FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 23. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) dosad je obradilo 99,99 posto biračkih mjesta od ukupno 6750 na kojima su se birači izjasnili o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, te još očekuje rezultate referenduma samo s jednog glasačkog mjesta, a riječ je o brodu na kojem su glasovali pomorci. Prema tim rezultatima ulazak Hrvatske u Europsku uniju podržalo je 66,27 posto birača koji su izašli na referendum, a protiv ih je bilo 33,13 posto. Od 4,504.765 registriranih birača, referendumu ih je pristupilo 1,960.208 ili 43,51 posto. Gledajući po hrvatskim županijama najveći odaziv bio je u Varaždinskoj (53,66 posto), Zagrebačkoj (52,81 posto) i Međimurskoj županiji (51,80 posto), a najmanji u Ličko-senjskoj (34,52 posto), Šibensko-kninskoj (37,06) i Zadarskoj županiji (38,57 posto). U 52 zemlje u kojima se održavao referendum izlaznost je bila vrlo slaba te se od 412.628 hrvatskih državljana referendumu odazvalo njih tek 14.494 ili 3,51 posto. Nakon zatvaranja birališta jučer je od 19 sati počeo teči 48-satni rok za podnošenje prigovora na eventualne nepravilnosti tijekom referendumskog izjašnjavanja.

ZAGREB - Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika zatražili su danas hitan sastanak s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem, ocjenjujući zabranu policajcima na javno okupljanje, koja se najavljuje prijedlogom novoga Zakona o policiji, izravnim napadom na ljudska, radna i sindikalna prava policajaca. Takvu odredbu smatraju izravnim napadom na ljudska, radna i sindikalna prava policijskih službenika, napominjući da pravo na javno okupljanje policajci imaju još od osnutka neovisne Hrvatske, te da ga ni jedna vlast do sada nije pokušala uskratiti. "Dok se s jedne strane najavljuje ukidanje zabrane održavanja prosvjeda na Trgu Sv. Marka, što pozdravljamo, s druge strane se predlaže zabrana javnog okupljanja policijskim službenicima bilo gdje u RH", upozoravaju sindikati, te predloženu mjeru nazivaju nedemokratskim i nepotrebnim uskraćivanjem ustavnih prava policajaca. Napominju da Ustav RH svakome priznaje pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed u skladu sa zakonom.

ZAGREB - Sjednica Predsjedništva HDZ-a počela je poslijepodne u stranačkoj središnjici na kojoj bi se, kako je prije ulaska rekla predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, trebale donijeti odluke o održavanju unutarstranačkih izbora. Nakon sjednice Predsjedništva stranke održat će se sjednica Nacionalnog vijeća na kojem će također biti riječi o unutarstranačkim izborima.

ZAGREB - Članovi Pokreta za Hrvatsku 'Ne u EU' poručili su danas kako ne priznaju rezultate referenduma za ulazak Hrvatske u Europsku uniju te su najavili prosvjede diljem Hrvatske. Kampanja za ulazak Hrvatske u EU, kako tvrde, bila "jednosmjerna", bez rasprave o dobrim i lošim stranama ulaska u EU. Po riječima Dražena Keleminca, kampanja je bila i nedemokratska jer je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, kako tvrdi Keleminec, prijetila umirovljenicima da će ostati bez mirovina ako se ne izjasne za EU. Kada će krenuti s organizacijom prosvjeda, članovi Pokreta za Hrvatsku "'Ne u EU' nisu precizirali napomenuvši samo da će to biti "ubrzo, kad narod odluči i shvati da je trenutak".

ZAGREB - Na saboru Hrvatske stranke prava (HSP), koji će se održati 25. veljače, ta će stranka izabrati novog predsjednika i cjelokupno novo vodstvo stranke, izjavio je danas Hini predsjednik stranke Danijel Srb. HSP je otvorio kandidacijski postupak koji traje do 15. veljače, a kandidature se predaju Kandidacijskom povjerenstvu stranke. Kandidaturu za predsjednika stranke može predati član HSP-a koji dostavi pisanu podršku najmanje dvije Županijske organizacije, obvezno uključujući matičnu Županijsku organizaciju te ima najmanje pet godina kontinuiranog članstva u HSP-u. Glavni stan HSP-a ocijenio je da "katastrofalni rezultati parlamentarnih izbora iziskuju temeljite promjene u HSP-u".

ZAGREB - Zelena akcija protivi se najavljenom drastičnom poskupljenju cijene voznih karata ZET-a od gotovo 50 posto ocjenjujući kako tim potezom Zagrebački holding radi još jedan veliki korak unatrag u gradskoj prometnoj politici. "Ovako veliko poskupljenje bi potaknulo građane da manje koriste javni prijevoz, a više osobne automobile, što bi dovelo do povećanja okolišnih problema u Zagrebu, a zbog manjeg broja putnika vjerojatno ne bi došlo do značajnog povećanja prihoda ZET-a. Javni prijevoz je u Zagrebu već sada skuplji nego primjerice u Budimpešti, Rimu i Pragu, tako da daljnjih poskupljenja ne smije biti", ističe u priopćenju Zelena akcija.

ZAGREB - Knjiga Mladena Pavkovića "Svakim nas je danom sve manje", koja govori o samoubojstvima hrvatskih branitelja nakon Domovinskog rata, predstavljena je danas u Klubu hrvatskih književnika. Na predstavljanju je rečeno kako knjiga u kojoj su, uz ostalo, prikupljeni napisi u medijima o slučajevima suicida branitelja "dokumentira, ali ne i komentira" te da ima preventivno obilježje. Autor Mladen Pavković, inače predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika "Podravke", upozorio je da se samoubojstva branitelja u javnosti sve manje spominju i da se o njima sve manje govori iako je o tom problemu bitno govoriti u društvu. Istaknuo je kako je želio potaknuti da se znanstvenim istraživanjima spozna zašto se u toj populaciji događaju suicidi, kako ih prevenirati i koja stručna i institucionalna pomoć treba u društvu da bi se spriječile tragedije hrabrih ljudi koji su branili domovinu. Hrvatski branitelji, koji su u ratu doživjeli razne traume a nakon rata teške stresove, poput gubitka posla i slično, posebno su osjetljiva skupina ljudi, podsjetio je neuropsihijatar Ljubomir Radovančević, pisac predgovora i pogovora knjige. Na predstavljanju su govorili i predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović i predsjednik Zajednice Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Tihomir Trešćec.

OPATIJA - Idejni projekt Doma umjetnosti u Opatiji u kojemu će se nalaziti višenamjenska dvorana s 500 sjedišta, galerija i dvorana za aktivnosti mladih, predstavljen je danas u opatijskoj gradskoj vijećnici. Projekt Doma umjetnosti koji će se graditi sa sjeverne strane hotela Imperial na prostoru bivšega kina, predstavila je arhitektica Lidija Grebenar iz studija APG Inženjering koji je izradio idejni projekt. Glavna dvorana Doma imat će amfiteatralno gledalište s parterom i balkonom, a na pozornici površine 12 sa 18 metara moći će se izvoditi najzahtjevnije suvremene kazališne predstave, kazala je Grebenar. Idejni projekt predviđa uređenje zelenoga krova na kojemu bi se u ljetno doba mogla održavati manja kulturna događanja. Ukupna površina buduće zgrade je oko 5500 četvornih metara.

ZAGREB - Drugi međunarodni ciklus arhitektonskih natječaja "Misli prostor/Think space 2012" na temu "Past forward" ("Nazad unaprijed") u organizaciji Društva arhitekata Zagreba (DAZ) predstavljen je danas u Medijateci francuskog instituta. Temu drugoga ciklusa međunarodnog programa Think Space 2012., koji počinje ožujku, zadao je gost kustos za 2012. libanonski arhitekt, urbanist i znanstveni istraživač Adrian Lahoud, jedan od nagrađenih natjecatelja iz lanjskog ciklusa na temu "Borders" (Granice). Na predstavljanju je rečeno da ovogodišnja tema poziva na ponovni pogled na zadnja tri desetljeća arhitektonske discipline, kroz prizmu značajnih društveno-političkih i ekoloških promjena.

ŠIBENIK - Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku obilježava 142. godišnjicu postojanja raznovrsnim programom u sklopu kojega je danas predstavljena monografija "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije, 1909. - 2009." posvećena nastanku i razvoju tih dviju struka u Hrvatskoj.

ZAGREB - Zbornika radova međunarodnoga znanstvenog skupa "Hum i Hercegovina kroz povijest", koji je održan u Mostaru 2009. predstavljen je danas u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu. O zborniku su govorili profesor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Nino Raspudić, recenzentica zbornika Mirjana Matijević Sokol i urednik Ivica Lučić. Raspudić je napomenuo kako zbornik pokazuje što je bila Humska zemlja u prošlosti te što je Hercegovina danas. Na međunarodnom skupu u Mostaru sudjelovalo je 60 znanstvenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te okolnih zemalja, a u dvije knjige zbornika uvršteno je 46 autorskih priloga na 1600 stranica.

ZAGREB - Praizvedba predstave "Ružičasta sanjarica" mlade dramaturginje Nine Horvat koja govori o dječjim snovima održat će se u kazalištu Mala scena u četvrtak 26. siječnja, priopćeno je danas iz Male scene. Predstava je inspirirana istoimenom knjigom Silvije Šesto Stipaničić o mnogobrojnim svakodnevnim problemima s kojima se djeca susreću te raznovrsnim snovima koje djeca opisuju Sanjarici, koja tumači dječje snove i svojim im savjetima pomaže.

ZAGREB - Ljubitelji skijanja od sutra, 24. siječnja, moći će uživati i u noćnom skijanju na Sljemenu, izvijestio je danas Zagrebački holding. Svaki utorak i četvrtak, sljemensko skijalište bit će otvoreno za noćno skijanje u terminu od 19 do 22 sata. Inače, skijalište Sljeme otvoreno je 19. siječnja za rekreativne skijaše, a skijašima su na raspolaganju skijaške staze Crveni spust i Bijela livada te žičara Trosjed i Bijela vučnica. Radno vrijeme skijališta je od 9 do 16 sati.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙