ulagači su suzdržani jer rezultati mnogih kompanija ukazuju na spori rast, što pokazuje da se nastavlja razdoblje opreznog okruženja.

Prema podacima Thomson Reutersa, dosad je poslovna izvješća za proteklo tromjesečje objavilo oko 15 posto kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu, a samo ih je 59 posto ostvarilo bolje rezultate nego što se očekivalo.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale jer su ulagače pokolebale novi nesporazumi u pregovorima između Grčke i njezinih kreditora.

„Razlog ponovnog jačanja pesimizma na europskim burzama je izostanak napretka u pregovorima europskih ministara financija i grčkih predstavnika oko dužničke krize“, ističe Franin.

Jučer su ministri financija eurozone odbili ponudu privatnih ulagača koji traže kamatu od 4 posto na nove grčke obveznice kojima bi se zamijenile stare, dok je grčka vlada spremna platiti 3,5 posto.

Ako se do ožujka ne postigne dogovor, Grčka će bankrotirati jer ne bi mogla platiti 14,5 milijardi eura obveznica koje stižu na naplatu.

Franin dodaje da će nove smjernice investitorima dati sezona objava financijskih izvješća europskih kompanija, koja započinje danas.

Prva su izvješća razočarala. Njemački industrijski div Siemens i nizozemska telekom kompanija KPN objavili su slabije poslovne rezultate za proteklo tromjesečje nego što se očekivalo. Cijena dionice Siemensa pala je jutros oko 3, a KPN-a više od 8 posto.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙