FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 5. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

NAYPYIDAW - Šef britanske diplomacije William Hague zatražio je u četvrtak od Mianmara da oslobodi političke zatvorenike. William Hague doputovao je u četvrtak ujutro u glavni grad Naypyidaw kako bi oko podneva razgovarao s predsjednikom i nekadašnjim generalom Theinom Seinom prije odlaska u Yangon gdje će tijekom večeri razgovarati s oporbenom čelnicom Aung San Suu Kyi. Ovo je prvi posjet te razine nekog dužnosnika EU-a od dolaska na vlast nove mianmarske vlade u ožujku. "Posjećujem zemlju kako bih ohrabrio vladu da nastavi putem reformi i procijenio što bi Velika Britanija mogla još učiniti da podrži taj put", kazao je ministar u priopćenju objavljenom u Londonu prije njegova odlaska.

BAGDAD - Dvije bombe postavljene uz rub ceste u šijitskoj četvrti Sadr Cityja na sjeveru Bagdada usmrtile su najmanje 10 osoba, a 27 ranile u četvrtak ujutro, objavili su dužnosnici sigurnosti. Podaci o 10 smrtno stradalih osoba i 27 ozlijeđenih dolaze od dužnosnika ministarstva obrane, dok dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova govori o 9 mrtvih i 35 ozlijeđenih. Taj dvostruki napad najteži je u iračkom glavnom gradu nakon niza eksplozija koje su usmrtile 60 osoba 22. prosinca, dok se zemlja nalazi u velikoj političkoj krizi uz rastuću napetost šijita i sunita. SAD i UN uputili su pozive na smirivanje i založili se za dijalog između različitih političkih blokova, no zasad nije došlo do nikakvog susreta.

ISLAMABAD - Pakistanski talibani ubili su 15 vojnika koje su zarobili u znak osvete za vojne operacije koje vojska vodi protiv njih u blizini granice s Afganistanom, objavio je u četvrtak talibanski glasnogovornik. "Ovo je osveta za naše suborce koje su pakistanske snage ubile u Prolazu Khyber", izjavio je predstavnik Tehrik-e-Talibana u Pakistanu (TTP). "Uskoro ćemo se osvetiti i za druge operacije", dodao je. Lokalni dužnosnici potvrdili su da je u pograničnom plemenskom području Thal pronađeno 15 tijela na kojima su vidljivi tragovi mučenja i rana od pješačkog oružja. Vojnici su zarobljeni 23. prosinca kada su talibani napali vojno uporište na sjeveroistoku zemlje.

RIO BRAVO - Najmanje 31 zatvorenik ubijen je u sukobu suprotstavljenih bandi u zatvoru na sjeveru Meksika, u posljednjem u nizu nasilnih incidenata u pretrpanim meksičkim zatvorima, rekli su lokalni dužnosnici. Sukobi noževima i improviziranim oružjem među zatvorenicima počeli su u srijedu oko podneva, a uprava zatvora u Altamiri u pokrajini Tamaulipas uspjela ih je zaustaviti tek nekoliko sati kasnije. Glasnogovornik lokalnih vlasti kazao je da je u nasilju ubijen 31 zatvorenik, a najmanje 13 je ranjeno. U pretrpanim meksičkim zatvorima česti su sukobi među zatvorenicima.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙