FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne iznad 111 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 20. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte stabilizirale su se u petak na londonskom tržištu iznad razine od 111 dolara po barelu zahvaljujući novoj nadi u rješenje grčke krize i očekivanju novih sankcija Iranu koje su donekle prigušile bojazan u vezi s potražnjom u uvjetima slabljenja gospodarskog rasta.

Tako je cijena barela na londonskom tržištu bila niža 46 centi i iznosila 111,09 dolara. Na američkom tržištu barel se prodavao po 95 centi nižoj cijeni od 99,44 dolara.

U četvrtak su cijene nafte pale pod pritiskom strahovanja od slabe potražnje u uvjetima posustajanja rasta u gospodarstvima širom svijeta. Tako je međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila da potražnja za naftom pada prvi puta od svjetske gospodarske krize i u posljednja tri mjeseca prošle godine smanjila se za 300 tisuća barela dnevno, na 89,5 milijuna barela dnevno.

U Europi je posrnuli švicarski prerađivač nafte Petroplus zbog izražene neizvjesnosti u vezi s potražnjom u petak upozorio da bi mogao zatvoriti tri od svojih pet rafinerija. Jednu rafineriju odlučio je ponuditi na prodaju a budućnost preostale dvije još će razmotriti budući da je europsko tržište preplavljeno rafinerijama koje nije moguće prodati.

U takvom je okruženju pad cijena nafte zakočio nastavak razgovora o grčkom dugu, koji je na tržištima dočekan kao naznaka dugo očekivanog dogovora a time i početka rješavanja grčkih problema. Obnovljeni optimizam u vezi s budućnošću eurozone pomogao je stabilizirati cijene nafte.

Analitičari su ipak umjereni u izražavanju nade u skoro rješenje i očekuju da će se cijene nafte kretati u uskom rasponu dok se ne iskristaliziraju jasnije naznake napretka.

"Tržište reagira na gospodarske i geopolitičke faktore, učestalo raste i pada za nekoliko centi", rekao je Roy Jordan iz Facts Global Energyja, upozoravajući da se prognoze za Grčku mogu brzo promijeniti.

"Već ovog vikenda mogao bi se steći dojam da Grčka neće uspjeti riješiti svoje dužničke probleme i tržište će reagirati na to", dodao je.

Dodatnu potporu tržištima pruža i strah od poremećaja u opskrbu iz Irana, čiji je ministar vanjskih poslova upozorio susjedne arapske zemlje da se ne dovode u opasan položaj zbog bliskih veza sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Iran nije zatvorio najvažniji svjetski morski put za izvoz nafte, kojim je u prošloj godini prolazilo gotovo 17 milijuna barela nafte dnevno, ali je zaprijetio da će poduzeti mjere ukoliko Europa uvede nove sankcije.

Europska unija vjerojatno će u ponedjeljak dogovoriti naftni embargo protiv Irana, izvijestio je u četvrtak francuski ministar vanjskih poslova.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 111,59 dolara, što znači da je bila 19 centa niža nego u srijedu.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙