FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: brad
ZAGREB, 10. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih događaja u svijetu do 4,30 sati

ZAGREB/DEN HAAG

Na suđenju nekadašnjem čelniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću tužiteljstvo će u Den Haagu podastrijeti 410 iskaza svjedoka, objavio je u petak Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY). "Popis svjedoka tužiteljstva sadržava 410 svjedoka. Njih 385 su materijalni svjedoci, a 25 su stručnjaci. Tužiteljstvo kani na svjedočenje pozvati desetero stručnjaka", kaže se u dokumentu ICTY-ja. Tužiteljstvo će pozvati ukupno 158 svjedoka i procjenjuje da će za to trebati dvjestotinjak sati, a svjedočenje 220 svjedoka bit će predano u pisanom obliku, kaže se u podnesku tužiteljstva. Iako je osamnaestero svjedoka umrlo, tužiteljstvo kani iskoristiti i njihova svjedočanstva, dodaje se u tome dokumentu. Tužiteljstvo je predalo i popis od 27.906 dokaznih predmeta. Većinom je riječ o dokumentima iz Vojske Republike Srpske te ministarstava Republike Srpske. Druga se velika skupina dokaza odnosi na ekshumaciju i identifikaciju posmrtnih ostataka žrtava, a treća na bilježnice i video i audio snimke Ratka Mladića te ostale predmete koji su pronađeni u Mladićevoj kući. Mladić je nakon višegodišnjega bijega uhićen 26. svibnja u Srbiji. Optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u ratu u Bosni od 1992. do 1995., a osobito se važnom smatra njegova uloga u masakru osam tisuća Muslimana u Srebrenici u srpnju 1995.

BRUXELLES

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove Catherine Ashton i povjerenik za proširenje Štefan Fuele pozdravili su u petak potvrdu imenovanja Vijeća ministara BiH. Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u petak je potvrdio imenovanje novog sastava Vijeća ministara BiH, čiji će predsjedatelj biti Vjekoslav Bevanda, čime je ujedno okončana kriza koja je trajala još od izbora u listopadu 2010. godine. "Želimo novom Vijeću ministara uspjeh u njegovim nastojanjima. Vjerujemo i očekujemo da će ispuniti očekivanja građana BiH", stoji u zajedničkom priopćenju Ashton i Fuelea u kojem se ohrabruje vijeće da poduzme korake prema integraciji u EU. "Jednom kad stupi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju će dodatno ojačati odnose BiH i EU", kaže se u poruci u kojoj se naglašava da BiH treba poduzeti korake kako bi uskladila ustav s Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Ashton i Fuele upozoravaju da nedostatak dogovora o proračunu predstavlja razlog za zabrinutost. "Primarna odgovornost za napredak leži na BiH, njenim čelnicima i institucijama. EU će nastaviti pomagati zemlji, uključujući tu i pojačanu nazočnost na terenu", stoji na kraju poruke Vijeću ministara BiH.

AMAN

U siromašnoj četvrti u sjevernom dijelu Damaska u petak navečer je izbio oružani sukob između vladinih snaga i pobunjenika protiv vlasti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, rekli su svjedoci i aktivisti. Pripadnici Slobodne sirijske vojske četiri sata su se borili s vojskom koja je podržana oklopnim vozilima ušla u četvrt al-Qabpun na sjeveru prijestolnice, rekli su dodavši da su dva pobunjenika teško ranjena ali da se ne zna ima li među pobunjenicima i poginulih. Nema informacija o možebitnim žrtvama među snagama lojalnim Asadu. Sukob od petka do sada je najbliži središtu Damaska u 11 mjeseci dugoj pobuni.

ATENA

Grčka vlada odobrila je u noći s petka na subotu nacrt zakona s mjerama štednje koje su predložili MMF i Europska unija kako bi zauzvrat dobila novi paket pomoći u vidu zajma od 130 milijuna eura potreban kako bi se izbjegao opći bankrot, objavili su vladini dužnosnici. "Odobren je", potvrdio je ministar koji je sudjelovao na sastanku kabineta. Kako prenosi agencija ANA, zakon, o kojemu bi u nedjelju trebao glasovati parlament, donesen je jednoglasno i njegovim prihvaćanjem otvara se put za dobivanje prijeko potrebnog zajma. EU također od Grčke zahtijeva da utvrdi daljnjih 325 milijuna eura uštede u državnom proračunu te da sve političke stranke jasno izraze spremnost za provedbu reformi. Najavljene mjere štednje pokrenule su ovoga tjedna masovne prosvjede i dva generalna štrajka u zemlji.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙