FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: najave preuzimanja potiču rast tržišta

Autor: neba
ZAGREB, 1. veljače 2012. (Hina) - Slabe vijesti s makroekonomske scene ne podržavaju rast cijena dionica na Zagrebačkoj burzi, no veću aktivnost ulagača potiču najave preuzimanja, poput najnovije objave u vezi Vira.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,63 posto, na 1.727 bodova, a Crobex10 1,38 posto, na 972 bodova.

U siječnju je Crobex indeks oslabio 0,75, a Crobex10 0,4 posto. Usporedbe radi, najvažniji američki S&P 500 indeks porastao je u prvom mjesecu ove godine 4,4, a FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica 3,6 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je jučer 21,4 milijuna kuna, što je otprilike 8 milijuna više nego prethodnoga dana.

Nalikvidnije su bile dionice Croatia osiguranja, HT-a i Slatinske banke, pri čemu su dionice Croatia osiguranja i Slatinske banke ostvarile snažan skok cijene, za 9 i 7,4 posto.

Dobitnica dana bila je dionica Diokija, sa skokom cijene za čak 52,46 posto, na 35,57 kuna, uz promet od 312 tisuća kuna. Rezultat je to dogovora predstavnika vlade i vjerovnika o deblokadi računa i pokretanju proizvodnje u Diokiju, vlasničkom restrukturiranju po hitnom postupku te isplati zaostalih plaća.

„Na dioničkom tržištu posljednjih dana zamjetna je veća aktivnost investitora, no indeksi još nemaju snage za pozitivni zaokret budući da dionice koje ostvaruju rast cijena nisu sadržane u Crobexima ili imaju mali udjel u njima“, kaže Goran Vorkapić, direktor Direkcije investicijskog bankarstva u Centar banci.

Kako dodaje, tek će se vidjeti hoće li se veći obujam trgovanja pretočiti u trend ili usahnuti nakon nekoliko dana.

„Međutim, valja napomenuti kako su cijene dionica na burzi sada vrlo atraktivne a tržište pokazuje znakove 'grebanja po dnu'. To nam signalizira i objava ponude većinskih dioničara za preuzimanjem dionica Vira“, navodi Vorkapić.

Zagrebačka burza jutros je priopćila da se dionicom Vira neće trgovati do 11 sati jer je tvrtka EOS-Z najavila dobrovoljnu ponudu za preuzimanje te virovitičke tvornice šećera. U Obavijesti je navedeno i da društvo EOS-Z djeluje zajednički s Marinkom Zadrom i tvrtkom Robić.

Kako navedena obavijest sadrži informaciju za koju je razumno očekivati da u značajnoj mjeri može utjecati na cijenu dionice Vira, nastala je situacija u kojoj je potrebno zaštititi ulagače tako da se trgovanje tim dionicama obustavi dok se cjelokupna javnost potpuno i točno ne informira o sadržaju te obavijesti, priopćila je Burza.

Na Zagrebačkoj je burzi jučer zadnja cijena dionice Vira iznosila 420 kuna, što je pad od 0,9 posto u odnosu na dan prije. Promet je bio mršavih 26 tisuća kuna.

„Vrijedi pravilo kada tvrtke agresivnije krenu u preuzimanja, tada je tržište dionica dosegnulo dno, a kada se usmjere agresivnije na inicijalne ponude dionica, tada je tržište na vrhuncu“, pojašnjava Vorkapić.

U većem fokusu investitora ponovno bi mogla biti i dionica Croatia osiguranja, zbog špekulacija da je Adris zainteresiran za kupnju 30 posto udjela u tom osiguravajućem društvu.

U međuvremenu, analitičari upozoravaju da hrvatskom gospodarstvu ove godine ponovno prijeti recesija, ponajviše zbog krize u Europskoj uniji.

Tako šest anketiranih ekonomista najvećih domaćih banaka procjenjuje u prosjeku da će domaće gospodarstvo ove godine zabilježiti pad od 1,3 posto. Pritom njih dvoje očekuje pad od oko 2 posto, a četvero do 1 posto.

I analitičari Ekonomskog instituta u ovoj prognoziraju pad ukupne gospodarske aktivnosti, za 0,3 posto.

Također, investitori prate i objavu poslovnih izvješća domaćih kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje te privremene rezultate njihova poslovanja za prošlu godinu.

„Od procjena analitičara još zanimljivije bit će nam procjene menadžmenta kompanija o poslovnim izgledima za predstojeće razdoblje“, zaključuje Vorkapić.

Sa svjetskih tržišta ne stižu poticajni signali. Slabiji nego što se očekivalo makroekonomski podaci i poslovni rezultati kompanija izazvali su u utorak blagi pad cijena dionica na Wall Streetu.

Dow Jones oslabio je jučer 0,16 posto, a S&P 500 indeks 0,05 posto. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,07 posto.

Na azijskim i europskim burzama jutros se trguje oprezno jer je nakon slabih makroekonomskih podataka splasnuo optimizam u vezi rasta američkog gospodarstva, pa ni dobre vijesti iz Kine, o rastu indeksa menadžera nabave u siječnju, nisu osobito oraspoložile ulagače.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙