FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mogućnosti suradnje hrvatskih i malezijskih tvrtki

Autor: tmis
ZAGREB, 1. veljače 2012. (Hina) - Mogućnosti za proširenje poslovne suradnje hrvatskih i malezijskih tvrtki su velike i za sada još neiskorištene, posebno u energetskom i farmaceutskom sektoru, što bi pridonijelo i povećanju za sada još niske robne razmjene između Hrvatske i Malezije, istaknuto je na današnjem sastanku predstavnika hrvatskih i malezijskih tvrtki u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Sastanak su organizirali Sektor za međunarodne odnose pri HGK i Veleposlanstvo Malezije u Hrvatskoj, a okupio je i predstavnike desetak hrvatskih te nekoliko malezijskih tvrtki.

Iznoseći prednosti Malezije za poslovanje, malezijski veleposlanik u Hrvatskoj Yoke Heng Yean istaknuo je poticajnu investicijsku klimu koja je uz ostalo dovela i do napretka malezijskog gospodarstva. Kazao je i da su direktna strana ulaganja u toj zemlji u 2010. iznosila 9,1 milijardu američkih dolara, za razliku od 2009. kada su iznosila 1,4 milijarde dolara. U 2010. povećan je i izvoz Malezije za 26 posto u odnosu na 2009., uz istodobno povećanje uvoza za 31 posto, pri čemu su im glavni izvozno-uvozni partneri Singapur, Kina, Japan i SAD.

Direktorica HGK-ovog Sektora za međunarodne odnose Sunčanica Skupnjak Kapić najavila je skoro osnivanje Hrvatsko-malezijskog poslovnog vijeća iznoseći podatke da je robna razmjena između Hrvatske i Malezije za jedanaest mjeseci prošle godine iznosila oko 60 milijuna američkih dolara. Od toga se 59 milijuna dolara odnosilo na hrvatski uvoz iz Malezije. U Maleziju je istodobno iz Hrvatske izvezeno robe u vrijednosti od samo 953 tisuće dolara.

Predstavnici Belupa i Brodarskog instituta kazali su da već nekoliko godina uspješno posluju s Malezijom te da im to otvara i tržišta nekih drugih azijskih zemalja, dok su predstavnici Končara i Jadranskog galenskog laboratorija izrazili želju za izlaskom na to tržište.

Direktor Imunološkog zavoda Darko Dvornik rekao je da su imali poziv da dođu u Maleziju, ali nisu to stigli realizirati, te da su zainteresirani za suradnju.

Enis Arnaut, generalni direktor Perak Hi Tech Parka i direktor tvrtke Nova BetaTechnologies Sdn Bhd, malezijske grupacije koja se bavi farmaceutikom i energetikom, istaknuo je da je malezijska farmaceutska tvrtka CCM Duopharm, koja posluje u sklopu grupacije NovaBeta, zainteresirana za kupnju Imunološkog zavoda. Kazao je i da su u vezi toga poslali i pismo namjere te da odgovor još čekaju.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙