FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 17. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - U Ministarstvu financija danas su potpisani ugovori o zajmu za tri infrastrukturna projekta za gospodarenje otpadom koji su sufinancirani iz pretpristupnih fondova EU-a. Riječ je o sredstvima ukupne vrijednosti 23,18 milijuna eura iz zajma koji je Hrvatskoj po povoljnim uvjetima, rok otplate 20 godina, poček pet godina i kamatna stopa ispod četiri posto, odobrila Europska investicijska banka. Taj je novac namijenjen za financiranje projekata izgradnje centara za gospodarenje otpadom Bikarac u Šibeniku, Kaštijun u Istri i Marišćina pored Rijeke. Ministar financija Slavko Linić napomenuo je kako projekti koji uz pomoć EU-a poboljšavaju život stanovništva na lokalnoj razini šalju dobru poruku pred referendum o pristupanju Hrvatske EU-u da hrvatski građani nakon ulaska u Uniju mogu računati na daljnu pomoć u podizanju životnog standarda. Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirele Holy najavila je donošenje novog zakona o otpadu, a u vezi najava da njezino Ministarstvo razmišlja o ukidanju otkupa PET ambalaže rekla je da se taj problem "neće lomiti preko koljena".

ZAGREB - Nastavak dodatnog oporezivanja telekom operatora sa šest posto na usluge mobilne telefonije moguće je razumjeti s fiskalnog gledišta, ali s obzirom da će to zasigurno opteretiti i umanjiti investicije u telekom sektoru tri najveća telekom operatora u Hrvatskoj predlažu Vladi da nađe novo rješenje i 'makne' taj porez kako bi mogli krenuti u ulaganja u optičku mrežu i mobilne mreže četvrte generacije. U takvoj ocjeni i prijedlogu složili su se predsjednici Uprava Hrvatskog telekoma Ivica Mudrinić, Vipneta Mladen Pejković i Tele2 Hrvatska Julian Ogrin na današnjem okruglom stolu u sklopu konferencije konzultantske kuće Deloitte i magazina Lider TMT trendovi u 2012. Hrvatska neće moći nastaviti kvalitetno pratiti telekom i ICT trendove ako se ne iznađu olakšice za investiranje i ne uklone razne birokratske i druge prepreke, rekao je Mudrinić. Pejković je ocijenio da je nastava oporezivanja svojevrsna diskriminacija jer nije jasno po kojim se to kriterijima tako oporezuje telekom sektor, a ne neki drugi.

ZAGREB - Ministarstvo turizma i Hrvatska gospodarska komora dogovorili su snažniju buduću suradnju oko izrade strategije razvoja hrvatskog turizma i drugih projekata, izvijestili su iz Ministarstva turizma nakon današnjeg sastanka ministra turizma Veljka Ostojića s predstavnicima HGK na čelu s predsjednikom Nadanom Vidošević. Istaknuvši da Ministarstvo želi u proces izrade strategije uključiti stručnjake iz turističkog sektora, ali i širu javnost, ministar Ostojić je kazao da se jedino tako taj važan razvojni dokument turizma može što kvalitetnije i cjelovitije pripremiti. Dodao je da će strategija biti osnova za povećanje konkurentnosti i baza za povlačenje sredstava iz fondova EU, kao i da su u tome i drugim područjima djelovanja izuzetno važni pomoć, sugestije i prijedlozi stručnjaka HGK. Vidošević je istaknuo kako HGK ima i resurse i baze podataka koje stavlja na raspolaganje Ministarstvu turizma.

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ponovno predlaže izmjene Stečajnog zakona i Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca tako da se osigura apsolutno prvenstvo naplate svih potraživanja radnika, priopćio je danas SSSH. Cilj izmjena je da radnici imaju pravo naplatiti sva potraživanja u punom opsegu posredstvom Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, nakon čega bi Agencija isplaćena sredstva potraživala i namirila u stečajnom postupku iz stečajne mase. Gospodarsko-socijalno vijeće je na sjednici održanoj 25. ožujka prošle godine donijelo zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo pravosuđa da napravi analizu primjene Stečajnog zakona i analizu rada stečajnih upravitelja, kako bi se utvrdile osnove za izmjenu Stečajnog zakona. Zaključak do danas nije proveden, kao što nije osnovan ni Jamstveni fond za isplatu plaća niti je napravljen zakonski okvir za njegovo djelovanje, podsjeća SSSH.

ZAGREB - Predstavnici Koordinacije prijevozničkih udruga i komora istaknuli su na današnjoj konferenciji za novinare da položaj cestovnih prijevoznika prije ulaska Hrvatske u EU mora biti ojačan nizom administrativnih zahvata koji bi poboljšali njihovu konkurentnost i pripremili ih za natjecanje na europskom tržištu. Hrvatski cestovni prijevoznici su i do 60 posto manje konkurentni u odnosu na susjedne zemlje, a prvim od zahvata koji bi to mogao promijeniti smatraju donošenje nove strategije prometnog razvitka Hrvatske koja bi trebala biti orijentirana ka intermodalnom transportu te strožoj regulaciji kriterija za osnivanje prijevozničkih obrta i tvrtki te cijena prijevozničkih usluga. Traže i ukidanje postojećih sedam zona rizika za plaćanje premija osiguranja jer takav sustav narušava poštenu tržišnu utakmicu među hrvatskim prijevoznicima, s obzirom da su razlike u troškovima premije osiguranja između prve i sedme zone 76 posto, to jest od 10 do 15 tisuća kuna pri registraciji pojedinog vozila. Smatraju i da treba nastaviti s financijskim poticanjem prijevoznika s ekološki prihvatljivim voznim parkom.

ZAGREB - Hrvatska narodna banka intervenirala je danas na deviznom tržištu prodavši 130 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,546319 kuna za jedan euro, priopćeno je iz središnje banke. To je druga devizna intervencija središnje banke u ovoj godini kojom se nastoji utjecati na ublažavanje jačanja tečaja eura, a njome je od banaka 'povučeno' oko 981 milijun kuna. Središnja je banka u nastojanju da ublaži slabljenja kune u odnosu na euro prvi put ove godine na deviznom tržištu intervenirala 4. siječnja kada je prodala 197 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,532527 kuna za jedan euro, te je tako od banaka 'povukla' 1,48 milijardi kuna. Euro na tečajnici HNB-a jača u posljednje vrijeme, a i na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačao je prema kuni za 0,03 posto, pa će se sutra primjenjivati srednji tečaj eura od 7,547894 kune. Tečaj eura premašio je razinu od 7,54 kune na tečajnici utvrđenoj krajem prošlog tjedna, a to je njegova najviša razina od kraja siječnja 2005. kada je tečaj iznosio 7,55 kuna za euro.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze, nakon prethodna tri uzastopna trgovinska dana pada, danas su porasli, Crobex je povećan za 0,33 posto, na 1.722,69 bodova, a Crobex10 za 0,76 posto, na 965,31 bod. Redovni promet Burze iznosio je danas skromnih 8,4 milijuna kuna, a svega su tri dionice imale promete veće od milijun kuna. Promet dionicom HT-a iznosio je 2,1 milijun kuna, a cijena joj je porasla za 0,56 posto, na 242,36 kuna. Promet od 1,2 milijuna kuna zabilježila je dionica Ine uz blagi porast cijene, od 0,08 posto, na 3.728 kuna. Nešto malo više od milijun kuna prometa ostvarila je dionica Ericssona Nikole Tesle čija je cijena porasla 0,67 posto, na 1.065,11 kuna. Po rastu cijene izdvaja se danas dionica Janafa, koja je poskupila za 9,98 posto, no uz skroman promet od 112,3 tisuće kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙