FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 30. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

VILNIUS - Predsjedavajući OESS-a i ministar vanjskih poslova Litve Audronius Ažubalis pozdravio je dogovor političara u Bosni i Hercegovini o formiranju vlade. "OESS je, posredstvom jedne od svojih najvećih misija spreman podržati novo vodstvo u ispunjavanju reformskih ciljeva, posebno kada se radi o obvezama BiH kao članice OESS-a. Prioriteti podrazumijevaju uspostavu održive i stabilne sigurnosne sredine, izgradnju demokratskih institucija i neovisnog regulatornoga okvira sukladno postojećoj legislativi, kao i zaštitu medijskih sloboda i ljudskih prava svih građana", piše u priopćenju OESS-a. Predsjednici šest najvećih parlamentarnih stranaka Bosne i Hercegovine u srijedu su se, nakon više od četrnaest mjeseci neuspješnih pregovora, dogovorili o uspostavi nove vlasti u zemlji.

MOSKVA - Sedam osoba je ozlijeđeno u gašenju požara na nuklearnoj podmornici u Murmansku koji je pod kontrolom, objavile su u petak ruske vlasti. Glasnogovornik ministarstva obrane je objavio da je požar na trupu nuklearne podmornice "pod kontrolom" ali još ne i ugašen te da nije zabilježeno nikakvo radioaktivno curenje dok se dio posade još nalazi na plovilu. Predstavnik vojnog tužiteljstva za područje Murmanska, na sjeverozapadu Rusije, Aleksandar Grigorjev ustvrdio je da je požar trupa nuklearne podmornice K-84 Ekaterinbourg "pod kontrolom". Sedam osoba hospitalizirano je ali "zdravstveno stanje ozlijeđenih ne izaziva zabrinutost". Razina radioaktivnosti na lokalitetu Rosljakovo, mjestu požara podmornice, u normalnim je okvirima i ne predstavlja "prijetnju za stanovništvo", objavila je u petak regionalna podružnica ministarstva za izvanredna stanja.

PJONGJANG -Sjeverna Koreja upozorila je u petak da neće mijenjati politiku pod novim čelnikom, mladim Kim Jong-Unom koji je upravo naslijedio pokojnog oca na čelu zemlje, objavila je službena agencija KCNA. "Svečano i ponosno objavljujemo glupim političkim dužnosnicima u svijetu, uključujući marionete iz Južne Koreje, da ne očekuju ni najmanju promjenu s naše strane", objavilo je povjerenstvo za nacionalnu zaštitu u priopćenju o kojem izvješćuje KCNA. Pjongjang je odbacio i svaku mogućnost rasprave sa sadašnjom vladom u Seulu. "Kao što smo rekli uvijek ćemo se protiviti uspostavi odnosa s izdajnikom Lee Myung-Bakom i njegovom klikom", dodaje povjerenstvo smatrano najmoćnijom strukturom u zemlji, govoreći o južnokorejskom predsjedniku.

KINGSTON - Oporbena stranka bivšeg premijera Portie Simpsona Millera osvojila je većinu glasova na izborima na Jamajci, pokazuju privremeni rezultati parlamentarnih izbora koje je u Kingstonu objavilo izborno povjerenstvo. Nacionalna stranka je, prema tim podacima, osvojila 41 od ukupno 63 mjesta u parlamentu. Predstavnik vladajuće Laburističke stranke Karl Samuda priznao je poraz. "Narod je rekao svoje. Mi nismo pobijedili", kazao je on. Izbore je izazvala ostavka laburističkog premijera Brucea Goldinga u rujnu 2011., uzrokovana njegovim lošim vođenjem postupka izručenja SAD-u navodnog jamajčanskog baruna droge Christophera Cokea, zvanog "Dudus", krajem svibnja 2010.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙