FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matošević na čelu Udruženja vinarstva HGK

Autor: tper
ZAGREB, 25. siječnja 2012. (Hina) - Na sjednici Skupštine Udruženja vinarstva HGK danas je za predsjedavajućeg Udruženja u sljedećem jednogodišnjem razdoblju izabran Ivica Matošević, koji je i predsjednik udruge Vinistra, izvijestili su iz HGK.

Ciljevi djelovanja Udruženja su brendiranje Hrvatske kao vinske zemlje, povećanje potrošnje i izvoza, prilagodba sektora zakonodavnom okviru EU i uvjetima zajedničkog tržišta te priprema sektora za nove modele financiranja i korištenje sredstava iz EU i hrvatskog proračuna.

Matošević je rekao kako treba i dalje poticati poboljšavanje konkurentnosti proizvodnje, pogotovo u odnosu na susjedne države.

S tim se procesima nadopunjava brendiranje Hrvatske kao vinske zemlje koja je za sada najpoznatija kao turistička destinacija.

Udruženje mora i dalje jačati promotivne aktivnosti, a u narednom razdoblju valja povećati direktnu prodaju odnosno prodaju na kućnom pragu za koju treba predložiti diferenciranu stopu PDV-a, kazao je.

Istaknuto je i kako se nastavlja provođenje Nacionalnog programa pomoći sektoru vina u 2012. i 2013.

Ulaskom Hrvatske u EU doći će i do značajne promjene u vanjskotrgovinskoj politici jer postajemo dio zajedničkog tržišta EU, rečeno je.

U trgovini vina sa zemljama članicama EU neće se primjenjivati carina i preferencijalne kvote, a smanjenje carinske zaštite pri uvozu vina iz zemalja članica za posljedicu može imati pad uvoznih cijena i rast uvoza vina.

Sa zemljama CEFTA-e doći će do značajnih promjena u izvozu vina zbog prestanka primjene Sporazuma CEFTA 2006 i primjene sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EK s pojedinim zemljama CEFTA-e (rast carina, kvote).

Doći će i do promjene visine osnovne stope carine za uvoz iz trećih zemalja, primjerice Čilea, Australije i Novog Zelanda, navodi se u priopćenju HGK.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙