FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 9. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je danas da će poljoprivrednicima biti isplaćene sredstva za poticaje za prošlu godinu jer je to zakonska obveza te da će se o budućim poticajima morati razgovarati. Odgovarajući na novinarska pitanja vezanih uz prosvjed poljoprivrednih proizvođača, nezadovoljnih najavom smanjenja poticaja, Milanović je rekao kako nema razloga za nezadovoljstvo poljoprivrednika i naglasio da će država iz proračuna isplatiti sve što je dužna za 2011. "To nije stvar pojedine vlade, to nije politički dogovor. To je zakon koji je vrijedio za 2011. i obveza naše vlade je da to predvidi u proračunu za 2012., što i činimo. Dakle, tu nesporazuma ne bi smjelo biti. To je obveza države i mi ćemo to i platiti iz državnog proračuna", naglasio je Milanović. No, upozorio je da Hrvatska daje jako puno na poticaje, to se jako slabo kontrolira, a rezultat je da se proizvodi malo ili sve manje hrane. "Tu nešto ne štima", ustvrdio je i rekao kako vlada želi "čiste račune". Ne želimo, kazao je, nikoga ubijati u pojam, uništavati, ali treba jasno znati pod kojim uvjetima radi vinar u Istri, vinar ili maslinar u Dalmaciji, ratar u Slavoniji. "Koliko dana radi, koji su mu troškovi, koliko se daje za kapitalne poticaje - sve su to stvari za koje ćemo tražiti da budu vrlo transprentne", poručio je. Nikoga, kaže, ne želimo "zaviti u crno" već biti u dobrim odnosima s poljoprivrednicima. "Ali, vidimo da u poljoprivredničkim redovima nemaju svi iste interese, isti status, ne gledaju svi na isti način na posao koji se zove poljoprivreda", dodao je.

ZAGREB

Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice, na kojem je raspravljala je o kadrovskim pitanjima, donijela niz odluka o imenovanjima i razrješenjima. Sukladno Zakonu o postupku primopredaje vlasti, Zakonu o mirovinskom osiguranju i Statutu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, razriješen je dosadašnji ravnatelj Zavoda Mile Rukavina te je Srećko Vuković imenovan vršiteljem dužnosti Zavoda do imenovanja ravnatelja sukladno navedenim zakonskim odredbama i Zakonu o ustanovama, priopćeno je iz vladinog Ureda za odnose s javnošću. Boža Lapić imenovana je pomoćnicom ministra turizma, a radi odlaska na tu dužnost razriješena je dužnosti savjetnice potpredsjednika Vlade. Daniela Petričević Golojuh razriješena je dužnosti tajnice Ministarstva turizma te joj je povučena ovlast za glavnog tajnika ministarstva. Ta ovlast dana je Zvonimiru Jakšiću do imenovanja glavnog tajnika ministarstva temeljem javnog natječaja, a najduže do šest mjeseci. Dosadašnji član Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Željko Kolar razriješen je, a novoimenovani član spomenutog Upravnog odbora je Mihael Zmajlović. Na osobni zahtjev razriješena su dva člana Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenje o invalidnosti: Marija Kuharić Pokić i Zvonko Futivić. Gordana Kerežija, Snježana Skakelja i Snježana Vranjković imenovane su članice Povjerenstva za rješavanje o žalbama prema Zakonu o uskladištenju i skladišnici za žitarice i industrijsko bilje, navodi se među ostalim u priopćenju.

ZAGREB

Hrvatski laburisti - stranka rada zahtijevat će od vlade da odbije potpisivanje međunarodnog ugovora o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu - ACTA te najavljuju da će se u subotu, 11. veljače, pridružiti protestu protiv njegove ratifikacije koja se očekuje do ljeta u Europskom parlamentu, priopćili su danas. Smatraju da temeljni cilj sporazuma nije zaštita autorskih prava već kontrola slobodnih komunikacija preko globalne mreže te da se svako ograničavanje te slobode može smatrati kao izravan napad na slobodu i prava građana. Navode kako će tražiti od vlade da odbije potpisati taj, po njima, štetni sporazum obzirom da se radi protiv interesa hrvatskog društva i svih građana Hrvatske. Najavljuju i da će se pridružiti brojnim udrugama i neformalnim organizacijama građana širom Europe i svijeta, s namjerom protesta protiv ratifikacije sporazuma. Ocjenjuju da je sporazum ACTA štetan jer kroz globalno usklađivanje i postroženje okvira zaštite različitih oblika intelektualnog vlasništva (patenata, robnih marki i autorskih prava) donosi izvjesni rizik po temeljna građanska prava. Autorska prava i intelektualno vlasništvo je apsolutno potrebno zaštititi, ali ne na uštrb slobode građana, ističu laburisti.

SPLIT

Vodstva splitskih odbora SDP-a i HNS-a na današnjoj su zajedničkoj konferenciji za novinare zatražili ostavku gradonačelnika Željka Keruma optuživši ga da je odgovoran što u tom gradu nisu pokrenute pravodobne mjere zaštite od snježnih oborina, što je, kako su ustvrdila, ugrozilo sigurnost mnogih građana. Također su zatražila žurnu sjednicu Gradskog vijeća s jednom točkom dnevnog reda – izvješćem o dosadašnjim mjerama zaštite od snježnih oborina u sklopu kojega će SDP-ovi i HNS-ovi vijećnici tražiti ostavku gradonačelnika Keruma i njegovih suradnika. Gradski krizni stožer nije izradio niti proveo plan o zaštiti života građana, od kojih se do danas u Splitu u padu na snijegu ili poledici ozlijedilo oko 800 te je vrijeme da gradonačelnik ode s te dužnosti, rekla potpredsjednica SDP-a Vesna Perak. Predsjednik splitskoga HNS-a Goran Kovačević izjavio je da gradska uprava, gradonačelnik i njegovi suradnici nisu dostojni voditi grad jer su "svojim postupanjem ili nepostupanjem u kriznoj situaciji materijalno i životno ugrozili sigurnost građana". On je usporedio Šibenik, gdje je palo 30 centimetara snijega, i Split, gdje ga je palo 25 centimetara, ali su zahvaljujući gradskim vlastima u Šibeniku posljedice manje nego u Splitu.

ZAGREB

Hrvatska stranka prava (HSP) dr. Ante Starčević smatra da sporazum o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu ACTA nije prihvatljiv u postojećem obliku u demokratski uređenom društvu te traži od vlade da se javno očituje o službenim stajalištima Hrvatske po tom pitanju, priopćili su danas iz te stranke. Ocjenjuju kako nedostaje javne rasprave o ovom i drugim bitnim pitanjima, navodeći za primjer potpisivanje pristupnog ugovora o ulasku u EU koji je "prošao uz nedostatak informacija i javne rasprave". Traže od vlade da pokrene javnu raspravu i upozna građane s odredbama ACTA-e prije nego se nađe u poziciji da istu potpiše te ju proslijedi Saboru na ratifikaciju. "Sve što želimo jest transparentnost pri potpisivanju ovako važnih sporazuma koji mogu utjecati na slobodu građana Hrvatske, a vlada RH kao servis tih građana to mora omogućiti", ističu u priopćenju. HSP dr. Ante Starčević protivi se svim oblicima totalitarizma i diktature, ističu u priopćenju dodajući da poštuju autorska prava i intelektualno vlasništvo te da isti moraju biti zaštićeni, ali ne na način da se ograničavaju ljudska i građanska prava državljana Hrvatske što bi se, smatraju, potpisivanjem i ratificiranjem ACTA-e dogodilo.

ZAGREB

Predsjednik Udruge gradova RH, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izabran je za predsjednika izaslanstva promatrača u Odboru regija Europske unije, priopćila je danas Varaždinska županija, čiji je župan Predrag Štromar imenovan u to izaslanstvo kao član. Hrvatska će nakon što uđe u Europsku uniju iduće godine imati svoje delegate u tom Odboru, a dotad ima pravo na promatrače u izaslanstvu koje ima devet članova i čine ga župani, gradonačelnici i načelnici općina. Za predsjednika je izabran Vojko Obersnel, predsjednik Udruge gradova Republike Hrvatske i gradonačelnik Rijeke, a za njegova zamjenika Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije. Osim varaždinskog župana Štromara, za članove izaslanstva izabrani su i župan Istarske županije Ivan Jakovčić, župan Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Kutine Davor Žmegač, članica predsjedništva Udruge gradova i zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, predsjednik Udruge općina i načelnik općine Lukač Đuro Bukvić te načelnica općine Križ Ivana Posevec Krivec.

ZAGREB

Ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode (DZZP) Davorin Marković najavio je danas da taj zavod ovaj mjesec pokreće kampanju o stranim, invazivnim vrstama u Hrvatskoj, a najnoviji slučaj u rijeci Korani je signalni rak, iznimno invazivna vrsta koja ugrožava domaće rakove.

Podsjetio je kako je DZZP 2. veljače primio uznemirujuću informaciju da su ronioci u Korani vidjeli nekoliko signalnih rakova. Ta je vrsta (Pacifastacus leniusculnus) zavičajna u Sjevernoj Americi - na jugozapadu Kanade i sjeverozapadu SAD-a. U Europu je donesena polovicom prošlog stoljeća i proširila se na 27 zemalja te čini vrlo velike probleme, a u Hrvatskoj je prvi put uočena 2008. u rijeci Muri. Borbom za životni prostor i hranu te kao prijenosnik račje kuge ugrožava domaće slatkovodne rakove, a ukopavajući se u riječnu obalu mijenja njezinu morfologiju. DZZP zamolio je sve one koji tu vrstu uoče u karlovačkim rijekama da odmah obavijeste njega ili Javnu ustanovu za upravljanje prirodnim vrijednostima Karlovačke županije "Natura Viva".

ZAGREB

Zagrebački Županijski sud sutra će raspravljati o USKOK-ovoj optužnici u slučaju Fimi media, prvoj u kojoj se za krađu novca iz državnih institucija i tvrtki tereti politička stranka - HDZ i njen bivši predsjednik, istovremeno i premijer, Ivo Sanader. O pravomoćnosti jedne od najopsežnijih optužnica u povijesti hrvatskog pravosuđa, s više od 500 stranica, odlučivat će vijeće sutkinje Gordane Mihele Grahovac koje je sredinom prosinca prihvatilo Sanaderovu jamčevinu za puštanje iz istražnog zatvora i obranu sa slobode. Zbog opsežnog spisa moguće je da vijeće istog dana neće objaviti je li optužnica prihvaćena, odbačena ili vraćena USKOK-u na doradu, nego će prije odluke zakazati novo ročište. Obrana prvooptuženog Sanadera, koji je u istrazi odbacio optužbe, nije željela otkriti kojim će argumentima pokušati pobiti optužnicu, na koju nisu ulagali prigovor. Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da ne može govoriti o detaljima sjednice zatvorene za javnost te da još nije odlučeno hoće li na nju doći i bivši premijer, s obzirom da ga zakon na to ne obvezuje.

SPLIT

Očevidom je utvrđeno da je tročlana kineska obitelj jučer otrovana ugljičnim monoksidom nastalim izgaranjem drvenog ugljena u roštilju kojim su grijali svoj stan u Splitu, rečeno je danas u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi (PU). U bolnici je nakon bezuspješna reanimiranja umrla njihova 17-mjesečna kći, a otac i majka su zadržani u bolnici. Kako navode u policiji, očito je da svoj prizemni stan u Rokovoj ulici u središtu Splita nisu zračili te je nestalo kisika, a prostoriju je ispunio ugljični monoksid. Rodbina stradalih Kineza, nakon što im se nisu javljali na telefonske pozive i nisu otvarali vrata kad su došli vidjeti zašto se ne javljaju, oko 9,40 sati pozvala je policiju. Vatrogasci i policija su u stanu pronašli dijete i njezine roditelje.

(Hina) xjn ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙