FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 13. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

NIKOZIJA

Više desetaka tisuća Sirijaca koji se protive državnom režimu prosvjedovalo je u petak diljem zemlje, želeći na taj način poduprijeti Slobodnu sirijsku vojsku (FSA), a u nekim su gradovima odavali počast francuskome novinaru ubijenom u srijedu. Arapska liga upozorila je da bi krvavi nemiri koji potresaju Siriju mogli prerasti u građanski rat. Tijekom prosvjeda u petak došlo je i do prvih sukoba sa snagama sigurnosti, a u pucnjavi u gradu Idlibu na sjeverozapadu zemlje poginuo je jedan prosvjednik. Kao i svakog petka, Sirijce su na prosvjede protiv režima pozvali prodemokratski orijentirani aktivisti, koji žele pružiti potporu pripadnicima FSA, a koju čini 40.000 odmetnutih vojnika. Glavni zapovjednik im je Rijad al-Asad koji se nalazi u Turskoj. Brojni su prosvjednici odali počast ubijenom francuskom novinaru Gillesu Jacquieru, koji je u srijedu smrtno stradao u granatiranju Homsa, izvješćujući s mjesta događaja.

MOSKVA

Rusija je u petak osudila prijedlog nametanja naftnog embarga Iranu te moguću vojnu akciju protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada što se tumači kao oštrije upozorenje Zapadu. Zapad želi u Iranu i Siriji izazvati promjene režima i zato predlaže naftni embargo i vojnu akciju, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov. Rusija je prihvatila neke sankcije Vijeća sigurnosti protiv Irana, no kao i Kina sada se protivi embargu na iransku naftu o čemu su se načelno suglasile europske zemlje i Sjedinjene Države. Europska unija treba odluku o novim sankcijama donijeti 23. siječnja pošto je Iran objavio da je počeo 20-postotno obogaćivanje urana u postrojenju Fordo. Tradicionalna saveznica Sirije koja kupuje rusko oružje, Rusija je dosad blokirala sve prijedloge rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojima se osuđuje al-Asadovo gušenje protuvladinih prosvjeda. Moskva naime drži da je pogriješila jer se nije usprotivila rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a protiv Libije koja je Zapadu poslužila za vojnu akciju i rušenje Moamera Gadafija.

LJUBLJANA

Skupina slovenskim gospodarstvenika zatražila je u petak što skorije formiranje vlade koja će biti spremna odgovoriti na izazove vremena i privući strana ulaganja.

Što prije trebamo novu vladu s jasnim programom, jer se prilike u svijetu vrlo brzo mijenjaju, izjavila je novinarima skupina uglednih slovenskih gospodarstvenika prilikom susreta koji je u Ljubljani organizirala Američko-slovenska gospodarska komora. Američki veleposlanik u Sloveniji Joseph Adamo Mussomeli iskoristio je tu priliku da još jednom opovrgne navodno napete odnose Slovenije i SAD-a zbog njegova navodnog uplitanja u sastavljanje nove slovenske vlade.Mussomeli je izjavio da mu se ne čini toliko važnim hoće li buduća vlada biti lijeva ili desna, koliko to da bude otvorena prema stranim ulaganjima.

OSLO

Sud u Oslu naredio je u petak novo psihijatrijsko vještačenje nad Andersom Behringom Breivikom koji je 22. srpnja u Norveškoj ubio 77 ljudi, a dvojica su ga stručnjaka proglasila neubrojivim i nesposobnim za suđenje. "Težina zločina zahtijeva ponovnu procjenu njegove sposobnosti da kazneno odgovara pred sudom", rekla je na konferenciji za novinare sutkinja Wenche Elizabeth Arntzen. Krajem studenoga dvojica psihijatrijskih vještaka zaključila su da je Behring Breivik psihotičan i da boluje od "paranoidne shizofrenije" i zato ne može biti sposoban odgovarati pred sudom. Ako novo vještačenje potvrdi njihovu procjenu, Behring Breivik, počinitelj najkrvavijeg pokolja u Norveškoj nakon Drugog svjetskog rata, završit će u psihijatrijskoj klinici umjesto u klasičnom zatvoru.

ABUJA

Glavni nigerijski sindikati su u petak rekli da će prosvjedi, u kojima su tijekom posljednjih pet dana na ulice izašli deseci tisuća ljudi, ovaj vikend biti obustavljeni kako bi se omogućilo održavanje razgovora vlade i sindikata o subvencijama za gorivo. Ranije je jedan dužnosnik sindikata naftne industrije PENGASSAN rekao je da su štrajkovi obustavljeni no sindikalni čelnici su rekli da je pogriješio. "Prosvjedi su obustavljeni za vikend... Štrajk se nastavlja dok ne postignemo dogovor", rekao je agenciji Reuters Isa Aremu, dopredsjednik Nigerijskog radničkog kongresa (NLC).

MOSKVA

Nakon desetodnevnog puta zaleđenim morem ruski tanker pod pratnjom obalne straže SAD-a stigao je do zaleđene luke Nome na Aljasci s pošiljkom gorivom, rekla je ruska kompanija koja je vlasnik tankera. Misija za Nome bila je prva zimska pomorska isporuka zapadnoj Aljasci. Ruski brod Renda prošlog je mjeseca za svoje putovanje izuzeta od propisa pomorskog zakona SAD-a nakon što je grad s 3600 stanovnika propustio posljednju planiranu isporuku robe prije zime zbog jedne od najgorih oluja koje su posljednjih desetljaća pogodile grad Nome.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙