FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: Srđan Baković, Andrej Matijašević
ZAGREB, 17. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

NEW YORK - Rusija je u ponedjeljak podijelila svojim partnerima iz Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda novu verziju svog plana rezolucije o Siriji, rekli su diplomati. "Rusko izaslanstvo je navelo da je podijelilo novi plan", rekao je jedan njemački glasnogovornik, ne preciziravši sadržaj. "Vrijeme je da Vijeće vodi ozbiljne pregovore" o represiji u Siriji, dodao je. Nakon što su Rusija i Kina uložile veto na plan rezolucije UN-a o Siriji u listopadu. Moskva je sredinom prosinca podastrijela plan rezolucije kojim osuđuje nasilje vlade kao i nasilje oporbe. Ali zapadne sile su taj tekst ocijenile preblagim. U represiji u Siriji od sredine ožujka prošle godine smrtno je stradalo najmanje 5.400 ljudi, prema podacima Ujedinjenih naroda.

NEW YORK - Ujedinjeni narodi će sljedećih dana početi uvježbavati promatrače Arapske lige kako bi im pomogli procijeniti represiju u Siriji, rekla je ponedjeljak glasnogovornica Ujedinjenih naroda. To je odgovor na službeno traženje Lige i obuka će početi u Kairu nakon sastanka Ministarskog vijeća Arapske lige o Siriji održanog ovog vikenda u kairu, precizirala je Vannina Maestracci, prenosi AFP. Misija arapskih promatrača u Siriji, koju kritiziraju zbog nesposobnosti da zaustavi krvoproliće, treba biti ponovo procijenjena tijekom sastanka u subotu u Kairu na temelju izvješća koje će u četvrtak ministrima predati šef misije.

TRIPOLI - Afrička unija (AU) želi okrenuti novu stranicu nakon Moamera Gadafija i izgraditi odnose na novim temeljima s novim libijskim čelnicima, rekao je u ponedjeljak predsjednik Komisije AU Jean Ping. "Rekao sam vlastima da je prošlost prošlost. Treba okrenuti novu stranicu i gledati u budućnost", rekao je Ping tijekom prvog posjeta Libiji nakon pada režima Moamera Gadafija. AU je priznala Nacionalno prijelazno vijeće NTC kao legitimnog predstavnika libijskog naroda tek u rujnu, nakon tjedana protivljenja i nakon što se nije uspjela nametnuti kao posrednik između Gadafijeva režima i pobunjenika. Taj postupak AU je izazvao zahlađenje odnosa između panafričke organizacije i novog režima u Tripoliju.

WASHINGTON/ZAGREB - Sjedinjene Države u ponedjeljak su obilježile dan rođenja pastora Martina Luthera Kinga Jr. vođe pokreta za građanska prava crnaca koji bi 15. siječnja napunio 83 godine da mu u travnju 1968. metak atentatora nije prekinuo život. Američki predsjednik Barack Obama obilježio je taj nacionalni blagdan tradicionalnim sudjelovanjem u služenju zajednici, radeći u ponedjeljak ujutro na projektu Obrazovnog kampusa Browne u Washingtonu, izvijestile su američke TV mreže Fox News i CNN. Obama je tom prigodom rekao kako on, njegova supruga Michelle i kćeri Malia i Sasha već treću godinu sudjeluju u nekoj vrsti služenja zajednici na rođendan Martina Luthera Kinga Jr., dobitnika Nobelove nagrade za mir. "Radit ćemo cijelu hrpu stvari kako bi školske objekte učinili boljima nego što jesu", rekao je Obama, dodajući kako "ne postoji bolji način" da se oda počast Kingu od rada za druge. "Ne postoji nitko tko ne može služiti, nitko tko ne može pomoći nekome drugom. Bilo da imate 7 ili 6, ili 76 godina, možete naći priliku da učinite nešto za zajednicu", kazao je Obama.

(Hina) xsb yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙