FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 4. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati

VARŠAVA - Parlamentarni izbori održani 4. prosinca u Hrvatskoj bili su pluralistični i provedeni su transparentno ali treba poduzeti daljnje korake kako bi se poboljšao pravni okvir i sastavljanje popisa birača, zaključci su u subotu objavljenog završnog izvješća Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). U izvješću se navodi da je Državno izborno povjerenstvo svoje dužnosti obavljalo učinkovito i transparentno te da su kandidati na izborima mogli slobodno provoditi svoje kampanje. Mediji su izbornom tijelu omogućili raznolike poglede na kandidate. Glasovanje je provedeno u miru i bez većih incidenata. Prema izvješću, pravni okvir omogućuje solidan temelj za provođenje demokratskih izbora premda je manjkav u pojedinostima i nedostaje mu jasnoće u određenim pitanjima. ODIHR predlaže poboljšanje u načinu registracije izbornih kandidata, provođenju promatranja izbora, određivanju granica izbornih jedinica kako bi se povećala sukladnost s obvezama prema OESS-u.

ZAGREB - Zbog vremenskih neprilika otkazan je današnji posjet hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Tuzli, priopćeno je iz Ureda predsjednika. Predsjednik Josipović je na poziv Univerziteta u Tuzli trebao održati predavanje "Hrvatska vanjska politika - kako biti dobar susjed", potpisati sporazum o suradnji između Univerziteta u Tuzli i Sveučilišta u Zagrebu i sastati se s Hrvatima iz Tuzlanskog kantona. Zbog gustog snijega koji je cijele noći između petka i subote padao u većem dijelu Bosne i Hercegovine u subotu se krajnje otežano prometuje gotovo svim cestama u toj zemlji a nadležne su službe pozvale da se ne putuje bez iznimne potrebe.

SARAJEVO - Zbog nezabilježenih obilnih snježnih padalina i niskih temperatura u Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata šest je osoba preminulo, više ih je zatrpano u snježnim nanosima i lavinama a u subotu je na stotine naselja prometno izolirano te je gotovo u potpunosti obustavljen promet magistralnim i regionalnim pravcima. Snijeg koji u Bosni i Hercegovini neprestano pada već tri dana u subotu je gotovo u cjelosti blokirao redovite aktivnosti u toj zemlji. Lokalni su mediji izvjestili kako su u gotovo svim gradovima snježni nanosi paralizirali promet a otežana je i opskrba energentima. Banjolučke Nezavisne novine navode da je zbog velike hladnoće pet osoba preminulo u Sarajevu a jedna u Mostaru.

MOSKVA - Ruska tvrtka Gazprom ne može osigurati isporuke dodatnih količina plina koje zapadna Europa traži zbog vala hladnoće, rekao je u subotu zamjenik direktora te tvrtke Aleksandar Krugov, prenose ruske agencije. "Gazprom za sada ne može isporučivati dodatne količine koje od nas traže naši europski partneri", rekao je on tijekom susreta s ruskim premijerom Vladimirom Putinom. Kruglov je jamčio da su količine predviđene ugovorima osigurane. "U pogledu narudžbi iz zemalja koje ne pripadaju bivšem SSSR-u, one su zadovoljene sukladno sadašnjim ugovorima", dodao je. Vladimir Putin je naložio da Gazprom odgovori na europska traženja kada ruske unutrašnje potrebe budu zadovoljene.

MOSKVA - Oko 11.000 protivnika i 35.000 pristaša ruskog premijera Vladimira Putina okupilo se u subotu u Moskvi, sat prije službenog početka dviju odvojenih manifestacija, objavila je policija u ruskoj prijestolnici. Treća velika manifestacija oporbe u Moskvi protiv ruskog premijera, nakon skupa u prosincu, predstavlja ključni test za neujednačenu političku koaliciju i predstavnike kulture i medija, pošto kampanja za predsjedničke izbore 4. ožujka službeno počinje u subotu. Oporba želi pokazati odlučnost i nada se okupiti 50.000 ljudi na mimohodu u središtu Moskve.

LJUBLJANA - Nuklearna elektrana Krško radi od subote ujutro s trećinom kapaciteta, što će potrajati nekoliko sati, doznaje se u službi za odnose s javnošću nuklearke. Privremeno smanjivanje snage reaktora - što se događa i u slučajevima testiranja opreme i sličnim prilikama - nije neuobičajeno. Ovaj put bilo je potrebno zbog dolijevanja ulja za podmazivanje u sustav reaktorske crpke. Predviđa se da će nuklearni reaktor raditi smanjenom snagom samo nekoliko sati, nakon čega će se njegova snaga opet dignuti na punu razinu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙