FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 25. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

NOVI SAD - Pedesetak maskiranih mladića napalo je na izlazu iz Novoga Sada hrvatske rukometne navijače, od kojih su neki hospitalizirani u Kliničkom centru Vojvodine, prenijela je u utorak navečer Radio televizija Vojvodine. RTV prenosi da su razbijena tri automobila iz Osijeka, dva iz Zagreba i jedan iz Županje, a jedno vozilo oštećeno je sjekirom. Oštećenja su vidljiva na nekoliko automobila, a prema informacijama iz Kliničkog centra Vojvodine, N. J. (34) iz Zagreba bit će tijekom večeri pušten na kućno liječenje. Agencija Beta navodi da je oštećeno oko 15 hrvatskih vozila u raznim dijelovima Novog Sada. Beta prenosi izjavu glasnogovornice policije Mileve Tomić da je uhićeno šest osoba koje se povezuju s napadima.

BEOGRAD - Ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović uputio je u utorak navečer ispriku navijačima hrvatske rukometne reprezentacije koji su napadnuti u Novom Sadu i Rumi. On je potvrdio da je šest osoba privedeno nakon napada na hrvatske navijače u Novom Sadu i Rumi poslije utakmice između reprezentacija Hrvatske i Francuske. Veljović je za srbijansku agenciju Tanjug kazao kako je u tijeku identifikacija ostalih napadača te da u istrazi također sudjeluju pripadnici hrvatske policije koji borave u Srbiji tijekom prvenstva Europe u rukometu. Istaknuo je kako će se srbijanska policija pobrinuti za sigurnost svih navijača reprezentacija sudionica na europskom prvenstvu te kako će im ona "biti na raspolaganju 24 sata". On je pozvao strane državljane da se već pri ulasku u Srbiju identificiraju kao navijači kako bi im srbijanska policija pružila zaštitu.

LJUBLJANA - Pet slovenskih parlamentarnih stranaka potpisat će u srijedu koalicijski ugovor o novoj vladi i za njenog mandatara predložiti Janeza Janšu, rekao je u utorak Janša. "Očekujem da će sve stranke potpisati sporazum i da će ga se držati", rekao je Janša novinarima u utorak na večer nakon sastanka vodstva svoje stranke.

Na sastanku je potvrđen ulazak u koalicijski ugovor njegove Slovenske demokratske stranke (SDS) sa Slovenskom pučkom strankom (SLS), Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS), Građanskom listom Gregora Viranta i kršćansko narodnom strankom Nova Slovenija (NSI). Na pitanje očekuje li iznenađenja i da li bi predsjednik države Danilo Tuerk u srijedu mogao predložiti nekog drugog za mandatara vlade Janša je novinarima odgovorio da predsjednik nije obavio dodatne konzultacije sa strankama temeljem kojih bi mogao predložiti nekog drugog za mandatara s potrebnom parlamentarnom većinom.

BRUXELLES - Mađarski premijer Viktor Orban u utorak je obećao brzo pozabaviti se zabrinutostima EU-a glede izmjena mađarskog zakona zbog kojega je EU uskratila svoju potporu nastavku davanja MMF-ove pomoći, rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Nakon razgovora Barrosa i Orbana u Bruxellesu nije, međutim, bilo znakova brzog postizanja političkog dogovora kojima se nadao mađarski čelnik kako bi oslobodio sredstva za oživljavanje posrnulog mađarskog gospodarstva. Europska komisija u utorak je na sastanku u Strasbourgu odlučila pokrenuti postupak protiv Mađarske zbog zakona koji dovode u pitanje neovisnost mađarske središnje banke i ureda za zaštitu podataka te zakona o ranijem umirovljenju sudaca i tužitelja. Komisija je Mađarskoj dala rok do 17. veljače da odgovori na zabrinutosti Komisije, nakon čega bi se Budimpešta mogla suočiti s kaznama zbog neispunjavanja kriterija EU-a.

BEJRUT - Sirija je u utorak pristala produžiti promatračku misiju Arapske lige koja nadzira provedbu mirovnog plana čiji je cilj okončati 10 mjeseci nasilja u kojem su ubijene tisuće ljudi. Državna novinska agencija SANA javila je kako je ministar vanjskih poslova Walid al-Moualem obavijestio pismom Arapsku ligu da Sirija pristaje produžiti promatračku misiju do 23. veljače. Arapske zaljevske zemlje povukle su u utorak svoje promatrače iz Sirije nakon što je ona odbila plan Arapske lige da predsjednik Bašar al-Assad preda vlast. Dužnosnici Arapske lige rekli su kako se iz misije povlači 55 promatrača zaljevskih arapskih zemalja dok će preostalih 110 članova nastaviti rad u Siriji.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je, podsjetivši na pouke iz nacističkog holokausta i opasnosti od Irana naoružanog nuklearnim oružjem, rekao da Izrael ne treba izbjegavati djelovati samostalno kako bi otklonio bilo kakvu prijetnju svome postojanju. Govoreći parlamentu uoči međunarodnog dana sjećanja na holokaust 27. siječnja, Netanyahu je pohvalio odluku Europske unije od ponedjeljka da uvede sankcije na uvoz iranske nafte.

PARIZ - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy suočen je s mogućim gubitkom vlasti na izborima u travnju i priznao je svojim suradnicima da stalno vodstvo njegovog socijalističkog rivala u anketama može značiti da su mu dani na vlasti odbrojani. Sarkozy je za posjeta Francuskoj Gvajani zvučao neuobičajeno defetistički rekavši da bi skori izbori mogli biti kraj njegove političke karijere. Sarkozy je rekao da će se, ako izgubi u dva kruga izbora 22. travnja i 6. svibnja povući iz politike i javnog života.

NEW YORK - Čelnici grčke i turske zajednice na Cipru završili su u utorak navečer dvodnevne pregovore pod pokroviteljstvom UN-a bez konkretnog rezultata, javlja Reuters iz New Yorka. Na pregovorima su pod vodstvom glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona sudjelovali čelnik ciparskih Grka Demetris Christofias i ciparskih Turaka Derviš Eroglu. Oni su raspravljali o mogućnostima ujedinjenja otoka podijeljenog od 1974. godine. Čelnici se slažu o potrebi ujedinjenja Cipra ali se ne slažu o tome kako bi to trebalo izgledati. Glavni tajnik UN-a bi u srijedu trebao objaviti posebnu izjavu o ovim pregovorima, doznaje Reuters.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙