FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 5. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Sukladno nalogu ministra obrane Ante Kotromanovića jučer su formirane Namjenski organizirane snage (NOS) Oružanih snaga RH, koje se mogu prema potrebama staviti na raspolaganje u otklanjanju posljedica snježnih oborina na području Dalmacije, priopćilo je Ministarstvo obrane RH. Namjenski organizirane snage u ovom trenutku čini 228 pripadnika Oružanih snaga RH s opremom i nekoliko inženjerijskih strojeva, a smještene su u vojarnama HV-a na području Knina, Sinja i Splita. Sinoć je jedan rovokopač Oružanih snaga RH angažiran na probijanju snježnih nanosa na pravcu Knin – Drniš, kod mjesta Kosovo,. Danas se očekuje angažiranje na probijanju ceste prema Promini, navodi MORH.

SPLIT - Snijeg koji je jučer tijekom dana napadao u Splitsko-dalmatinskoj županiji uzrokovao je prometne blokade na području cijele županije, izvijestila je sinoć Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Županijske ceste čiste prometnice prema planu prioriteta, ali zbog količine oborina, nisu svojim kapacitetima bile u stanju održati prohodnost glavnih prometnih pravaca. U zaleđu su mnoga manja mjesta i zaseoci odsječeni (područje Imotskog i Vrgorca), zbog čega su u većini jedinica lokalne samouprave mobilizirani stožeri zaštite i spašavanja. Pomoć lokalnom stanovništvu pružaju vatrogasci, a posebno ugroženima pomaže Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) i Državna intervencijska postrojba (DIP) Split. Zbog ispada 35 kV dalekovoda Opuzen – Ploče i trafostanice 35/10 Ploče i Brist, bez napajanja električnom energijom ostalo je mjesto Brist u općini Gradac i dio Hvara (Sućuraj s okolicom). Povremenih teškoća u napajanju električnom energijom ima i u drugim mjestima na području županije. U 13 sati zasjedao je Stožer zaštite i spašavanja Splitsko-dalmatinske županije. Dogovoreno je da je prioritet spašavanje ljudskih života te čišćenje najvećih prometnica, za što su pored redovitih snaga angažirane i dodatne snage po jedinicama lokalne samouprave. Na području županije proglašeno je izvanredno stanje. ŽC 112 Split je tijekom dana zaprimio više od 2000 poziva.

ŠIBENIK - U Šibeniku je jučer održana sjednica Stožera zaštite i spašavanja Šibensko-kninske županije kojoj je nazočio i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. Jadran Perinić. Zaključeno je da je situacija izuzetno teška te je zatražena pomoć Hrvatske vojske u teškoj mehanizaciji za raščišćavanje prometnica. Naloženo je da se očiste svi glavni prometni pravci. Pomoć građanima pružaju vatrogasci, a posebno ugroženima pomoć pružaju pripadnici HGSS i DIP Šibenik. Na području cijele županije ima prekida u opskrbi strujom i vodom. Neka sela su potpuno odsječena (Promina, Kistanje). Na području županije proglašena je elementarna nepogoda. ŽC 112 Šibenik je tijekom dana zaprimio više od 950 poziva.

DUBROVNIK - Na području Dubrovačko-neretvanske županije, a osobito u dolini Neretve i na Pelješcu sinoć je i dalje bilo poteškoća u prometu. Jučer se sastao Stožer za zaštite i spašavanje Kule Norinske, radi osiguravanja mehanizacije za čišćenje prometnica. Uslijed nevremena došlo je do oštećenja više dalekovoda na području županije, te problema u opskrbi električnom energijom. Zbog oštećenja stupa dalekovoda i padom na brzu cestu D 425 Ploče – Karamatići, ista je zatvorena za promet, a bez napajanja električnom energijom su grad Ploče i okolica. Jučer je došlo do kvara i dva 10 kV dalekovoda. Prvi je dalekovod Metković – Doljani, zbog čega su bez struje dio Metkovića te naselja Kula Norinska, Podrujnica i Nova Sela do daljnjega će biti bez. Električne energije. Kvar je na strani BiH. Drugi je 10 kV dalekovod Pijavičino – Kuna – Oskorušno, zbog čega je bez električne energije više naselja na tom području. U kvaru su bila i tri 110 kV dalekovoda Neum – Opuzen, Neum – Ston i Makarska – Opuzen. Prva dva su u nadležnosti BiH. Ovi kvarovi na 110 kV dalekovodima ne utječu na opskrbu električnom energijom potrošača u Hrvatskoj. Zbog pada žice 35 kV dalekovoda Opuzen – Ploče na prometnicu D 8 između Kleka i Podgradine (dio Opuzena) zbog čega je prometnica neko vrijeme bila zatvorena. ŽC 112 Dubrovnik je tijekom dana zaprimio više od 300 poziva.

ZADAR - Jučer su snježne oborine padale na cijelom području Zadarske županije. Najviše je problema bilo u odvijanju prometa. Bilo je i prekida u opskrbi električnom energijom na području otoka Paga i Molata te na stankovačkom i obrovačkom području (Karin, Kruševo). Aktivirani su Stožeri zaštite i spašavanja: županije te gradova Zadar, Biograd na moru, Gračac, Obrovac, Benkovac i Nin, kao i općinski stožeri Lišane Ostrovićke, Pakoštane, Stankovci, Jasenice, Polača Poličnik, Posedarje i Starigrad – Paklenica. ŽC 112 Zadar je tijekom dana zaprimio više od 510 poziva.

RIJEKA- Uslijed jakog vjetra na području Rijeke, u Primorsko-goranskoj županiji, jučer je došlo do oštećenja krovova na više objekata. Zbog ispada dalekovoda bez električne energije su bila naselja u okolici Rijeke (Drenova, Saršona, Trnovica, Jelenje i Lubarsko). Došlo je do puknuća magistralnog tlačnog cjevovoda, zbog čega je područje grada Delnice bez vode. Problema u opskrbi vodom bilo je i na riječkom području zbog smrzavanja iste na raznim mjestima distribucije. ŽC 112 je o posljedicama nevremena tijekom dana primio velik broj poziva od građana koji su javljali o posljedicama nevremena te je obavješćivao žurne službe. Aktivirana je pripravnost HGSS-a Rijeka.

KARLOVAC - Županijski centar 112 Karlovac primio je sinoć u 18 sati informaciju od Hitne medicinske pomoći Slunj da je u Blagaju, kod Slunja, u Karlovačkoj županij stariji muškarac preminuo zbog smrzavanja. Osoba je pronađena nedaleko od svoje kuće, kada je išla po vodu.

DUBROVNIK - U sklopu obilježavanja Dana Dubrovnika i njegova zaštitnika Sv. Vlaha, sinoć je u crkvi Male braće održan koncert iz ciklusa "Sto koncerata za žrtve armenskog genocida", u organizaciji Društva prijatelja Armenije Nastupio je "Kvartet Komitas" iz Armenije, jedan od najstarijih kvarteta na svijetu, a izveo je Gudački kvartet E. Mirzoyana i Komitasove Armenske napjeve. Večerašnji koncert prvi je iz ciklusa za žrtve armenskog genocida, a koncerti će se održavati tri godine, dok će posljednji biti izveden 2015. godine, na 100. obljetnicu genocida. "Kvartet Komitas" osnovan je 1924. godine na inicijativu armenskih studenata moskovskog Konzervatorija Čajkovski i do sada je gostovao u više od 120 zemalja. Nastup u Dubrovniku ujedno je i njihov prvi nastup u Hrvatskoj.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙