FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 28. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PJONGJANG - Sjevernokorejska televizija emitirala je prizore sprovoda čelnika Kim Jong-Ila u srijedu, prikazujući desetke tisuća osoba kako plaču duž povorke koja je pratila posmrtne ostatke kroz grad. Snimke prikazuju crnu limuzinu s ogromnim portretom preminulog vođe između više desetaka tisuća vojnika pognutih glava u znak poštovanja ispred mauzoleja Kumsusan u Pjongjangu odakle je povorka krenula. Iza prvog automobila kretala se limuzina s velikim buketom bijelog cvijeća, a potom dugi automobil s crnim lijesom Kim Jong-Ila, prekrivenim crvenom zastavom. Desno od automobila hodao je Kim Jong-Un, sin i nasljednik Kim Jong-Ila na čelu zemlje, odjeven u tamno civilno odijelo. Kim Jong-Il umro je 17. prosinca u 69. godini od srčanog udara. Na čelu zemlje bio je od 1994., nakon smrti svojeg oca Kim Il-Sunga, utemeljitelja komunističke Sj. Koreje.

TEHERAN - Zatvaranje Hormuškog tjesnaca vrlo je lako za iranske oružane snage ali zasad nije potrebno, izjavio je u srijedu admiral Habibolah Sajari, zapovjednik iranske mornarice na tv postaji na engleskom Press-TV. Iranska mornarica počela je prošle subote 10-dnevne pomorske vojne vježbe oko Hormuškog tjesnaca kojim prolazi 40 posto svjetskog naftnog pomorskog prometa. Pomorske snage raspoređene su na istoku tjesnaca, u Omanskom moru te u Adenskom zaljevu kao i u Indijskom oceanu. "Uvedu li se sankcije na izvoz iranske nafte, nijedna kap nafte neće proći kroz Hormuški tjesnac", upozorio je u utorak prvi potpredsjednik iranske vlade Mohamed Reza Rahimi. Sjedinjene Države i neke europske zemlje razmišljaju o uvođenju sankcija na izvoz iranske nafte zbog spornog iranskog nuklearnog programa.

KABUL - Tri vojnika NATO-ovih snaga u Afganistanu ubijena su na istoku zemlje improviziranom bombom, omiljenim oružjem talibanskih pobunjenika, objavio je u srijedu ISAF. U skladu sa svojom politikom, ISAF nije istaknuo nacionalnost ubijenih vojnika ni mjesto eksplozije kao ni podatke o eventualnim ranjenim osobama. Broj zapadnih vojnika ubijenih u Afganistanu ove godine time se popeo na 561, prema podacima nezavisne Internet stranice icasualties.org.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙