FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: ne očekuje se promjena letargičnog raspoloženja

Autor: neba
ZAGREB, 20. siječnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje stagnacija indeksa i letargično trgovanje jer nema vijesti koje bi potaknule investitore na veću aktivnost.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,12 posto, na 1.723 boda, a Crobex10 0,09 posto, na 965 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 5 milijuna kuna, što je oko 2,4 milijuna kuna manje nego dan prije.

„I danas bi na domaćem tržištu mogla prevladavati nezainteresiranost investitora, što je prvenstveno posljedica očekivanja rezultata nedjeljnog referenduma o ulasku u Europsku uniju. Uz slab obujam trgovanja očekujem stagnaciju indeksa“, kaže Nada Harambašić Nereau, glavna financijska analitičarka Raiffeisenbank Austria.

I dok domaća burza tone u letargiju, na svjetskim burzama i dalje vlada optimistično raspoloženje. Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle treći dan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima banaka i kompanija te vijestima o poboljšanjima na američkom tržištu rada.

Dow Jones indeks ojačao je 0,36 posto, dok je S&P 500 porastao 0,49, a Nasdaq indeks 0,67 posto.

Pozitivno su na tržišta utjecale i uspješne aukcije obveznica članica eurozone. Jučer je Španjolska prodala više dugoročnih obveznica nego što se očekivalo, dok su prinosi na francuske dugove pali, premda je prošloga tjedna Standard & Poor's smanjio vrhunski kreditni rejting te članice eurozone.

Strahovanja od širenja dužničke krize ublažile su i vijesti o napretku u pregovorima grčke vlade i banaka o refinanciranju dugova Atene i otpisu dijela njezinih obveza.

Zahvaljujući tome, jutros su porasli i azijski burzovni indeksi. Na europskim je tržištima, pak, današnje trgovanje počelo blagim dobitonosnim prodajama nakon što su jučer cijene dionica dosegnule najviše razine u zadnjih pet i pol mjeseci.

„Na svjetskim burzama prevladava pozitivni sentiment, zahvaljujući uspješnim aukcijama obveznica. Nove smjernice investitorima danas će dati podaci o industrijskoj proizvodnji u Italiji i proizvođačkim cijenama u Njemačkoj, a na Wall Streetu nova financijska izvješća kompanija“, zaključuje Harambašić Nereau.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙