FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 10. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

BRUXELLES - Hrvatski ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović sudjelovao je u petak na ministarskom sastanku zemalja članica EU-a u Bruxellesu na kojem je jedna od glavnih tema uloga obrazovanja u poticanju zapošljavanja mladih. Jovanović je prvi hrvatski ministar obrazovanja koji kao promatrač sudjeluje u radu Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport. Ministar je izjavio da su glavne teme bile: analiza provedbe strateškog okvira za razvoj obrazovanja i osposobljavanja, koja je ključna u ostvarenju strategije Europa 2020, a koja ima nekoliko ciljeva - prvi je smanjiti rano napuštanje osnovnog školovanja, a drugi povećati broj visokoobrazovanih ljudi.

MOSTAR - Više od 900 uglednika iz Hrvatske, BiH i svijeta potpisalo je peticiju namijenjenu UN-u koju je pokrenuo hrvatski akademik Josip Pečarić, upozoravajući na težak položaja Hrvata u BiH te tražeći oslobađajuću presudu za šestoricu bivših dužnosnika Herceg-Bosne kojima se sudi pred Haaškim sudom, izvijestili su u petak mediji u Mostaru. U peticiji se upozorava na dramatično smanjenje broja Hrvata katolika koji su najveća žrtva protekloga rata, iako se sada njihovim vodećim dužnosnicima sudi pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu.

SARAJEVO - Predsjednik vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je u petak kako je zadovoljan ministarskim timom s kojim će raditi iduće dvije i pol godine, te je istaknuo kako je uvjeren da kod svih ministara postoji puna spremnost na suradnju i ispunjavanje postavljenih zadaća. Bevanda je ovo kazao nakon sastanka novog sastava vijeća ministara, kojega je ranije tijekom dana potvrdio zastupnički dom parlamenta BiH okončavši tako krizu izvršne vlasti koja je trajala gotovo petnaest mjeseci.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je čestitku predsjedatelju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavu Bevandi nakon što je Zastupnički dom parlamenta BiH potvrdio imenovanje novog sastava Vijeća ministara BiH, objavljeno je u petak iz ureda predsjednika."S velikim zadovoljstvom pozdravljam i čestitam na uspostavi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina kao susjedne prijateljske zemlje iznimno su upućene jedna na drugu pa je suradnja na svim razinama vlasti bitna za ispunjenje zajedničkih interesa", kaže se u Jospovićevoj čestitki.

MOSKVA - Rusija je u petak rekla da vlada potiče sukob u Siriji slanjem oružja protivnicima predsjednika Bašara al-Asada. U pokušaju da preusmjeri kritike Rusiji zbog toga što je blokirala rezoluciju Vijeća sigurnsoti UN-a u kojoj se od Asada traži da odstupi s položaja, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je rekao da zapadne države potiču nemire u Siriji. "Zapadne države koje potiču sirijsku oporbu na beskompromisna djelovanja, kao i oni koji joj šalju oružje, dajući joj savjete i smjernice, sudjeluju u procesu raspirivanja krize", rekao je Rjabkov, prenijela je agencija Itar-Tass. Rjabkov nije naveo koje točno zemlje naoružavaju sirijske pobunjenike.

WASHINGTON - Vojni napad na Iran bio bi katastrofa, rekao je u petak turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu nakon mjeseci nagađanja hoće li Izrael napasti iranska nuklearna postrojenja. "Vojni udar je katastrofa. To ne bi smjela biti opcija, posebice u ovom trenutku povijesne prekretnice u našoj regiji", rekao je Davutoglu u washingtonskom institutu za međunarodne odnose. "Mi nikada, nikada nećemo prihvatiti bilo kakav vojni napad". Davutoglu će se u Washingtonu u ponedjeljak sastati s državnom tajnicom SAD-a Hillary Clinton a očekuje se da će središnje pitanje njegovih razgovora u SAD-u biti Sirija.

PEKING - Kina je u petak objavila da će u Teheran poslati visokog dužnosnika na razgovore o krizi između Irana i Zapada, a Indija je dala do znanja da će se i ona uključiti u pokušaj diplomatskog sprečavanja novih sankcija, budući da već i sadašnje uzrokuju velike poremećaje u trgovini. Nove financijske sankcije koje su proglasili SAD i EU, piše Reuters, otežavaju Iranu plaćanje osnovnih životnih namirnica i druge robe - ovog se tjedna pročulo kako je Iran pribjegao robnoj razmjeni, plaćajući hranu zlatnim polugama ili tankerima nafte, kako bi izbjegao probleme s plaćanjem u međunarodnim bankama koji su nastali zbog sankcija.

BEČ - Austrijska vlada sastavljena od članova velike koalicije socijaldemokrata (SPOe) i konzervativaca iz Narodne stranke (OeVP) u petak je objavila plan štednje koji bi, zahvaljujući štednji i novim fiskalnim prihodima, državi trebao donijeti 27 milijardi eura do 2016 godine. Nove mjere najteže će pogoditi javni sektor, miirovinski sustav i željeznicu. Novi porezi uključit će i porez solidarnosti onih s najvišim primanjima. Cilj novog paketa mjera štednje je smanjenje javnog duga koji je 2010. dosegao 4,4 posto BDP-a. Prošle je godine iznosio 3,3 posto, ove godine bi trebao biti ispod 3 posto, što zahtijevaju kriteriji iz Maastrichta, a do 2016. javnog deficita, prema planovima vlade, više ne bi trebalo biti.

JERUZALEM - Opći štrajk nastavlja se u petak u Izraelu, treći dan zaredom, budući da se vlada i sindikati nisu uspjeli dogovoriti, rekao je glasnogovornik sindikalne središnjice Histadrout. "Pregovori sindikata i vlade su propali", rekao je taj glasnogovornik za agenciju France Presse. Pregovori su zapeli oko statusa i uvjeta zapošljavanja tristotinjak tisuća radnika zaposlenih na određeno vrijeme u javnom i dijelom u privatnom sektoru, koji su u lošijem položaju u odnosu na njihove stalno zaposlene kolege. U štrajku sudjeluju vladini uredi i bolnice, lokalna uprava, pošta, elektroenergetska poduzeća, osiguravateljske tvrtke, banke, željeznica, luke, burza i dio škola.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙