FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 30. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

OAKLAND

Više od 400 antikapitalističkih prosvjednika uhićeno je u Oaklandu, u Kaliforniji, a četvero ih je ozlijeđeno, nakon što su pokušali zauzeti gradsku vijećnicu i druge zgrade u gradu, objavila je u nedjelju policija koja je koristila suzavac. Prosvjed pokreta "Occupy" organiziran u Oaklandu, najžešći ove godine kad se radi o tom pokretu protiv pohlepe kapitalista, završen je "neviđenim brojem uhićenja" u noći sa subote na nedjelju, objavila je policija, ustvrdivši da je privedeno "više od 400 osoba". Neki prosvjednici, ne odazivajući se na naredbu vlasti da se raziđu, bacali su kamenje i različite projektile na snage reda, tvrdi policija, koja je u priopćenju navela brojku od četvero ozlijeđenih - tri policajca i jedan prosvjednik - i tri uništena vozila. Glasnogovornica policije je spomenula i razbijene izloge trgovina. Gradonačelnik Jean Quan kazao je na konferenciji za tisak da pokret "mora prestati koristiti Oakland kao teren za igru".

SEUL

Sjeverna Koreja sprema se za dosad neviđenu vojnu paradu za početak 2012. slaveći rođendane dvojice svojih prethodnih vođa, djeda i oca sadašnjeg vođe Kim Jong-una, javlja u ponedjeljak južnokorejski tisak. Velik broj vojnika kopnenih, pomorskih i zračnih snaga mjesecima se uvježbava u bazi Mirim, blizu glavnog grada Pjongjanga, objavila je južnokorejska agencija Yonhap koja citira neimenovanog dužnosnika Južne Koreje. Parada bi se mogla održati radi obilježavanja 100. obljetnice rođenja Kim Il-sunga, osnivača Sjeverne Koreje, 15. travnja, ili obljetnice osnivanja njegove vojske, 25. travnja, rekao je taj visoki dužnosnik.

ATENA

Grčki premijer Lucas Papademos zatražio je u nedjelju potporu od čelnika vodećih grčkih stranaka za bolne i nepopularne refrome u trenutku kada se dugo čekani sporazum o smanjenju duga čini gotovo sigurnim. Pozornost se sada skreće na pregovore s međunarodnim zajmodavcima Grčke koji žele dokaz da će Papademosova koalicija aktivno raditi na reformama prije no što Grčkoj daju sredstva iz 130 milijardi eura vrijednog paketa pomoći. Grčkoj je novac potreban kako bi izbjegla kaotičan stečaj u ožujku kada dolazi rok za naplatu državnih obveznica. Pokazatelj da će pregovori biti teški je otvoreni poziv Ateni da prepusti nadzor nad proračunskim politikama vanjskim institucijama ako ne može provesti reforme koje su uvjet za dobivanje paketa pomoći. Takve sugestije izazvale su bijes u Grčkoj, a Papademos je jasno rekao da će razgovori sa zajmodavcima, MMF-om i Europskom unijom, biti teški.

GIGLIO

Olupina kruzera Coste Concordije mogla bi ostati pred talijanskim otokom Gigliom do kraja godine prije no što će biti izrezana ili otegljena, rekao je u nedjelju dužnosnik nadležan za operacije saniranja šteta. Ronioci koji traže tijela u trupu broda koji leži u neposrednoj blizini obale u nedjelju su obustavili posao zbog nemirnog mora i snažnih vjetrova koji su primjetno pomaknuli brod, rekle su talijanske vlasti. Loše vrijeme već je odgodilo planove uklanjanja 2300 tona dizel goriva iz spremnika broda, što bi moglo trajati tri tjedna do mjesec dana od početka operacije, vjerojatno sredinom idućeg tjedna. Ravnatelj civilne zaštite Franco Gabrielli, nadležan za operaciju, izjavio je da bi moglo proći još sedam do deset mjeseci prije no što se olupina konačno makne s ulaza u luku.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙